Culinar.md

Cratița care gătește mai rapid și consumă mai puțin gaz

Cratița "Flare" preia descoperirile legate de designul motoarelor de rachetă în ce privește randamentul folosirii căldurii emanate de sursa de energie, potrivit site-ului io9.com.

Dacă în cazul rachetelor sursa de energie este un complex amestec de substanțe, în bucătărie se folosește gazul natural. Iar cu aceste vase de gătit se face o mare economie de gaz.

Povestea a început când inginerul de la Universitatea Oxford, care proiectează sisteme de răcire pentru motoare de rachetă, a fost într-o drumeție în munți.

Acolo el încercat să fiarbă apă într-un vas și a înțeles că apa s-ar fi încălzit mai repede si cu mai puțin combustibil dacă suprafața de transfer a căldurii ar fi fost mai mare. Așa i-a venit ideea să proiecteze cratița Flare.

Povey, împreună cu studenții săi, au lucrat trei ani la designul tigăii de aluminiu, care are o serie de nervuri pe suprafața exterioară, care au rolul de a mări suprafața de contact a vaselor de bucătărie.

În cazul cratițelor convenționale, a explicat Thomas Povey, flacăra se ridică pe pereții exteriori, iar ”o mare parte din căldură se disipă în atmosferă. În cazul cratiței Flare, nervurile preiau o mare parte a căldurii care, altfel, s-ar fi pierdut.

Potrivit lui Thomas Povey, cratița consumă o treime din gaz și gătește cu 30% mai repede comparativ cu o cratiță clasică.

Această descoperire a fost recunoscută de mediul academic iar cercetătorul a fost premiat cu premiul Hawley pentru ”cea mai revoluționară inovație inginerească din 2014, cu benficii domonstrabile pentru mediu.”

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *