Externe

Coreea de Nord a trimis un milion de manifeste de propagandă în Sud

Manifestele au fost trimise cu ajutorul unor baloane, de către armata nord-coreeană, potrivit Ministerului sud-coreean al Apărării, citat de agenţia Yonhap.

Multe dintre manifeste au fost deja colectate, scrie presa locală.

Asemenea măsuri de propagandă nord-coreeană sunt rare, în contextul în care cele două Corei au oprit un "război psihologic", în cadrul unor măsuri de reducere a tensiunilor convenite în 2004, notează AP. Însă activişti sud-coreeni au trimis sporadic baloane cu manifeste de propagandă în Nord, înfuriind regimul stalinist.

Detonarea unui dispozitiv nuclear în cadrul unui test nord-coreean, pe 6 ianuarie, a declanşat o intensificare a tensiunilor dintre cele două ţări surori şi inamice şi reluarea unui "război al propagandei".

Sud-coreenii democraţi şi prosperi au reluat luna aceasta transmisiuni de propagandă la difuzoare, de-a lungul frontierei puternic militarizate cu Nordul, condus de către Kim Jong-un.

Oficiali sud-coreeni cred că emisiunile de propagandă vor influenţa această ţară izolată şi vor demoraliza militarii staţionaţi la frontieră şi locuitorii din zonă. Însă Seulul se îndoieşte că manifestele nord-coreene vor avea vreun impact asupra cetăţenilor săi, potrivit AP.

Coreea de Sud, Statele Unite şi alte ţări depun eforturi ca Phenianul să fie pedepsit pentru testul nuclear de la începutul lunii. Imediat după test, diplomaţi din cadrul Consiliului de Scuritate al ONU au promis să adopte rapid noi sancţiuni împotriva regimului stalinist. Însă este neclar dacă China, cel mai important şi ultimul aliat al Phenianului, va coopera în vederea înăspririi sancţiunilor cu scopul de determina regimul să-şi schimbe poziţia.

Cele două ţări sunt despărţite de cea mai militarizată frontieră din lume, de la sfârşitul Războiului Coreei (1950-1953), care s-a încheait cu un armistiţiu şi nu cu un tratat de pace. Aproximativ 28.500 de militari americani sunt staţionaţi în Coreea de Sud, în cadrul unor măsuri de disuasiune a Coreei de Nord.

sursa: mediafax.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *