Economie

Competitivitatea mărfurilor autohtone pe piețele internaționale

Totodată, deși este stabilit controlul în cadrul companiilor și s-a aprobat o strategie pentru dezvoltarea lor, este necesară și o relansare a activităţii majorității societăților, prin atragerea directă a mijloacelor financiare în circuitul lor economic.

Astfel, în baza datelor furnizate de Serviciul Vamal al Moldovei, a fost realizată o analiză, care demonstrează o înviorare a competitivității produselor moldovenești peste hotarele țării în anul 2012. Totuși, compania de top a regiunii transnistrene – Uzina metalurgică moldovenească din orașul Râbnița -, care doi ani consecutiv a ocupat primul loc în lista exportatorilor, în anul 2012 lipsește din rating. Probabil, asupra acestor rezultate a influențat situația nefavorabilă a prețurilor din Rusia.

Respectiv, cea mai mare parte a exporturilor a fost asigurată de grupul companiilor „Dra Draexlmaier Automotive” SRL, care este cel mai mare holding industrial din Moldova, deținând, astfel, poziția fruntașă. Cel mai mare holding agroindustrial din Moldova, ÎCS „Trans Oil LTD” SRL, din care fac parte șase elevatoare cerealiere, terminalul cerealier din portul Giurgiulești și uzina de extracție a uleiului vegetal din Ceadâr-Lunga, a cedat poziția de lider al anului 2011, situându-se pe locul patru. Cel mai mare producător de zahăr, ÎM „Sudzucker-Moldova” SA, rămâne ferm pe poziții în cadrul clasamentului și ocupă locul 16. Cu un ritm de creștere lent, dar sigur, este în top și compania „Moldavschii Standart” ÎCS SRL, care, ulterior penetrării pieței Moldovei, a devenit mai atractivă grație calității băuturilor alcoolice, ocupând astfel locul 20. O altă tendință pozitivă este că în lista celor mai mari exportatori se află și companii din industria ușoară, precum „Zorile”, „Ionel”, care importă materia primă din exterior și produc încălțăminte și haine de calitate superioară pentru a putea concura pe piețele externe. De asemenea, companiile din industria conservelor nu lipsesc an de an din clasamentul celor mai mari exportatori, fiind mereu apreciate pentru calitatea înaltă a produselor. Prin urmare, jucătorii principali de top sunt „Alfa-Nistru”, „Orhei-Vit”, „Natur Bravo”.

În domeniul producerii sticlei, întreprinderea „Glass Container Company” dispune de un asortiment larg de butelii și borcane pentru livrare peste hotare și deține o poziție stabilă în clasament, locul 21, fiind apreciată, de asemenea, pentru calitatea înaltă. O surpriză a topului ar fi ÎS „Calea Ferată din Moldova”, compania cu prezența cea mai mare, după numărul de angajați, pe care reformele de stimulare au adus-o pe locul 38.

Companiile vinicole pierd teren în fața altor exportatori autohtoni

După clasamentul respectiv, se observă o tendință de scădere a prezenței companiile vinicole, denumite și „speranța” exporturilor moldovenești. Odată cu aplicarea embargoului de Federația Rusă în 2006, sectorul vinicol a fost grav afectat. Până la acel moment, 80 la sută din produsele vinicole își urmau destinația de export către Federația Rusă. În acest top sunt plasate companiile „Zolotoi Aist”, „Suvorov Vin” SRL, „Renaissance – Perfect” ÎM SRL, „Vinăria din Vale & CO” SA.

În concluzie, economia R. Moldova este slab bazată pe exporturi și, întrucât dezvoltarea unor sectoare, precum cel al construcției de mașini sau al sectorului IT nu sunt o prioritate naţională, nu ar trebui să ne surprindă faptul că furnizorii de mărfuri și servicii domină topul. Mai mult, statul nu este implicat la cota supremă de stimulare a exporturilor. Totodată, oamenii de afaceri nu investesc în producerea de utilaje, mașini, IT, din motiv că acestea nu ar fi profitabile pe termen scurt. Astfel, majoritatea se orientează spre industria alimentară și cea textilă, deoarece în aceste sectoare sunt șanse mai mari ca să-și recupereze investițiile.

Igor Goreacii

Top 20 cei mai mari exportatori ai Moldovei în anul 2012

1. „DRA DRAEXLMAIER AUTOMOTIVE" SRL
2. „VAMCOMPLEX" SRL
3. SRL „POLITRANS-BROKER"
4. ÎCS „TRANS OIL LTD" SRL
5. „FLOAREA SOARELUI" SA
6. ÎCS „LEAR CORPORATION" SRL
7. SC „DOLDAN GRUP" SRL
8. „TRANSIMEX" SRL
9. ÎM „TRANS OIL REFINERY" SRL
10. „METALFEROS" SA
11. SRL „MOL-DECLAR PROIECT"
12. „MOLDABELA" SRL
13. SRL ,,DUNAV-TIR"
14. „OROM-IMEXPO" SRL
15. „IUGINTERTRANS" SA
16. ÎM „SUDZUCKER-MOLDOVA" SA
17. „ADD-PRODUCTION" SRL
18. „MAESTRO-NUT" SRL
19. ÎM „S.C. SCHENKER" SRL
20. „MOLDAVSCHII STANDART" ÎCS SRL

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *