Externe

Coșmarurile unui analist ucrainean: „Revizuirea frontierelor în Europa de Est și Centrală este inevitabilă”

Iar în zona riscului sunt, în primul rând, statele nealiniate, adică cele care nu fac parte nici din proiectele europene, nici din cele eurasiatice”, scrie într-un comentariu analistul ucrainean Dmitri Djangirov. Potrivit acestuia, în Europa de Est în zonele de risc sunt Ucraina și Moldova, întrucât ambele intră sub incidența definiției de „stat eșuat”. Beneficiare principale ale modificărilor de frontiere ar fi Polonia și România, adică exact statele deposedate de teritorii în urma Pactului Ribbentrop-Molotov, iar secundare, Ungaria și, eventual, Slovacia. 

Djangirov are revelații pe parcursul cărora frânturi de adevăr sunt împletite cu manipulări de ultimă speță. Spre exemplu, pornind de la o minciună grosolană, potrivit căreia „unionismul” ar fi politica oficială a Bucureștiului, omul ajunge la concluzia că România vrea să aducă între aceleași frontiere românii din Moldova și din Ucraina. Suficiente argumente, în opinia sa, pentru o afirmație nu doar superficială, dar și aiurită: „În cazul României, avem de-a face cu un cadru politic pentru revizuirea Pactului Molotov-Ribbentrop”, afirmă Dmitri Djangirov.
Odată ce și-a explicat sie însuși cum stau lucrurile cu dorința de revizuire a frontierelor, autorul trece la analizarea celor vizați de integrare în Polonia, respectiv România. La fel de „profund” și „profesionist”.

Integrarea europeană, metodă de revizuire a granițelor

„Jose Manuel Barroso, președintele Comisiei Europene, aflat într-o vizită la Chișinău, la 29 noiembrie 2012, a declarat că UE nu este împotriva divorțului pașnic între Republica Moldova și Transnistria. Așadar, oficialul european consideră că este posibilă integrarea europeană a Republicii Moldova fără Transnistria”, scrie Djangirov. Pentru a-și lămuri cititorii, Djangirov traduce, atât cât poate înțelege el, esența mesajului: „Ceea ce în traducere din limbaj diplomatic înseamnă disponibilitatea Europei de a anexa teritorii pe bucăți. UE va fi pe deplin mulțumită dacă în continuare va începe să practice integrarea europeană a regiunilor separatiste”.

În încheiere, jurnalistul este de părere că revizuirea frontierelor în Europa de Est și Centrală este inevitabilă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *