Editorial

Credință fără învățătură?

Însă stau oare la fel lucrurile când vorbim despre păstori? Despre cei care îi învață pe cei din biserici cuvântul Domnului? E drept că mulți dintre apostoli erau oameni simpli, dar învățătura primită în Duhul Sfânt nu poate fi egalată decât de sfinți. În rest, vorbim de cu totul altceva: de o inconștiență ce le va fi imputată învățătorilor falși.

De ce spun aceste lucruri? Pentru că trăim împărțiți între două mitropolii, ambele ortodoxe. Situație ce de obicei o vedem în diasporă, nu în țări ortodoxe. Însă fiți foarte atenți cum se reacționează la această situație. Nu o dată am participat la evenimente culturale, unde i-am văzut alături pe preoții ambelor mitropolii. Fiindcă un preot care merge la un eveniment cultural e un preot cultivat. Iar un preot cultivat și-a făcut treaba în facultate și știe foarte bine că un ortodox dintr-o altă mitropolie e tot un ortodox și e tot parte din „una, sfântă, sobornicească și apostolească biserică”.
Ce se întâmplă însă prin satele Moldovei? Nici nu vă imaginați. Știu cazuri de preoți îndepărtați de la nunți, fiindcă făceau parte din Mitropolia Basarabiei. Ba mai mult, știu situații în care criticile la adresa preotului Mitropoliei Basarabiei au fost aduse de „colegii” din Mitropolia Moldovei chiar în parohia celui dintâi. Motivul pare unul halucinant: sunt eretici, schismatici și tot ce mai poate trece prin mintea unui preot habotnic și fără suficientă cunoaștere a dogmaticii.

În timp ce la Chișinău îi vedem alături – cum s-a întâmplat la comemorarea Mitropolitului Gurie Grosu, unde reprezentanții ambelor mitropolii s-au rugat împreună, la sat umblă cu dezbinare printre credincioși, sucind mințile unor creștini care și așa sunt slăbiți de zeci de ani de ateism și care nu se pot orienta singuri, luând de bun tot ce le zice popa.

N-ar strica să amintesc aici și de vizita pe care Patriarhul rus, Chiril, a anunțat că o va face în România pentru aniversarea a 10 ani de păstorire ai Patriarhului Daniel. Deci de la vlădică la preoții cu carte toate merg strună. Mai jos, lucrurile sunt atât de încâlcite încât oamenii simpli vor ajunge să se ducă la neoprotestanți, ca să sfârșească o dată cu tot bâlciul ăsta stârnit de păstorii lor.

Aceste situații mă întristează în mod deosebit, fiindcă spun ceva despre slaba pregătire a unor preoți.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *