CSI / Rusia

Comisia Europeană elaborează un proiect de regim de sancțiuni împotriva rudelor oligarhilor ruși

Comisia Europeană pregătește un nou document juridic care ar permite impunerea de sancțiuni împotriva membrilor familiilor unor oligarhi ruși proeminenți, notează publicația Politico.

Comisia Europeană a informat miercuri țările UE că lucrează la criterii pentru includerea pe listă a membrilor de familie ai rușilor bogați.

Polonia și statele baltice, care se află în prima linie a sancțiunilor UE, au propus un sistem similar în februarie.

Comisia Europeană a promis atunci să ia în considerare problema în schimbul faptului că Polonia a încetat să mai blocheze cel de-al zecelea pachet de sancțiuni al UE la sfârșitul lunii februarie, a declarat atunci un diplomat UE de rang înalt.

Polonia a susținut că restricțiile privind comerțul cu cauciuc sintetic nu erau suficiente și a refuzat să susțină pachetul până când nu a primit mai multe promisiuni din partea Comisiei Europene cu privire la viitoarele sancțiuni.

Potrivit celor doi diplomați, Comisia Europeană nu a oferit detalii cu privire la criteriile pe care intenționează să le impună și nici nu a indicat un calendar pentru când se va întâmpla acest lucru.

Comunicarea Comisiei Europene către statele membre vine după ce săptămâna trecută o instanță de top din UE a decis că nu este legal să se impună sancțiuni privind vizele și să se înghețe activele unor persoane doar pentru că sunt membri de familie. Cazul a vizat-o pe mama lui Evgheni Prigojin, liderul grupării Wagnerites.

Deși Consiliul UE a invocat legăturile de afaceri dintre Prigojin și mama sa, Violeta Prigojina, atunci când a impus sancțiuni împotriva acesteia, instanța a considerat că aceste informații sunt depășite.

Cu toate acestea, sancțiunile europene împotriva lui Prigozhina au rămas în vigoare, deoarece hotărârea Curții de Justiție a UE de a le ridica se referea doar la decizia Consiliului UE atunci când au fost aplicate pentru prima dată.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *