Bună Dimineața

Conul Chişinău faţă cu reacţiunea şi… naţiunea

Astfel, timp de o săptămână, acesta a fost sacralizat mai dihai decât un suveran pontif de la Roma, fiind ridicat la gradul de simbol al creştinătăţii, aducător de pace, fericire şi… ploaie. Mi s-a părut penibil şi Mitropolitul Vladimir, care i-a mulţumit lui Kirill că a adus ploaia peste Moldova.

Dacă ploile la noi sunt prerogativa patriarhului rus, ar fi fost cazul ca mitropolitul moldovean nu să-i mulţumească pentru ploaie, ci să-i ceară socoteală pentru lunile de secetă! Un comportament lamentabil a avut şi premierul Vlad Filat, atunci când a declarat (după întâlnirea cu capul bisericii ruse într-o cinstită crâşmă subterană de la Cricova) că, citez: „Sunt fericit că am avut ocazia unică de a discuta cu Patriarhul Kirill”. Doamne, cât de puţin îi trebuie unui premier moldovean ca să fie fericit! Culmea lipsei de demnitate a atins-o însă Marian Lupu care, pentru a se revanşa în faţa lui Filat, l-a decorat pe Kirill cu… „Ordinul Republicii”!

…Şi în starea asta de psihoză rusofilă generalizată, acea parte a presei care s-a lăsat sedusă de dalba barbă patriarhală a trecut, de facto, sub tăcere un eveniment cultural de excepţie: concertele lui Tudor Gheorghe construite pe marea poezie a lui Grigore Vieru. Nu au remarcat evenimentul, cum ar fi făcut-o într-o campanie electorală, nici politicienii – păunii pe care nu a vrut să-i cânte Grigore Vieru ştiu cum să se răzbune şi pe cei morţi… Apropo de moarte: mă gândesc că e o cumplită rătăcire şi o neiertată tâmpenie să te sacrifici pentru politicienii acestei ţări.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *