Femeia

Creăm confortul în noua locuință

Unele apartamente noi sunt date în exploatare doar cu pereții făcuți, iar propunerile de la designerii companiilor de construcții nu sunt întotdeauna compatibile cu așteptările clienților. Bucătăriile neîncăpătoare, coridoarele înguste, băile mici – acestea sunt provocările apartamentelor vechi. Nu trebuie de conformat standardelor stabilite cu mulți ani în urmă, ci e necesar de a crea cât mai mult confort în locuință. Pentru început, puteți apela la arhitecți și designeri care vă vor consulta și vă vor ajuta să obțineți un rezultat pe măsura așteptărilor. Însă, dacă aveți curaj și determinare, puteți să vă apucați independent de lucru. Haideți să vedem mai jos cum să reorganizați locuința cu forțe proprii. 

De la ce se începe?

Procesul începe cu planificarea. Faceți o listă a tuturor camerelor care doriți să vă stea la dispoziție, luând în considerare nu doar numărul de dormitoare și camere pentru copii, ci și zonele mai mici gen coridoare sau cămări. Fiți cât mai realist împărțind imaginar spațiul locuinței.
Nu lăsați nicio cameră fără o destinație anume. Fraza „vedem după ce facem cu spațiul” nu e deloc binevenită. La început e bine să vă decideți privind numărul odăilor necesare dvs. și funcția fiecăreia dintre ele. După finalizarea listei, împărțiți spațiul în două zone – socială și personală.

Zona socială și zona personală

Zona socială e cea în care să se afle atât membrii familiei, cât și oaspeții. Gazdele care planifică din timp unde vor invita oaspeții, vor scăpa de senzația că aceștia intră în zona lor personală. În zona socială vor intra sufrageria și bucătăria, mai ales ținând cont de tradiția noastră de a invita oaspeții la bucătărie.

Zona personală e cea unde accesul străinilor trebuie să fie interzis. La zona respectivă se atribuie dormitorul și camera copiilor.
Planificând, e necesar să decideți la care zonă veți atribui fiecare odaie din cele pe care le aveți la dispoziție. De exemplu, cabinetul poate fi o cameră cu șemineu, cu bibliotecă, unde e plăcut să lucrez și să te relaxezi citind o carte bună, cu ușa închisă, pentru ca nimeni să nu deranjeze. O astfel de odaie ține de zona personală.

Sau, de ex., cabinetul e locul unde veți invita oaspeții la o ceașcă de cafea, discutând ultimele noutăți. În acest caz, acesta va intra în lista celor ce țin de zona socială.

Zona socială trebuie să fie amplasată cât mai aproape de intrarea în locuință. În acest fel, oaspeții vor avea posibilitatea să intre deodată în sufragerie, fără a trece pe lângă dormitor.

Respectiv, zona personală trebuie amplasată cât mai departe de ochii curioși ai vizitatorilor. Planificând, e necesar să prevedeți ca oaspeții în niciun caz să nu treacă prin zona personală în drum spre cea socială. În plus, amplasate astfel, dormitoarele și camerele pentru copii vor fi izolate de sunetele și zgomotele din zona socială.

Un moment important este să vă gândiți astfel încât sufrageria să fie în imediata apropiere cu bucătăria, pentru ca să vă fie mai ușor să puneți masa. În apartamentele moderne, aceste două odăi sunt planificate într-un singur spațiu.

Zona băii se va planifica separat. Dacă există posibilitate, instalați în casă cel puțin două băi – una pentru zona socială, iar a doua pentru zona personală.

Toate sfaturile de mai sus nu vor putea fi implementate în totalitate în orice apartament. Însă, dacă veți ține cont de aceste recomandări, luând în considerare propriile impresii privind ideea de confort, veți ajunge la soluții originale pentru locuința dvs. și veți pune bazele unui spațiu primitor.

(Suplimentul Femeia)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *