ActualitateExterne

Coreea de Nord a lansat mai multe rachete de croazieră spre Marea Japoniei

Coreea de Nord a lansat miercuri mai multe rachete de croazieră spre Marea Japoniei, a anunţat armata sud-coreeană, fiind cele mai recente lansări dintr-o serie de teste cu armament efectuate de Phenian în acest an, relatează Reuters şi AFP , potrivit Agerpres.

“Armata noastră a detectat mai multe rachete de croazieră necunoscute în apele de la nord-est de Wonsan, astăzi, în jurul orei 09:00 (00:00 GMT) şi serviciile de informaţii sud-coreene şi americane efectuează o analiză detaliată”, a declarat Statul Major Interarme (JCS), potrivit unui comunicat.

JCS a adăugat că “întăreşte supravegherea şi vigilenţa” şi “monitorizează îndeaproape orice semn sau activitate suplimentară din partea Coreei de Nord”.

Luni, Phenianul a anunţat că a testat un nou sistem multiplu de control al lansatoarelor de rachete despre care consideră că ar putea să consolideze semnificativ capacităţile sale de apărare.

Coreea de Nord, dotată cu armă nucleară, a declarat anul acesta Coreea de Sud “principalul sau inamic”, a închis agenţiile pentru reunificare şi a ameninţat că intră în război pentru orice încălcare teritorială.

Phenianul şi-a intensificat testele pentru echipamente militare, testând în special ceea ce a descris drept un “sistem de armament nuclear submarin” şi o rachetă balistică hipersonică având combustibil solid.

Armata nord-coreeană a lansat anul acesta şi o serie de rachete de croazieră, un tip de arme pe care Nordul l-ar putea oferi Rusiei pentru utilizare în conflictul din Ucraina, potrivit analiştilor.

Phenianul şi Moscova şi-au consolidat legăturile în ultimele luni. Liderul nord-coreean Kim Jong Un a efectuat în septembrie o vizită surpriză în Rusia pentru a se întâlni cu preşedintele Vladimir Putin.

Coreea de Sud şi Statele Unite susţin că, în pofida sancţiunilor ONU, Nordul trimite arme Rusiei, posibil în schimbul unui ajutor tehnic privind programul său de spionaj prin satelit.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *