Actualitate

Consiliul Europei, îngrijorat de situaţia politică din Moldova. “Legile adoptate recent de Parlament pot submina independenţa unor instituţii”

"Urmăresc cu atenţie evoluţia evenimentelor din Moldova. În ultimele zile, Parlamentul a amendat un număr de legi fundamentale care au afectat sistemul politic din ţară. Legea privind Curtea Constituţională, sistemul electoral, legea prvind funcţionarea Guvernului şi funcţionarea unor instituţii de drept au fost schimbate, uneori repetat, fără anumite consultări. Aceste modificări și modul în care acestea au fost adoptate riscă să submineze independența și echilibrul între instituții. De interes special sunt modificările care afectează Curtea Constituţională şi care sunt în contradicţie cu Constituţia Republicii Moldova, precum și cu standardele europene privind dreptul constituţional", se precizează, într-o declaraţie de presă, a secretarului General al Consiliului Europei.

Totodată, demnitarul european a făcut apel către toţi actorii politici să acţioneze de o manieră responsabilă. "Coerența și credibilitatea sunt miza pe calea europeană a țării. Consiliul Europei va continua să coopereze cu Republica Moldova, inclusiv prin intermediul Comisiei de la Veneția, în scopul de a ajuta țara pentru a depăși dificultățile politice actuale", se mai arată în declaraţie.

Publika.md precizează că mai mulţi oficiali au reacţionat după ce Parlamentul, prin votul deputaţilor PLDM şi PCRM, a modificat mai multe legi.

Printre aceste proiecte se numără şi unul care prevede că judecătorii Curţii Constituţionale vor putea fi demişi de Parlament şi nu vor mai beneficia de inamovibilitate.

Comisia de la Veneţia susţine că decizia Parlamentului de ridicare a mandatului judecătorilor Curţii Constituţionale contravine prevederilor europene privind justiţia.

Totodată, şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, şi comisarul pentru Extindere, Stefan Fule, spun că legile adoptate vineri de Parlament ridică probleme serioase în funcţionarea democraţiei în Moldova. Astfel, instituţiile statului ar putea fi folosite în interesul câtorva persoane, adaugă oficialii UE.

De asemenea, oficialii de la Bucureşti s-au arătat îngrijoraţi de modificările cu privire la Curtea Constituţională. Potrivit consilierului preşedintelui român, Traian Băsescu, ridicarea mandatelor judecătorilor Curţii Constituţionale este inacceptabilă.

publika.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *