Social

Consilieri prezidențiali au oferit detalii privind aplicarea amnistiei migraționale de către Federația Rusă

Potrivit lui Maxim Lebedinschi, începînd cu 2 martie, curent, în urma înţelegerii dintre preşedinţii Moldovei şi Rusiei, Igor Dodon şi Vladimir Putin, circa 250 mii de cetăţeni ai Republicii Moldova, care au încălcat regimul migraţional şi se află pe teritoriul Rusiei, pot solicita amnistia migrațională. Astfel, aceştia, pînă la 20 martie curent, trebuie să se adreseze în subdiviziunile teritoriale ale Direcției Generale pentru problemele migrației a Ministerului Afacerilor Interne al Federației Ruse (ГУВМ МВД РФ), pentru prelungirea termenului de ședere în Federația Rusă. ”Adresarea se poate face doar cu condiţia în care cetăţeanul Moldovei va avea asupra sa un paşaport valabil la momentul depunerii solicitării. Termenul în care cetăţenii Moldovei pot solicita amnistierea este 2 – 20 martie”, a subliniat Lebedinschi.

Consilierul a declarat că indicațiile corespunzătoare au fost deja transmise în toate regiunile Federației Ruse, iar mai mulţi cetăţeni ai Moldovei deja au reuşit să beneficieze de posibilitatea acordată pentru a-şi prelungi termenul de şedere în FR.

Maxim Lebedinschi a explicat cum decurge procedura de amnistiere: ”În secţiile corespunzătoare va fi aplicată ştampila şi eliberat un certificat de migrație. Cetăţenii vor fi obligaţi, în termen de 7 zile, să se înregistreze în evidența migrațională la locul șederii, avînd posibilitatea de a se afla timp de 90 de zile pe teritoriul Federației Ruse și urmînd să-și perfecteze formele legale, adică patenta, în curs de 30 de zile”.

Lebedinschi a relatat despre categoriile de cetățeni asupra cărora amnistia migrațională nu se extinde. Potrivit lui, aceștia sînt cetățenii RM:

– care, anterior, au încălcat regimul de ședere pe teritoriul Federației Ruse și au fost expulzați/deportați în urma unei decizii judecătorești;

– care, avînd aplicată interdicția de a intra pe teritoriul Federației Ruse, au intrat prin Republica Belarus;

– care se află în „centrele de detenție provizorie a migranților” în așteptarea unei decizii judecătorești.

Referindu-se la cetățenii care se află în Republica Moldova și au interdicție de intrare pe teritoriul Federației Ruse, Maxim Lebedinschi a ținut să sublinieze că de amnistia migrațională se vor putea bucura circa 17500 de cetăţeni care au asupra lor interdicţii de intrare pe teritoriul Rusiei în conformitate cu articolul 26, alin.(4) și alin.(8) din Legea Federației Ruse nr. 114 din 5 august 1996 cu privire la ieșirea și intrarea în Federația Rusă.

”Acest drept va intra în vigoare aproximativ de la 15 martie, curent. Persoanele interesate îşi pot verifica prezenţa în aceste liste prin intermediul paginii electronice pe site-ul www.services.fms.gov.ru, după introducerea numărului de identificare într-o rubrică specială. Nu trebuie să încercaţi norocul la vamă. Accesînd această pagină, fiecare cetățean al RM va putea verifica dacă este sau nu inclus în lista celor cu drept de a reveni în Rusia”, a specificat Lebedinschi.

Consilierii prezidențiali au atenționat că cetățenii nu trebuie să recurgă la nici un fel de intermediari şi nici un fel de remunerări, deoarece serviciile sînt oferite gratis.

Andrei Neguța a mai spus că întrebările legate de amnistie pot fi adresate de către cetăţenii Republicii Moldova la numărul de telefon al „liniei fierbinţi”, lansate în cadrul Ambasadei Republicii Moldova în Federaţia Rusă: + 7 929 964 90 79.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *