Comunicarea eficientă – doar beneficii de durată
Aparent foarte simplu. Însă, cu ușurință ne amintim diferite situații în care s-au comis greșeli din cauza că mesajul nu a fost înțeles bine. O negociere a eșuat, deoarece comunicatorul n-a reușit să transmită mesajul corect sau consultanții care vorbesc cu publicul, cei de la bancă, la magazin, la spital, la pizzerie sau restaurant nu reușesc să încheie un contract, să primească un tips mai mare deoarece nu știu să comunice eficient.
De fapt, consider că a comunica eficient este o artă. Pentru că trebuie să știi să te exprimi clar și concis. Să știi exact ceea ce vrei să spui. Să oferi cât mai multe argumente. Să știi să asculți, să fii empatic și deschis. Să porți o discuție plăcută şi diplomatică.
Atunci când urmează să aveți o întâlnire este necesar să vă pregătiți cât de puțin cu anumite detalii despre acea persoană, despre instituția în care activează sau poate despre necesitățile ei. Mai mult, dacă vrei să ai autoritate în ceea ce vorbești, trebuie să o spui cu încredere. Pentru o bună comunicare este esențial să-l privești pe cel cu care vorbești și să păstrezi contactul vizual. Vei observa că privind pe celălalt în ochi atunci când îi vorbești, îți va acorda mai multă atenție și vei simți cum este mai interesat de subiect. Totodată, fii atent cât vorbești. Este neplăcut să asculți pe cineva care vorbește în continuu.
De asemenea, vă recomand să evitați subiectele tabu. În mod special, cu amicii nu este etic să vorbiți despre bani: prețul unui cadou, a unei călătorii etc. sau să te plângi de lipsa lor, precum și de necazurile din familie sau de la serviciu – oricum nimeni nu ți le va rezolva. La o petrecere nu este manierat să ceri consultații cuiva cu o anumită meserie.
Arta conversației nu se învață ca formulele matematice. Ea este dobândită ca și o limbă străină, respectând anumite reguli și exersând-o la nesfârșit.
Programul de dezvoltare a personalității la Centrul de dezvoltare personală „ABeZe” (ore individuale și în grup, pentru copiii de la 5 ani și adulți): bune maniere, ore de dicţie, artă decorativă, limba engleză, ședințe individuale la psiholog, pregătirea copiilor pentru școală.
Dorina Arsene,
lector de bune maniere
Tel.: 068.210.006
e-mail: sme.abeze@gmail.com
web: abeze.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!