Actualitate

Criuleni – la răscrucea dintre Europa și Rusia, Italia și acasă

Chiar dacă febra campaniei electorale oficial a început, în orașul Criuleni, din raionul cu același nume, oamenii își văd de viață mai departe. Locuitorii din zonă s-au obișnuit cu primarii care nu-și respectă promisiunile electorale și au învățat să trăiască cu probleme cotidiene, la fel cum profesorii s-au obișnuit cu faptul că elevii nu-și fac mereu tema pe acasă. Dacă, până la urmă, populația raionului întâlnește cam aceleași probleme, atunci opiniile referitor la cine se face vinovat și cu cine trebuie să meargă mai departe sunt împărțite.

Printre momente scurte cu soare, după o ploaie zdravănă cu grindină, am găsit în orașul Criuleni oameni fie decepționați, fie conformați la realitățile în care trăiesc, iar alegerile locale nu sunt de departe în gândul lor. Canalizarea proastă, apeduct deteriorat, drumuri care necesită reparații urgente, spații verzi neamenajate și, cel mai important, lipsa locurilor de muncă – acestea sunt cele mai mari dificultăți cu care se confruntă locuitorii raionului Criuleni.

„Ia uitați-vă la Iohannis!”

Dacă de rezultatele alegerilor parlamentare, locuitorii din zonă sunt total dezamăgiți, atunci în cele locale și-au pus mai multe speranțe. „La vară nu ne vom mai uita atât la partid, cât la candidat, la personalitatea acestuia. Poate să fie comunist sau liberal, n-are importanță. Oricum, îi cunoaștem pe toți care vor candida aici, îs oameni din localitate. Cred că alegerile locale o să meargă bine, nu ca cele parlamentare. La locale nici s-amăgești nu poți așa”, spune domnul Chiril, 52 de ani, antreprenor în domeniul catering-ului din 1997. Potrivit acestuia, la început a fost mai ușor, fiindcă era perioada în care „te lăsau să-ți dezvolți afacerea”. „Dacă te adresai undeva, îți mai dădeau voie, mai făceai chestiuni. Acum nu înțelegi nimic, n-ai la cine să te adresezi. De când îs la conducere democrații, îi așa. Fie că ei vor să ia totul în mâinile lor, să facă monopol și să nu dea voie la businessul acesta mic să se dezvolte. Nu știu. Nu e ca atunci când era Lucinschi”, explică acesta.

Cei din Criuleni nu au mari cerințe față de viitorul primar, important este să fie un bun gospodar și să dezvolte orășelul, să fie curat și iluminat. „Ne uităm cum trăiesc oamenii în Europa și vrem și noi să-i ajungem. Știm că nu e posibil să se facă totul odată, dar o să treacă anii și o să fie și la noi așa. Numai că pentru asta la conducere trebuie să fie un gospodar. Ia uitați-vă la Iohannis! Ați văzut ce-o făcut acolo, în Sibiu? El o fost un măr (n.red.: primar, din rusă) bun și l-au ales oamenii președinte, dacă o fost gospodar bun!”, ne convinge bărbatul.

„Putin nu are cumetri și vecini pe lângă dânsul”

Dacă antreprenorul tinde spre un exemplu european, atunci Armenina Guțu, 62 de ani, venită acasă de sărbătorile de Paști din Rusia, are o cu totul altă părere. Aceasta a lucrat la radio, apoi la casele de odihnă de la Vadul lui Vodă. „Acum, la 62 de ani, am pensia de 102 lei și stau la Moscova. Și, slavă Domnului, lucrez într-o familie deja de 12 ani, unde sunt primită ca un om al casei. Îngrijesc de un copil. Eu cred că dacă am ajuns la anii ăștia să nu stau acasă, cu soțul bolnav de ciroză, la noi în țară totul trebuie să se schimbe din rădăcini”, spune femeia. Aceasta este încrezută că vectorul european este unul greșit pentru Moldova și că Rusia este țara de la care trebuie să luăm exemplu. „Putin nu are cumetri, vecini pe lângă dânsul. Sigur că țara este sănătoasă. Da la noi, Ghimpu și mărul (n.red.: primar, din rusă) orașul, Filat și alții. La noi totul trebuie schimbat”, spune supărată Armenina Guțu, atenționând că în Moldova a fost bine doar atunci când lucra de dimineață până seara, când primea leafa la timp și știa că este acasă. Astea se întâmplau în perioada când erau sovieticii la putere.

„Nu știu de ce tindem la America și la Europa. Cine suntem noi pentru dânșii? Să pună bazele NATO în coastele noastre? Așa cum nu le trebuie americanilor Donbasul și Luganskul, așa nu le trebuim nici noi lor. Ei ne vor doar pământurile. Ei spun că Europa, dar îi conduce, de fapt, America. Vin oameni din Lvov și-i omoară pe cei din Donbas, nu știu de ce, dar nu le plac, chiar dacă sunt aceiași ucraineni. Soțul meu are verișori în Rostov și ei văd mașinile cu ajutor care vin din Rusia, văd oamenii care pleacă din Ucraina și sunt repartizați prin localități rusești. Nu știu de ce noi îl găsim pe Putin vinovat, și nu pe Timofti. Putin are țara lui de care-și bate capul, dar de noi cine trebuie să aibă grijă, nu ai noștri?”, insistă femeia.

Cine a avut de plecat, dus a fost

La fel ca doamna Armenina, au deplâns lipsa locurilor de muncă toți cei cu care am discutat. „Toți oamenii sunt disperați, n-au unde lucra. Ca să angajezi pe cineva trebuie să-l plătești, dar dacă afacerea nu merge și n-ai de unde să-l plătești, ce să faci? Oamenii fug, pleacă peste hotare. Și eu, comparativ cu doi-trei ani în urmă, nu mai am la fel de mulți clienți. Toți sunt plecați. Tineretul e dus. Chiar dacă sunt două fabrici de croitorie aici, deschise de italieni, se angajează mai mulți oameni în vârstă”, explică antreprenorul Chiril, ai cărui copii sunt deja mari, fiul este polițist în localitate, iar fiica, după ce a absolvit Colegiul de Muzică „Ștefan Neaga” și s-a angajat aici la lucru, unde avea salariul de 900 de lei, a decis să plece la muncă în Italia.

Chiar dacă fabricile din Criuleni au oferit locuri de muncă multor oameni din satele raionului, pentru a fi angajați, aceștia trebuiau să aibă cunoștințe în domeniul croitoriei. „Eu sunt o femeie simplă și pentru mine, în starea mea, totul este bine. Nu umblu cu cerutul, lucrez cu ziua. Când la prășit, când la tepliță (n.red.: seră, din rusă). Pe zi câștig 100-150 de lei. Tot ce vreau e să avem locuri de muncă. Eu nu știu să cos și nu pot lucra la fabricile astea italienești. Am lucrat toată viața în colhoz și altceva decât să lucrez pământul, nu știu”, recunoaște Zinaida, 52 de ani.

„Trebuie făcută o bază economică pentru ca oamenii să nu plece din localitate. De fapt, cine a avut de plecat, dus a fost”, ne spune Gheorghe, de 40 de ani, care lucrează la Chișinău. „Tinerii nu au unde lucra și degrabă nu vor avea. Suntem în apropierea zonei de conflict și investitorii străini nu prea doresc să vină din cauza asta, iar la votare ies bătrânii”, spune domnul Gheorghe, 67 de ani. „Populația fuge de aici, dar dacă nu sunt oameni – nu este mișcare, nu e vânzare-cumpărare, nu-i nimic, nu-i viață”, confirmă polițistul

Dumitru, 36 de ani, menționând că, înainte, orașul era mai curat, mai frumos amenajat. Conform acestuia, pentru ca lumea să trăiască bine este necesar un program de dezvoltare a orășelului. „Eu dacă o să vă spun ce trebuie schimbat aici, atunci le fac întreaga programă electorală. Nu se face nimic aici, nu se construiesc blocuri locative. Suntem aproape de Chișinău, or oamenii care locuiesc aici, chiar dacă lucrează în capitală, consumă în localitate. Dar dacă nu se construiește nimic, prețurile sunt mari și populația nu este atrasă de această zonă. Trebuie să se urbanizeze cât mai mult orașul acesta, Chișinăul îl eclipsează”, explică polițistul.

Apeduct, canalizare și civilizație

Așadar, nici infrastructura nu scapă de critici din partea criulenenilor. „Deși știu că nu se va întâmpla în curând, aș dori să se schimbe atitudinea oamenilor din conducere. Oricum, trebuie să ne dezvoltăm și să creștem cu toții. Să înțelegem cine și de ce are nevoie. Aici, la fel ca în toată Moldova, trebuie făcute aceleași schimbări. Este vorba de niște probleme vitale pentru oameni. Suntem cu toții civilizați și avem nevoie de apeduct, canalizare. În raion doar 20% din locuitori au canalizare. Țevile apeductului trebuie schimbate”, afirmă Gheorghe, 40 de ani.

Doamna Galina, 57 ani, o cititoare a ziarului TIMPUL, ne-a spus că în oraș este necesară iluminarea străzilor, iar bulevardul central se inundă de fiecare dată când plouă. „Actualul primar a făcut și lucruri bune, a reparat drumuri, a amenajat un teren de joacă pentru copii. Lucruri vizibile sunt, dar noi vrem mult mai mult. N-avem infrastructură, nu sunt locuri de muncă, lumea pleacă la Chișinău. Dar astea sunt niște probleme caracteristice întregii noastre țări”, ne spune femeia.

Actualul primar nu este lăudat nici de domnul Gheorghe, 67 ani, care acuză starea drumurilor, a canalizării și a apeductului. „Dacă apă mai avem, atunci canalizarea nu e făcută până la sfârșit. Drumurile sunt deteriorate extraordinar de tare. Avem drumuri care nici măcar nu-s asfaltate. Înțeleg că e greu, dar măcar să facă drumurile în varianta albă… De actualul primar nu pot spune că sunt satisfăcut. Luați pliantul dinaintea alegerilor și-o să vă fie clar ce nu a făcut”, spune bărbatul.

În componența raionului Criuleni sunt: 1 oraș, 42 localități rurale întrunite în 25 unități teritorial-administrative. Numărul populației constituie 72,3 mii locuitori, inclusiv populație economic activă în vârstă aptă de muncă – 49,4 mii persoane, din ele ocupate în câmpul muncii – 24 mii persoane, 80% din care sunt antrenate în sectorul agrar. Suprafața totală a raionului constituie 68795 ha, dintre care 44291,5 ha sunt terenuri cu destinație agricolă. În raionul Criuleni sunt înregistrați 25701 agenți economici.

Actualul primar al orașului Criuleni este Vitalie Onișciuc, membru al Partidului Comuniștilor, ales din turul II, iar președintele raionului este Vitalie Rotaru, membru al PLDM.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *