Actualitate

CSP se convoacă în ședință: Suspendarea din funcția de procuror al lui Igor Popa și Ruslan Popov, revin în agenda membrilor

Urmează ca joi, 23 decembrie, CSP să se convoace în ședință începând cu ora 10:00. Pe ordinea de zi figurează 12 subiecte, între care supendarea din funcția de procuror a lui Igor Popa și a lui Ruslan Popov, dar și adresarea fostului procuror anticorupție Roman Statnîi cu privire la faptele ce pot constitui abatere disciplinară comise prin emiterea unui act administrativ individual.

Totodată, urmează a fi examinată adresarea Lidiei Bulgac, membră aă Comisiei de evaluare a Performanțelor procurorului general.

Menționă, că în ședința Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) din 2 decembrie s-a decis amânarea demersului de suspendare din funcție a lui Igor Popa. Potrivit raportoarei Liliei Potîng, subiectul nu poate fi examinat, așa cum nu există o confirmare a recepționării scrisorii de informare a persoanei vizate.

La 9 noiembrie, adjunctul procurorului-șef al municipiului Chișinău, șeful oficiului Ciocana al Procuraturii Chișinău, Igor Popa, a fost reținut pentru 72 de ore, în urma unor percheziții efectuate de Procuratura Anticorupție la domiciliul acestuia.

Potrivit procurorilor, temei pentru începerea urmăririi penale au servit investigațiile jurnalistice referitor la averea acestuia, care este acum acuzat de îmbogățire ilicită. După expirarea a 72 de ore, procurorii au solicitat aplicarea arestului preventiv, însă judecătorii au acceptat parțial demersul și l-au plasat în arest la domiciliu. Mai târziu, la mijlocul lunii noiembrie, Igor Popa a fost eliberat provizoriu sub control judiciar. Acesta riscă până la 15 ani de pușcărie.

Tot în ședința CSP din 2 decembrie urma să fie examinată și solicitarea de suspendare din funcție a adjunctului procurorului general suspendat, Ruslan Popov, care, de asemenea, este anchetat pentru îmbogățire ilicită, însă chestiunea a fost amânată pentru o ședință ulterioară.

Ruslan Popov a fost reținut pe 9 octombrie, fiind cercetat penal într-un dosar penal pe faptul îmbogățirii ilicite, inițiat de procurori în urma analizei unor investigații investigații jurnalistice și a probelor acumulate la acest caz.

Sursa: replicamedia.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *