Comuniștii au BLOCAT neregulamentar bulevardul Ștefan cel Mare, “mii” de sindicaliști în PMAN
Purtătorul de cuvânt al ministrului de interne, Eugen Onică, a declarat la o conferinţă de presă că incidentul a avut loc în apropiere de intersecţia bd. Ştefan cel Mare cu str. Mitropolit Bănulescu-Bodoni.
Coloana a avut permisiunea a se deplasa pe bulevardul Ştefan cel Mare pe o singură bandă de circulaţie, într-un singur sens. La îndemnul lui Vladimir Voronin, câţiva simpatizanţi au ieşit pe contrasens, blocând circulaţia pentru câteva minute. Ajungând în faţa Teatrului Național de Operă și Balet, unde a luat sfârşit acţiunea de protest a comuniştilor, mulţimea s-a dispersat în mod haotic blocând din nou circulaţia.
Eugen Onică a menţionat că și Asociaţia „Salvgardare” a organizat o întrunire spontană în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Membrii asociaţiei au venit cu megafoane, încurcând manifestaţiei din PMAN.
Poliţia a documentat aceste cazuri. Urmează să fie luate măsuri şi pedepsite persoanele care se fac vinovate pentru încălcări.
Conform datelor MAI, la manifestaţia din Piaţa Marii Adunări Naţionale de astăzi, 1 mai, au participat circa 10 mii de persoane.
Mii de sindicalişti au manifestat în PMAN de Ziua Muncii
Câteva mii de persoane, membri de sindicate din toate raioanele ţării, au manifestat în centrul capitalei de Ziua Internaţională a Solidarităţii Oamenilor Muncii. Aceştia au transmis guvernării mesajul că doresc locuri de muncă şi salarii decente, transmite Info-Prim Neo.
Mitingul a fost organizat de sindicate, patronate şi Guvern. Potrivit organizatorilor, în Piaţa Marii Adunări Naţionale s-au adunat în jur de 15 mii de persoane.
Oleg Budza, preşedintele Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor s-a adresat către participanţi cu mesajul că oamenii muncii trebuie să-şi consolideze eforturile în aspiraţiile lor la o viaţă decentă. „Avem nevoie să implementăm o lege cu privire la salariul minim pe ţară. De asemenea trebuie elaborate acte care ar norma activitatea de muncă, deoarece oamenii care muncesc câte 10 ore se surmenează şi mai apoi apare incapacitatea temporară de muncă şi au de suferit toţi, şi salariaţii, şi patronii, şi statul”, a declarat liderul sindical.
Leonid Cerescu, preşedintele Confederaţiei Naţionale a Patronatului, a comunicat celor prezenţi în PMAN că patronatele pledează pentru asigurarea condiţiilor decente de muncă, pentru creşterea productivităţii salariaţilor şi a nivelului lor de viaţă. Societatea trece printr-un proces amplu de transformări, iar acesta necesită anumite costuri şi mai multă implicare în luarea deciziilor din partea tuturor actorilor dialogului social, a adăugat Leonid Cerescu.
Premierul Vlad Filat i-a felicitat pe cei prezenţi cu ocazia Zilei Muncii şi a menţionat că, acum câţiva ani, unii factori politici îi prognozau Republicii Moldova un faliment total şi spuneau că guvernarea nu va fi în stare să achite salariile şi pensiile. „Acum însă am depăşit acea situaţie. Criza a rămas în urmă şi avem şanse să devenim o ţară prosperă. Este important ca fiecare din noi la locul de muncă să-şi facă bine treaba. Eu cred în viitorul Republicii Moldova şi vreau ca fiecare din voi la fel să creadă”, s-a adresat premierul către manifestanţi.
Cei prezenţi la miting au purtat pancarte, cerând echitate socială, salarii decente, contracararea muncii la negru şi condiţii decente de muncă.
În anul 1889, Congresul Internaţionalei Socialiste a decretat ziua de 1 mai drept Ziua Internaţională a Muncii, în memoria victimelor grevei generale din Chicago, ziua fiind comemorată prin manifestaţii muncitoreşti. Cu timpul, 1 mai a devenit sărbătoarea muncii în majoritatea ţărilor lumii, diversele manifestări căpătând amploare pe măsură ce autorităţile au convenit cu sindicatele ca această zi să fie liberă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!