Actualitate

Criticii lui Putin s-au trezit cu uși marcate cu ”Z”. Un jurnalist a găsit cap de porc decapitat pe prag

Miercuri seara, un susţinător al opozantului aflat în detenţie Aleksei Navalnîi, Ilia Pahomov, a postat pe Twitter o fotografie cu uşa locuinţei sale din Rusia, vandalizată cu două litere ”Z” desenate cu vopsea albă.

Litera ”Z” este un semn de susţinere a trupelor ruse care luptă în Ucraina, fiind desenată pe numeroase vehicule militare. Aceste marcaje sunt însoţite de un afiş cu o fotografie a militantului, barată cu cuvântul ”COLABORAŢIONIST”. ”NU-ŢI VINDE PATRIA”, mai este scris pe afiş.

De asemnea, mesajul conţine numele a două articole din codul penal rus, recent adoptate, care prevăd pedepse severe cu închisoarea pentru publicarea de ”informaţii mincinoase” cu privire la armata rusă sau pentru acţiuni care o ”discreditează”.

„Am văzut aceasta (aceste ameninţări) pe reţelele sociale, este în mod clar o acţiune organizată ‘de sus’. Voi depune plângere la poliţie”, a reacţionat acest militant pe Twitter.

Opozanta Liudmila Ştein a publicat şi ea pe contul său de pe Twitter o fotografie cu un afiş similar cu portretul ei lipit pe o uşă. ”OK, dacă voi spuneţi…”, a comentat ea.

Pe 24 martie, Aleksei Venediktov, fost redactor-şef al postului de radio independent Eho Moskvî (Ecoul Moscovei), constrâns recent să închidă emisia, a avut parte de un cap de porc decapitat depus chiar în faţa uşii sale, pe care era lipită emblema Ucrainei cu inscripţia în germană ”judensau”: ”porc evreu”.

Patru zile mai târziu, uşa locuinţei lui Oleg Orlov, un responsabil al ONG-ului Memorial, pilon al apărării drepturilor omului în Rusia, a fost de asemenea marcată cu un ”Z” şi ornată cu un afiş de ”colaboraţionist”.

De la declanşarea ofensivei împotriva Ucrainei, pe 24 februarie, autorităţile ruse şi-au întărit presiunile împotriva ultimilor opozanţi şi mass-media independente din Rusia. L

a mijlocul lui martie, preşedintele rus Vladimir Putin a îndemnat la ”autopurificarea” societăţii în faţa ”conaţionalilor trădători”. În paralel, ”Z-uri de susţinere a Kremlinului şi a ofensivei sale în Ucraina sunt afişate pe clădiri din Moscova, ornează drapele în timpul unor adunări pro-putere sau portierele maşinilor.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.