Coşmarul Rusiei se poate împlini!
Ştiu că pare incredibil că Teheranul să înjunghie pe la spate pe cel mai bun aliat al sau dar lucrurile stau exact aşa, iar brânză este – evident – pe bani! Mulţi bani! Presă iraniană şi mă refer aici la presă oficială a început să trimită bezele Occidentului , anunţând că Iranul este gata să ofere, fără să-i fi cerut încă cineva, o suplimentare a producţiei de petrol, dacă Uniumnea Europeană i-ar cere-o şi ar dori să reia importurile din Persia.
Astfel Mohsen Qamsari, directorul pentru afaceri internaţionale al Naţional Iranian Oil Company (NIOC) a declarat joi, cu subiect şi predicat, că ţară să este oricând gata să crească producţia de petrol şi să reia imediat exporturile către ţările membre al UE. “We are currently exporting below one million bpd of oil, but if the Europeans want our oil, Iran’s oil exports can increase […]The Europeans know well that Iran’s oil is reliable,” he said, adding, “They are willing to receive Iran’s oil.”
Declaraţiile oficialului iranian vin după ce negocierile de la Geneva au ajuns la concluzia că sancţiunile petroliere impuse Iranului vor fi ridicate treptat că şi sechestrul asupra unor bunuri mobile şi imobile aflate pe teritoriul statelor UE şi SUA. Se pare că Teheranul a văzut în dispută dintre Rusia şi Occident portiţă perfectă pentru normalizarea relaţiilor cu Vestul, fără că nici una dintre părţi să nu fie nevoită să lase coadă prea jos, pur şi simplu Teheranul este gata să prindă un tren care, să fim serioşi, nu-ţi apare de două ori în viaţă.
Doar că declaraţia lui Moksen Qamsari vine pe fondul unui studiu publicat de către Press TV în care se arată că dacă sancţiunile “nedrepte” impuse Republicii Islamice de către Occident ar fi ridicate, cele două părţi ar putea să coopereze prin dezvoltarea unei infrastructuri care să aducă în UE gaz natural şi petrol iraniană în opice cantitate, în mod constant. Iar dacă ţinem cont că rezervele de petrol ale Iranului sunt estimate astăzi la cel puţin 560 de miliarde de barili, fiind printre cele mai mari din zona Golfului, putem concluziona că Teheranul reprezintă o ameninţare enormă pentru Rusia.
Iar bomboană de pe colivă Gazpromului îl reprezintă rezervele de gaze natural ale Iranului, pe lângă care rezervă de petrol este…nesemnificativă! Rezervele de gaz iraniene sunt pe locul doi în lume, fiind efectiv gigantice, iar că totul să fie şi mai rău pentru Rusia, Teheranul ar fi dispus la orice compromis numai să poată exportă gazul, pentru că în prezent exporturile sunt mai mult simbolice, faţă de potenţial, datorită lipsei infrastructurii şi probolemelor politice.
Iar Republica Islamică a declarat prin presă că nu este de acord cu alipirea Crimeei şi că în cazul zăngănitului de săbii dintre NATO şi Rusia, poziţia Iranului este absolut neutră, dar atrage atenţia europenilor că aprovizionarea cu gaze şi petrol dinspre câmpurile gazeifere iraniene spre UE se poate face foarte uşor, iar Iranul este oricând dispus să colaboreze.
Discuţia cu gazul pleacă de la sancţiunile pe care Vestul le tot aruncă asupra Rusiei. Iranul atage atenţia că gazul sau nu poate rezolva problema Europei pe termen scurt, fiind însă nevoie de investiţii majore în infrastructură, dar Teheranul îşi oferă servicile, nu neaaparat că un înlocuitor al Rusiei pe piaţă europeană ci mai mult că alternativă viabilă şi o diversificare a surselor de aprovizionare.
Nu ştiu dacă oferta perşilor este cu adevărat serioasă sau este doar un mod de a pune presiune pe ruşi. Pentru că o accedere a gazului şi petrolului iranian către Europa ar însemna că şi Irakul ar face exact acelaşi lucru, folosind infrastructură iraniană şi foarte bunele relaţii existente astăzi între Teheran şi Bagdad, iar pătrunderea unei astfel de alianţe în UE ar pune în genunchi Gazpromul pe zona europeană şi doar pentru simplu fapt că gazul şi petrolul din Iran şi Irak au printre cele mai mici preţuri de extractive, faţă de gazul rusesc…
Deocamdată nu se pune problema că UE să arunce zeci de miliarde de euro pentru edificarea unei infrastructuri prin Turcia, Bulgaria spre Iran, dar în viitor un astfel de plan ar putea să fie foarte viabil şi reprezintă pentru Rusia o ameninţare fantastică, incomparabilă cu sancţiunile EU.
Sursa: rumanianmilitary.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!