Actualitate

Cresc facturile! Spînu i-a rugat pe cei de la Premier Energy să mai aștepte cu scumpirea curentului

„Este adevărat că se acumulează devieri negative, pentru că prețul de producerea a energiei electrice de către Termoelectrica și CET-Nord a crescut. (…) În același timp, trebuie să spunem că până în luna decembrie 2021 Premier Energy a avut devieri pozitive”, a afirmat ministrul în cadrul emisiunii de la ProTV.

De asemenea, Spînu e de părere că ajustarea tarifelor la energia electrică ar fi mai bine să fie făcută în luna aprilie, când se va cunoaște și prețul de achiziție a energiei electrice de la Centrala de la Cuciurgan.

„Noi deja în luna februarie martie vom lansa procedura de achiziție a curentului și vom ști exact care este prețul”. Noi trebuie să ne gândim nu doar la sănătatea strictă a unei companii, dar să ne gândim un pic și la nivel general. Dacă va fi majorat sau nu tariful la anergia electrică pentru consumatori deja vom vedea. Mingea, în prezent e pe terenul ANRE”, a mai spus ministrul.

În cadrul aceleiași emisiuni, fostul director ANRE, Victor Parlicov a afirmat că amânarea ajustării tarifelor la energia electrică, ar putea crea probleme de plată în lanţ.

„Adică dacă Premier Energy nu va putea plăti la timp curentul electric produs de Termoelectrica şi CET-Nord, acestea la rândul lor nu vor fi în stare să achite gazul livrat de Moldovagaz, care se va confrunta cu problema achitărilor față de Gazproom”.

Premier Energy vrea un tarif de 2,79 de lei kwh pentru populație

La începutul lunii ianuarie, Premier Energy, cel mai mare distribuitor de energie electrică din Republica Moldova, s-a adresat cu o solicitare la ANRE de majorare a tarifelor la energia electrică pentru consumatori, care potrivit solicitării ar urma să achite un tarif de 2,79 lei kWh.

Motivul pentru care Premier Energy a solicitat majorarea tarifului la energia electrică este majorarea de către Energocom a prețului energiei livrate în perioada noiembrie – decembrie cu 96%, la 2,42 de lei kWh și respectiv 86% de la 1 ianuarie 2022, la 2,29 lei kWh comparativ cu octombrie 2021.

„Devierile financiare de pe urma majorării costului energiei electrice duc la majorarea costului de achiziție a curentului cu 500 mil. de lei în perioada noiembrie 2021 – martie 2022, circa 100 mil. de lei lunar, iar acest lucru pune în dificultate compania să-și onoreze plățile pentru energia electrică achiziționată”, spune Premier Energy.

Un alt factor menţionat de furnizor este cursul de schimb al monedei naționale pentru anul 2022, care potrivit legii bugetului de stat va fi de 18,77 lei pentru un dolar. La fel sunt menţionate şi costurile mai mari pentru serviciile de transport şi distribuţie a energiei electrice, dar şi devierile ce se vor formapână la punerea în aplicare a noilor prețuri de furnizare a energiei electrice.

În cazul neajustării tarifului la energia electrică, compania afirmă că devierile financiare vor însuma jumătate de miliard de lei la sfârșitul lunii martie 2022. În prezent, tariful pentru populație este de 1,51 lei/kWh, or dacă solicitarea Premier Energy va fi acceptată de ANRE, prețul kWh va ajunge la 2,79 lei.

Sursa: bani.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *