Economie

Creditul Polonez va putea fi valorificat de agricultori

Informația a fost confirmată pentru Radio Chișinău de către directorul executiv al Unității de implementare a Creditului Polonez, Igor Gorașov.
Creditul Polonez în valoare de 100 de milioane de euro pentru agricultorii din Republica Moldova, anunțat încă în primăvara anului 2014, nu putut fi valorificat până în prezent din cauza unor conflicte de ordin politic, după cum afirmă președintele UniAgroProiect, Alexandru Slusari. Unitatea de implementare a creditului a fost plasată mai întâi în subordinea Agenției pentru Intervenții și Plăți în Agricultură (AIPA), ca apoi să fie transferată în subordinea Ministerului Agriculturii printr-o hotărâre recentă a Guvernului, a subliniat Alexandru Slusari.

„Un an și jumătate în urmă eu vorbeam că trebuie să fie anume așa – în subordinea Ministerului Agriculturii, dar atunci unii politicieni au vrut să pună control asupra acestui proiect. Neavând încredere în ministrul agriculturii, au transmis acest proiect în subordinea AIPA. Acum după un an și jumătate a fost recunoscută greșeala”, a declarat Alexandru Slusari.

Totodată, Ministerul Finanțelor, care până în prezent nu a permis aprobarea niciunui dosar nu va mai avea acum această prerogativă, a explicat președintele executiv al Unității de implementare a Creditului Polonez, Igor Gorașov.

„Acum este foarte clar că Consiliul de supraveghere al Unității este unicul organ care ia decizia de creditare și transmite Ministerului Finanțelor spre executare. În această vineri am avut prima ședință a Consiliului. S-au clarificat toate procedurile, cum vor fi evaluate cererile de credit. Primele două au fost luate în evaluare și sper că până la sfârșitul săptămânii vor fi și evaluate și săptămâna viitoare vom putea anunța că primele credite au fost acordate”, a precizat Igor Gorașov.

Una dintre cerințele agricultorilor în privința creditului este ca plafonul minim stabilit în prezent la 500 de mii de euro să fie micșorat, pentru ca mai mulți solicitanți să poată accesa creditul polonez. Igor Gorașov a explicat în acest context, că producătorii agricoli pot depune dosare și cu proiecte mai mici de 500 mii de euro, numai că acestea vor fi încadrate într-o singură procedură de achiziție care să se ridice la această sumă.

Până în prezent au fost depuse 26 de cereri, dintre care au fost aprobate 13, în valoare de aproximativ 18 milioane de euro. Termenul limită de depunere a dosarelor este 8 august 2016, dar Ministerul Agriculturii intenționează să negocieze cu partea poloneză prelungirea acesteia, a spus Igor Gorașov.

Prin intermediul creditului polonez, agricultorii din Republica Moldova pot achiziționa utilaje agricole, dar cel puţin 60% din banii împrumutați urmează a fi cheltuiți pentru echipamente din Polonia. Împrumutul va putea fi accesat cu o dobândă de 2 la sută anual, pentru o perioadă de rambursare de 12 ani.

sursa: radiochisinau.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *