Cu chinezii la un pahar de vin bun
Pe masă – două sticle de vin: roşu şi alb. Pe eticheta cu titlul „Et cetera” e scris ceva în chineză şi în română. Citesc în română: „La 30 ianuarie 1992 s-au stabilit relaţiile diplomatice dintre China şi Moldova. În iunie, acelaşi an, s-a înfiinţat Ambasada RP Chineze în R. Moldova. Pe parcursul a 20 de ani, relaţiile dintre guvernele ambelor ţări se dezvoltă prietenos, se aprofundează legăturile dintre popoare. Dorim o prietenie veşnică între China şi Moldova. Ambasada RP Chineze în R. Moldova. August 2011”.
Gust vinul alb – foarte bun! – şi încerc să aflu dacă este adus din China. Doamna Zhen zâmbeşte: „Nu. Este produs de doi fraţi moldoveni de lângă Purcari. Ambasada a procurat câteva loturi de sticle, am tipărit aceste etichete şi astfel promovăm vinul moldovenesc. Atunci când vin delegaţii din China, le dăm drept cadou şi câte o sticlă din acestea…”.
China importă vinuri din Franţa, Brazilia, Chile, Africa de Sud… În ultimii ani, am înţeles şi noi că această ţară poate deveni o piaţă de desfacere mult mai mare decât cea rusă. Şi chinezii încep a cunoaşte că suntem vinificatori buni. Aflat în China, când un demnitar de provincie sudică a auzit că suntem din Moldova, a exclamat: „A, ţara vinurilor!”.
Alt caz. În China, cele mai căutate şi cele mai scumpe sunt vinurile franceze. Într-o secţie cu vinuri franceze, doamna Zhen vede sticle cu vin moldovenesc şi-i atrage atenţia proprietarului. „Da, e produs în Moldova, dar Moldova este o provincie a Franţei!”, i s-a răspuns.
Iată cum un simplu chinez poate răsturna toată ideologia lui Onişcenko de la „Rospotrebnadzor”…
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!