Concert dedicat participanţilor la lichidarea catastrofei nucleare de la Cernobîl
Solicitat de agenţie, preşedintele Asociaţiei Obşteşti „Uniunea Cernobîl din Moldova”, Tudor Căpăţînă, a afirmat că ziua de 26 aprilie 1986, cînd s-a produs catastrofa de la Cernobîl, este un eveniment tragic pentru întreaga lume.
„Această zi a schimbat viaţa noastră. De atunci, pentru noi viaţa se împarte în două: de pînă la catastrofă şi cea de după. În total, 3550 de cetăţeni ai R. Moldova au participat la lichidarea consecinţelor catastrofei de la Cernobîl. În prezent, au rămas în viaţă 2283 de persoane”, a subliniat Tudor Căpăţînă.
În faţa celor prezenţi au evoluat Ansamblul de muzică şi dansuri populare „Tinereţea”, condus de Petre Frecăuţanu, formaţie care în iulie 1986 a prezentat cîteva concerte pentru moldoveni la Cernobîl, cîntăreaţa de muzică populară Valentina Cojocaru, soliştii instrumentişti Vasile Iovu, Ion şi Anatol Buldumea, Tudor Paladi şi Andrei Porcescu, precum şi tineri interpreţi, laureaţi ai concursurilor naţionale şi internaţionale.
Cîntăreaţa Valentina Cojocaru, Artistă a Poporului, a menţionat pentru agenţie că în cadrul turneului de la Cernobîl au fost circa 50 de artişti. „Am concertat la o distanţă de 30 de kilometri de la reactorul care a explodat, într-o unitate militară. Era doar la trei luni de la producerea tragediei. Artiştii au primit dozimetre pentru măsurarea radiaţiei şi măşti de protecţie. Moldovenii noştri care participau acolo erau cu feţele înnegrite. Nu li se dădea voie să scrie scrisori acasă. Astfel, peste 11 zile, cînd m-am întors acasă, am fost vreo două săptămîni poştaş”, a spus Valentina Cojocaru.
Potrivit acordeonistului Andrei Porcescu, patru dintre artiştii care au participat la Cernobîl au decedat: cîntăreţul Mihai Mateeşu, maestrul coregraf Boris Filipciuc, un dansator şi o costumieră.
Accidentul nuclear de la Cenobîl s-a produs la 26 aprilie 1986. Acest dezastru este considerat ca fiind cel mai grav accident din istoria energiei nucleare.
MOLDPRES