Actualitate

Coordonatorul rezident ONU și-a încheiat misiunea în Republica Moldova

Cu această ocazie, doamna Harrington-Buhay a avut întâlniri cu președintele Republicii Moldova Nicolae Timofti, prim-ministrul Iurie Leanca, președintele Parlamentului Igor Corman și ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Natalia Gherman.

În cadrul întrevederii, președintele Nicolae Timofti i-a conferit Coordonatorului rezident ONU medalia “Meritul Civic” în semn de profundă gratitudine pentru contribuția sa deosebită la procesul de reforme, dezvoltarea locală și promovarea imagini Republicii Moldova pe plan internațional.

Președintele Nicolae Timofti a apreciat contribuția ONU în Moldova la reformele în domeniul justiției și educației, reducerea sărăciei și migrației precum și consolidarea capacităților Comisiei Electorale Centrale și altor instituții ale administrației publice centrale.

„Sunt profund onorată de recunoașterea pe care activitatea Națiunilor Unite a primit-o prin acordarea acestei distincții”, a spus Nicola Harrington-Buhay. “Sunt privilegiată pentru șansa de a vizita multe comunități și de a sprijini Moldova și oamenii săi în procesul de modernizare a țării”.

Nicola Harrington-Buhay (Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord) a activat în calitate de Coordonator rezident ONU și Reprezentant rezident PNUD în Moldova începând cu august 2012. Înainte de a fi numită în această funcţie în Republica Moldova, ea a lucrat pentru ONU și PNUD în Serbia și Montenegro, Nicaragua, Malawi, Argentina, și Belgia.

Doamna Harrington-Buhay va fi succedata de Dafina Gercheva (Bulgaria), care a fost numită în calitate de Coordonator rezident ONU și Reprezentant rezident PNUD în Republica Moldova. Ea va sosi în Moldova în februarie 2015.

Republica Moldova a aderat la Organizația Națiunilor Unite la 2 martie 1992. Conform statutului său de membru, Moldova a ratificat o serie de acorduri internaţionale şi Convenţii ale ONU, printre cele mai importante fiind Convenţia Internaţională cu privire la Drepturile Civile şi Politice, Convenţia cu privire la Drepturile Copilului, Convenţia cu privire la Eliminarea tuturor Formelor de Discriminare Împotriva Femeilor, Convenţia de la Paris pentru Protecţia Proprietăţii Industriale, Convenția ONU privind drepturile oamenilor cu dizabilități, etc.

Organizația Națiunilor Unite și-a început activitatea în Republica Moldova prin intermediul programelor și agențiilor sale specializate după aderarea țării la ONU în 1992. Cadrul de Parteneriat ONU – Republica Moldova “Spre unitate în acțiune” pentru anii 2013-2017 susține prioritățile și obiectivele de dezvoltare ale Moldovei în trei domenii importante: (1) guvernarea democratică, justiția, egalitatea și drepturile omului; (2) dezvoltarea umană și incluziunea socială; și (3) mediu, schimbările climatice și gestionarea riscului de dezastre naturale. Peste 20 de agenții, fonduri și programe ONU activează în Moldova, contribuind la realizarea priorităților de dezvoltare ale țării.

Prin programele sale, ONU contribuie la realizarea priorităților și reformelor strategice, inclusiv consolidarea sistemului național de statistică, dezvoltarea locală integrată bazată pe drepturile omului, aprofundarea democrației prin fortificarea capacităților Parlamentului, Comisiei Electorale Centrale și guvernelor locale, sprijinirea măsurilor de consolidare a încrederii pe ambele maluri ale râului Nistru prin inițiative de dezvoltare locală, a afacerilor și în domeniul sănătății, integrarea migrației în politicile naționale, promovarea drepturilor omului și reforma justiției, deinstituționalizarea și incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități mentale și intelectuale și combaterea violenței domestice.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *