„Comuniştii ne-au luat şi tinereţea, şi bătrâneţea…”
Duminică, de dimineaţă, a avut loc o depunere de flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, la care au participat liderii AIE-2. Întrebat de jurnalişti ce semnifică această zi pentru el, preşedintele interimar Marian Lupu a declarat: „Este o zi care ne face să ne aducem aminte de o filă tragică din istoria ţării noastre şi a poporului nostru. O tragedie care nu a cunoscut vârstă şi graniţe”. Evenimentele au continuat cu un miting de comemorare desfăşurat în scuarul Teatrului de Operă şi Balet. La eveniment au participat foşti deportaţi, demnitari de stat, simpli cetăţeni. Valentina Sturza, preşedinta Asociaţiei foştilor deportaţi şi deţinuţi politici, a reamintit încă o dată asistenţei despre problemele cu care se confruntă astăzi cei care au îndurat chinurile gulagului. „Comuniştii ne-au luat şi tinereţea, şi bătrâneţea”, a spus dna Sturza, menţionând că acţiunile de comemorare a victimelor represiunilor politice sunt un examen de conştiinţă istorică. „Să nu lăsăm balaurul comunist să înghită Basarabia”, a mai spus Valentina Sturza, îndemnându-i pe cei prezenţi să se mobilizeze duminică la vot, pentru a salva democraţia.
La manifestare a fost prezent şi premierul Vlad Filat care, în discursul său, a menţionat faptul că „foştii deportaţi sunt un exemplu de curaj şi bărbăţie, principialitate şi eroism”. Potrivit premierului, Guvernul a alocat un milion de lei pentru construirea unui muzeu, dedicat memoriei victimelor regimului comunist totalitar. De asemenea, familiile foştilor deportaţi vor primi, pentru prima oară, în acest an câte 500 de lei şi câte o insignă comemorativă „Deportat. Deţinut politic”.
La rândul său, preşedintele PL, deputatul Mihai Ghimpu, a evocat evenimentele tragice de la 12-13 iunie 1941, amintind că deportările, execuţiile şi arestările au vizat milioane de oameni din toate republicile sovietice, iar cei care au pătimit printre primii au fost cetăţenii moldoveni din stânga Nistrului. „În 1937-1938, numai prin deciziile „Osobaia Troika”, au fost întocmite 113 procese în urma cărora au fost judecate 4.762 de persoane, dintre care 3.497 au fost condamnate la moarte prin împuşcare. Este vorba despre cetăţenii noştri de dincolo de Nistru, moldoveni, ruşi, ucraineni bieloruşi, găgăuzi”, a specificat Ghimpu.
În cadrul acţiunii de comemorare a participat şi candidatul PL la postul de primar al capitalei, Dorin Chirtoacă. „Comuniştii înainte ne falsificau identitatea, astăzi falsifică ziare”, a spus el, aducând drept exemplu, TIMPUL, Ziarul de Gardă. Mai mult decât atât, ei „au falsificat până şi „Monitorul Oficial” al României”, a declarat Chirtoacă.
După mitingul din scuarul Operei Naţionale, participanţii la manifestare au efectuat un Marş al Tăcerii până la Gara Feroviară, unde au depus flori la Piatra comemorativă dedicată victimelor regimului comunist.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!