Cu invidie despre Generația Y
Actuala generație de tineri, născuți între 1980 și 1995, a fost numita de sociologii internaționali Generația Y. Ei se diferențiază considerabil de generațiile anterioare și au alte valori, după cum ne explică specialiștii. Sunt atrași de tehnologia de ultimă oră, care le oferă multe oportunități pentru dezvoltarea personală și îşi construiesc mai multe opţiuni de carieră în paralel pentru că sunt interesaţi de teme foarte diverse.
Am cunoscut o reprezentantă a acestei generați de curând. Daniela H., o proaspătă studentă, s-a implicat încă din clasa a X-a acțiuni de voluntariat.
Dorința de a obține ceva mai mult și „de a nu pierde timpul m-a impulsionat, pentru că vroiam să fiu mai matură, mai independentă și să îmi câștig proprii bani” mi-a spus tânăra. Chiar dacă era încărcată cu programul școlar, eleva de atunci a început să își dedice o parte din timp muncii, sacrificând din somnul său. Rezultatele eforturilor sale nu au întârziat să apară, iar în fața ei se conturau mai multe oportunități.
Printre primele activități a Danielei au fost cele de voluntariat în cadrul organizațiilor pentru tineret, unde lucra asupra proiectelor sociale pentru tineri. Ulterior a participat activ la organizări de festivaluri, evenimente și spectacole. Apoi, în baza mai multor recomandări, a fost angajată.
Când am întrebat-o pe ce cheltuia puținii bani pe care îi câștiga, a zâmbit. Tânăra a reușit să își acopere cheltuielile zilnice la școală, cumpăra cărți, mergea la spectacole și concerte.
Cât am fost eu elevă sau studentă am avut puține ocazii ca să-mi pun la încercare potențialul. În ziua de azi elevii și studenții au o grămada de posibilități de afirmare și dezvoltare și vreau să încurajez tinerii să profite de acestea, chiar dacă pe alocuri par să fie grele. Aș vrea mai mult curaj din partea Generației Y, decât să îi văd pe reprezentanții acesteia cum taie frunze la câini.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!