Comparație: Cum își apără drepturile ucrainenii și cum o fac moldovenii
De cealaltă parte, în Republica Moldova, la un eveniment care avea scopul să atragă atenția faptului că la noi nu se respectă drepturile omului, au ieșit exact atâția oameni câte degete sunt la o mână.
Cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la fondare, Organizația Amnesty Internațional Moldova a organizat un flash mob. La eveniment au venit interpreți, presa, dar nu și oameni de rând, din păcate. Întrucât participanții erau puțini, s-au implicat jurnaliștii – au dansat, au râs și au militat pentru respectarea drepturilor omului. Tristă situație…
La Kiev poporul s-a răsculat. Acolo, mai bine de 10 zile, zilnic, zeci de mii de oameni protestează și cer să le fie respectate drepturile. La Chișinău, lumea e mai indiferentă. Aici se pare că sunt respectate toate drepturile, toți sunt mulțumiți de viața pe care o duc și nimeni nu-și dorește să schimbe ceva. Anume la asemenea concluzii ajung, atunci când văd că nimeni nu se implică. Toți cred că mâine – poimâine ajungem în UE, dar din păcate, dragi prieteni, cu asemenea atitudine departe n-o să mergem.
La noi nu se respectă o mulțime de drepturi ale omului. Pierdem în permanență dosare la CEDO. Zilnic cineva este discriminat sau intimidat. La acest capitol, mai avem mult de lucru și nu trebuie să-l neglijăm. Așadar, chiar dacă aceste flash mob-uri par nesemnificative, acestea au impact destul de mare atunci când cerem respectarea drepturilor noastre.
Mai avem o problemă: nu avem cultură. Participanții la flash mob trebuiau să cânte piesa „Imagine”, a lui John Lenon, care este și imnul organizației. Printre vedetele invitate a fost și Adrian Ursu. La un moment dat, interpretul le-a spus participanților mai bine să tacă, dacă nu pot cânta. Se pare că vedeta uitase că scopul evenimentului nu era de a identifica cel mai talentat moldovean, ci de a face oamenii să atragă atenția asupra drepturilor, pe care, deși le au, nu le sunt respectate.
Nu vreau să cred că frigul i-a speriat pe potențialii participanți, dar trebuie să menționez că în Ucraina oamenii protestează în frig zile la rând și sunt bine-merci.
Ziua Internațională a Drepturilor Omului este sărbătorită anual în toată lumea pe 10 decembrie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!