Concluzia experților străini: Milioane de lei ajung în buzunarele taxatorilor
Este concluzia unor specialiști din Israel și Germania, care au realizat două studii, la comanda Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.
Potrivit experţilor străini, suma încasată la negru de către taxatori ajunge, anual, la 50 de milioane de lei. Am realizat şi noi astăzi un experiment pentru a ne convinge că rezultatele studiilor sunt veridice. Am cheltuit în total 20 de lei pentru scurte călătorii în autobuze şi troleibuze.
Din aceşti bani, 18 lei au ajuns în buzunarele taxatorilor. Potrivit directorului Parcului Urban de Autobuze, anul trecut, aproape 180 de angajaţi au fost sancţionaţi pentru că nu au eliberat bilete sau le-au acceptat pe cele întoarse de călători, iar alţi 12 taxatori au fost eliberaţi din funcţie.
Pentru a reduce numărul fraudelor, Primăria şi-a propus ca în cel mult jumătate de an să implementeze sistemul electronic de taxare.
"Trebuie şi călătorii să se obişnuiască cu acest sistem, trebuie şi parcul urban de autobuze şi Regia Transport Electric să-şi revadă activităţile. Ulterior vom trece şi la microbuze, dar pe urmă vom vedea cât de disciplinaţi sunt călătorii", a spus viceprimarul Capitalei, Nistor Grozavu.
"Sistemul electonic de taxare ar fi ideal pentru transportul public din Chişinău, deoarece ar evita aceste fraude fiscale însă, fraudele se petrec nu numai prin mâna taxatorului, ci şi prin alte structuri care sunt legate de ei."
"S-ar putea de instalat aparatul de taxare, dar după educaţia oamenilor noştri încă este mult de dorit."
Proiectul a fost respins până acum de Consiliul Municipal Chişinău.
Sursa: publika.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!