Actualitate

Condamnații care își găsesc moartea după gratii

Alexandru a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru escrocherie. Primii doi ani i-a petrecut la Penitenciarul 13 din capitală, iar apoi a fost transferat la penitenciarul 9 de la Pruncul.

„În primii doi ani, zilele păreau ani, iar lunile de detenție – secole. Am rezistat tuturor provocărilor care îmi apăreau în calea mea. Stăteam în celulă cu încă trei bărbați. Unul condamnat pentru omor într-un accident rutier, altul pentru că a provocat leziuni corporale grave, iar al treilea – pentru trafic de influență. Da, recunosc că am avut norocul ca în Penitenciarul 13 să stau cu oameni normali la cap”, a spus Alexandru.

Mărturiile unui condamnat

Ce a urmat, însă, a fost groaznic, afirmă el. După ce instanța de judecată i-a dat sentința finală, Alexandru a fost transferat la Penitenciarul Pruncul, într-o celulă cu cinci deținuți. Cei trei ani petrecuți acolo l-au marcat atât de mult, încât „a pupat pământul atunci când s-a văzut la libertate”.

„Am stat într-o celulă de șase persoane cu asasini, pedofili, violatori, oameni fără bunul simț, mai sălbatici decât fiarele. Din prima seară petrecută în celulă, am fost bătut de așa-zișii colegi. După aceasta, am stat două săptămâni în izolatorul medical, apoi am revenit în aceeași celulă, chiar dacă apărătorii mei insistau să mă transfere în altă cameră de detenție. Și, cel puțin, odată pe săptămână, câte un bărbat era trimis în izolator din cauza traumatismelor primite. La aproape un an de detenție la Pruncul, era prin anul 2008, un tânăr de vreo 26 de ani a fost omorât de colegii de celulă. Parcă-l văd și acum cum era dus de trei gardieni într-o pătură albă”, a suspinat Alexandru.

Bolile cardio-vasculare cauzează cele mai multe decese în penitenciare

Totodată, conducerea Departamentului Instituțiilor Penitenciare din R. Moldova (DIP) recunoaște că lucrurile nu sunt cele mai bune în închisorile din țară. În anul 2012 au fost înregistrate 31 de decese, printre care o femeie. Potrivit șefului-adjunct al departamentului sănătate din cadrul DIP, Angela Cibotaru, bolile cardio-vasculare au cauzat moartea a șase condamnați, tuberculoza a provocat trei decese, iar din cauza HIV-SIDA au fost înregistrate două decese și doar o persoană a murit în urma traumelor suportate.

Cifra deceselor în penitenciarele din țară se pare că e în creștere. În primul semestru al acestui an, 18 condamnați au decedat în pușcării. Cei mai mulți mor din cauza cancerului, mai afirmă specialiștii. „Am prezentat mai multe rapoarte comisiilor juridice pentru a elibera mai mulți deținuți din motive de boală, dar cererile noastre au fost respinse, ori pentru comportament neadecvat al deținutului, ori pentru fapta care a comis-o până a fi adus la noi. Și acest fapt duce, de asemenea, la sporirea numărului de decese”, a declarat șeful-adjunct al departamentului sănătate din cadrul DIP, Angela Cibotaru.

Închisorile, cuibul bolilor

În același timp, tot mai mulți deținuți ajung să sufere de tuberculoză din cauza condițiilor mizerabile în care stau deținuții. Alexandru menționa că sistemul de ventilație din penitenciare nu funcționează, iar aerul este atât de uscat, încât uneori ai senzația că te asfixiezi. „Încercam să stau cât mai mult timp la aer liber, deoarece în celulă era cald, miros urât, iar pereții plini de mucegai. Și alimentația proastă ducea la îmbolnăvire. Am ieșit din penitenciar cu astm și dereglări ale sistemului digestiv”, a mai mărturisit Alexandru.

Deținuți mulți, medicamente puține

Cel mai alarmant este faptul că medicamentele oferite închisorilor ar putea asigura doar jumătate din numărul deținuților. „Sistemul penitenciar este aprovizionat cu medicamente în mărime de circa 45%. Pentru procurarea medicamentelor în închisori au fost alocate peste două milioane de lei, în timp ce suma necesară este de 11-12 milioane”, a punctat Angela Ciubotaru.

De altfel, Alexandru dezvăluie că, de fiecare dată când mergea la o consultație medicală, gardienii îi ziceau: „Ești ca o muiere. Numai te pișcă un țânțar și ești la spital” sau „Tu nu ești la tine acasă să umbli ori de câte ori vrei în aptecikă (tr. trusă medicală)”, a declarat Alexandru. Așadar, în concluzie, promisiunile se înmulțesc, treabă multă nu se face și totuși sunt oameni condamnați definitiv la moarte. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *