Actualitate

Complicele lui „Ghena de la CNA”, plasat în izolator pentru 30 de zile

Procuratura Anticorupție menționează că, anterior demersul procurorilor anticorupție de aplicare a arestului preventiv, pe un termen de 30 zile a fost respins ca neîntemeiat de către magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana. Atunci, procurorii au contestat cu recurs, la Curtea de Apel Chișinău, încheierea magistraților.

Totodată, reținerea și înaintarea demersului de aplicare a măsurii preventive în privința complicelui vizat în această cauză penală, au fost determinate de comportamentul și conduita de influențare a stabilirii adevărului de către acesta, ori, în urma efectuării acțiunilor de urmărire penală și a măsurilor speciale de investigație pe caz, s-a stabilit interacțiunea constantă (zilnică) cu celelalte persoane bănuite pe caz, inclusiv în momentul reținerii, acesta fiind stabilit la periferia orașului Ungheni într-o discuție privată cu un alt bănuit pe caz.

În afară de aceasta, privarea de libertate a complicelui a mai fost determinată și de influențarea de către acesta a mai multor martori care erau audiați de membrii grupului de urmărire penală, atât preventiv efectuării acțiunilor procesuale de audiere, cât și imediat după audierile lor.

În context, se menționează că reținerea complicelui, a avut loc la data de 19.01.2022, concomitent cu efectuarea perchezițiilor în mai multe locații aparținând acestuia, dar și la alți subiecți pe caz – domicilii, spații comerciale, automobile, în rezultat fiind ridicate acte și obiecte pertinente stabilirii obiective a circumstanțelor cauzei penale.

În partea ce ține nemijlocit de șeful suspendat al Direcției Urmărire Penală a Centrului Național Anticorupție, PA informează că, la data de 25 ianuarie 2022, acestuia i-a fost înlocuită măsura preventivă arestul la domiciliu cu liberare sub control judiciar.

La moment, procurorii anticorupție și ofițerii din grupul de urmărire penală, în continuare efectuează un complex de măsuri și acțiuni de urmărire penală – audieri a martorilor, victimelor, ridicări de acte, rulaje bancare, care se examinează în comun de către organele abilitate cu atribuții procesuale, astfel încât, în termen rezonabil să fie dată o apreciere obiectivă acțiunilor pretins infracționale ale persoanelor cu statut de bănuit și învinuit pe caz, decizie care va fi comunicată publicului neîntârziat de către Procuratura Anticorupție.

Vă amintim că Ghenadie Tanas a devenit cunoscut după ce deputatul PAS, Adrian Cheptănaru, în cadrul dezbaterii raportului de evaluare a activității Centrului Național Anticorupție (CNA), a declarat că „Ghena de la CNA” ar fi un milionar în euro și ar avea o avere nejustificată.

La data de 8 Decembrie, acesta a fost reținut într-un dosar privind îmbogățire ilicită, fals în declarații și practicarea ilegală a activității financiare. Ghenadie Tanas ar deține circa 100 de ha de terenuri agricole, iar fratele și mama sa au mai multe locuri de parcare atribuite unui bloc de locuit de pe strada Natalia Gheorghiu din Chişinău.

În 2020, angajatul de la CNA s-a mutat cu traiul în apartamentul părinților, procurat în acest bloc, acum zece ani, și-a procurat o nouă Skoda Superb, care l-a costat întreg salariul și pensia luată de la CNA pentru ultimul an, și a scăpat basma curată după un control al averii și intereselor personale, inițiat de Autoritatea Națională de Integritate.

La data de 8 Decembrie, acesta a fost reținut într-un dosar privind îmbogățire ilicită, fals în declarații și practicarea ilegală a activității financiare.

Sursa: deschide.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *