Criza din Ucraina dezbătută la Berlin
Din cauza reizbucnirii luptelor între separatişti şi forţele armate ucrainiene, şeful diplomaţiei germane, Frank-Walter Steinmeier, a organizat o nouă întâlnire a miniştrilor de externe din Ucraina, Rusia şi Franţa. Steinmeier încă speră că pe calea negocierilor se va putea găsi o soluţie paşnică pentru rezolvarea conflictului dintre părţile beligerante, separatiştii pro-ruşi şi autorităţile de la Kiev.
„În acest moment”, a declarat Steinmeier la Berlin, „trebuie să facem totul ca să dezamorsăm ciocnirile militare şi să împiedecăm o nouă escaladare politică între Kiev şi Moscova. Acest deziderat merită orice efort”. Potrivit unor informaţii răspindite în cursul dimineţii, miniştrii de externe din Rusia şi Ucraina, Serghei Lavrov şi Pavlo Klimkin, i-ar fi propus lui Steinmeier să organizeze întâlnirea de astăzi.
Discuţiile vor avea loc într-o casă de oaspeţi a guvernului federal, în apropierea lacului Tegel din Berlin.
Potrivit lui Steinmeier, situaţia actuală din Ucraina este explozivă. Din cauza aceasta, a precizat politicianul social-democrat, eforturile diplomatice de rezolvare a conflictului trebuie să continuie. „În ultimă instanţă nu va funcţiona nimic în urma unor comenzi sau în urma unor presiuni, ci doar ca rezultat al echilibrului corect între diferitele instrumente”, a explicat diplomatul şef, Steinmeier.
O reuniunea similară ca şi cea programată astăzi a avut loc săptămîna trecută. Întâlnirea, însă, nu a dus la vreun rezultat concret.
În timp ce guvernul federal mizează pe soluţii diplomatice, conducerea de la Kiev a anunţat mobilizarea a 50.000 de rezervişti. Rusia a criticat măsura Kievului.
Comentând reizbucnirea luptelor, fostul ministru german al apărării, în prezent vicepreşedinte al grupului parlamentar creştin-democrat, Franz-Josef Jung, este de părere că premisa pentru discuţii pe tema Ucrainei ar trebui să fie respectarea acordului de la Minsk. Într-un interviu radio (DLF) Jung a spus că atât separatiştii pro-ruşi, cât şi guvernul ucrainean ar trebui să contribuie la respectarea acordului.
Fostul activist civic est-german şi ex-deputat european, ecologistul Werner Schulz, consideră că tratativele diplomatice nu sunt suficiente. În consecinţă, el cere intensificarea presiunilor internaţionale asupra Rusiei. Într-un interviu acordat postului naţional de radio (DLF), Schulz a mai criticat şi reacţiile prea slabe ale Occidentului faţă de propaganda Kremlinului.
În opinia lui Schulz, conflictul din Ucraina trebuie privit, drept „un brutal război fratricid”, nu ca un „război civil”, fiindcă, în realitate, e vorba despre „o agresiune”, „un război nedeclarat al Rusiei contra Ucrainei”.
Reizbucnirea conflictului şi întâlnirea miniştrilor de externe din această seară constituie şi tema unor analize, comentarii şi editoriale, publicate în ziarele germane. Astfel, „Süddeutsche Zeitung” din München subliniază rolul de mediator asumat de către Steinmeier. Tototdată ziarul aminteşte că în pofida unor neînţelegeri între Merkel şi Steinmeier, în politica externă cei doi cooperează de minune. „Reuşita se explică prin faptul că cei doi provin din medii diferite, ceea ce le conferă o credibilitate specială. Pe de o parte (scrie „Süddeutsche Zeitung”) se află Angela Merkel, care a dovedit multă simpatie pentru statele est-europene mai mici; pe cealaltă parte Steinmeier, care pledează pentru o reconciliere cu Rusia. Cooperarea strînsă a celor doi este ceva natural şi poate fi considerată drept o reală performanţă”.
Sursa: rfi.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!