Internațional

Cu Brexitul la orizont, Uniunea Europeană și-a inaugurat un muzeu despre istoria ei

Muzeul, creat la inițiativa Parlamentului European, a costat 55 de milioane de euro și prezintă integrarea europeană dintr-o perspectivă cronologică și transnațională.

Expozițiile permanente ilustrează cele două războaie mondiale, Holocaustul, Războiul Rece și construcția blocului comunitar, de la începuturile acestui proces și până la actuala Uniune Europeană.

Prezent joi la inaugurare, președintele Parlamentului European (PE), Antonio Tajani, a declarat că muzeul nu este un instrument de propagandă pentru cele 28 de state membre, în curând 27. ”Aici nu există o linie anume de urmat. Avem numeroase mesaje diferite, istoria noastră și moștenirea noastră sunt aici, la fel ca și problemele și dezastrele noastre”, a explicat el la conferința de presă. ”Studiind însă trecutul, putem avea un viitor mai bun”, a apreciat președintele PE.

La rândul său, președintele Consiliului Director al muzeului, Hans-Gert Pöttering, fost președinte al PE, a subliniat că expoziția evidențiază valorile europene într-un moment în care populismul și instabilitatea în creștere le pun sub semnul întrebării.

”În politică și în special în Uniunea Europeană, totul este în pericol. Iar dacă nu apărăm Uniunea Europeană, viitorul ei ar putea fi foarte dificil”, a atenționat Hans-Gert Pöttering.

La finalul parcursului expoziției sunt prezentate bannere ale taberelor ”Leave” și ”Remain”, care s-au confruntat în campania premergătoare referendumului ce a decis pe 23 iunie 2016 ieșirea Marii Britanii din UE, bannere ce încadrează un buletin de vot.

Decizia de a include și Brexitul în expoziție a fost luată de personalul muzeului fără vreo influență din exterior, fapt ”ce arată că echipa este total independentă”, a mai spus Pöttering. Totuși, el l-a calificat pe fostul premier britanic, David Cameron, care a avut inițiativa referendumului, drept ”un individ foarte tragic” pentru ”ceea ce a făcut Europei și mai ales propriei sale țări”.

Exponatele ce evocă Brexitul se regăsesc la ultimul etaj al muzeului, nu departe de cele ale Premiului Nobel pentru Pace, primit de UE în anul 2012.

Pentru sediul acestui muzeu, care acoperă o suprafață de circa 4.000 de metri pătrați, a fost aleasă o clădire cu șapte etaje din zona parcului Leopold și care poartă numele fondatorului Kodak, George Eastman, unde acesta a instalat o clinică dentară în anul 1935.

Numărul total al exponatelor este de circa 1.300, acestea fiind adunate de la circa 300 de muzee din statele UE.

Accesul este gratuit pentru vizitatori, care pentru a se orienta vor primi la intrare tablete disponibile în cele 24 de limbi oficiale ale UE.

sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *