Cuibul lui Papuc de la Constructorul
Ex-ministrul a platit 500 de mii de lei din contributiile cetatenilor pentru arenda sediului PCRM de la Botanica, privatizat apoi in mod bizar
In patru ani, MAI a cheltuit peste o jumatate de milion de lei, bani publici, pentru arendarea sediului filialei Botanica a PCRM pe teritoriul Sanatoriului „Constructorul”. Faptul ca Gheorghe Papuc neaga acuzatiile ce i se aduc privind estorcarea banilor din bugetul ministerului este infirmat chiar de contractele semnate de el.
Mai mult, intre alegerile din anul trecut, cand comunistii intuiau ca ar putea sa piarda puterea, doua firme apropiate de fosta guvernare au privatizat in taina cladirea respectiva si inca un imobil de la „Constructorul”, lasandu-i pe sefii sanatoriului in fata faptului implinit. Cazul se cerceteaza in judecata.
Filiala Botanica a PCRM se afla in blocul 3 al Sanatoriului „Constructorul” din ajunul alegerilor din 2001. Daca in primii doi ani plata pentru arenda acestui spatiu a fost achitata de firma „Rezon”, in 2004 a intrat in joc insusi ex-ministrul de Interne Gh. Papuc. Incalcand flagrant legislatia in vigoare, acesta a ajutat comunistii cu sume fabuloase din bugetul public. MAI a achitat plata pentru arenda si serviciile comunale ale comunistilor in anii 2004-2008, lucru confirmat si de contractele de locatiune, semnate de Papuc (vezi foto). Astfel, in 2004 s-au cheltuit 51.289 lei; in 2005 – 46.813 lei; in 2006 – 58.834 lei; in 2007, cand suprafata inchiriata s-a majorat de la 88 pana la 220 metri patrati, au crescut si platile aferente pana la 119.193 lei, iar in 2008 acestea au constituit 226.544 lei. Conform evidentei contabile a MAI, azi ministerul mai datoreaza pentru arenda acestor incaperi 15.800 lei.
„De la MAI ne-au spus ca vor plati pentru comunisti”
Cum s-a ajuns la asemenea defalcari de fonduri? Investigatiile politiei arata ca procedura a fost initiata in baza unor demersuri ale fostului sef al Directiei servicii operative a MAI, Ghenadie Cosovan, care solicita viceministrului de atunci Sergiu Golovaci sa inchirieze acest spatiu pentru necesitatile directiei sale. Astazi, cei doi sustin ca nu-si amintesc nimic despre caz, desi semnatura lui Golovaci (care lucreaza si astazi in MAI) figureaza si in unele acte privind tranzactia respectiva (vezi foto).
Totodata, conducerea sanatoriului si lucratorii care au deservit incaperile inchiriate afirma ca acestea au fost folosite numai de comunisti si nicidecum de colaboratorii politiei. Ele nu puteau servi si in scopuri operative, deoarece aici se organizau in permanenta sedinte de partid si intalniri cu cetatenii. Potrivit vicedirectorului de la „Constructorul”, Sergiu Romaniuc, cei de la MAI i-au anuntat din start ca vor achita pentru comunisti. Si directorul tehnic al sanatoriului, Anatol Nichiforov, confirma: „Comunistii ziceau sa nu incheiem contractul cu ei, ca vor gasi o firma pentru aceasta. Si asa ne-am trezit cu MAI. Noi niciodata n-am vorbit cu dl Papuc. Trimiteam la MAI contractele semnate de directorul nostru si, peste un timp oarecare, ele se intorceau cu semnatura ministrului”.
Popa – laie, Pacalo – balaie
Probabil, nu degeaba si-au ales comunistii anume acest sediu. In aceeasi curte, blocul 5 al Sanatoriului „Constructorul” e inchiriat, de ani buni, de firma „Oxel-Imobil”, al carei director adjunct a fost, pana nu demult, deputata comunista Svetlana Popa (anterior – sefa fractiunii comuniste in CMC). Angajatii sanatoriului spun ca Popa si ex-deputatul Iurie Eriomin, fostul sef al filialei Botanica a PCRM, erau „de-ai casei” in blocul administrativ si presupun ca prin ea se mentinea legatura cu Papuc. Svetlana Popa, insa, ne-a declarat ca nu stie nimic… „Nu pot sa confirm, nici sa infirm faptul ca MAI a achitat pentru PCRM, dar asa ceva nu putea sa aiba loc. Institutiile de stat n-au dreptul sa sustina partidele politice”. Parca amintindu-si ceva, Popa a precizat ca, timp de mai multi ani, arenda pentru sediul PCRM de la Botanica a fost achitata de „Oxel-Imobil”. La randul sau, Victor Pacalo, directorul „Olex-Imobil”, neaga categoric afirmatiile deputatei si ne asigura ca firma sa nu a platit niciodata chiria comunistilor.
Tot la „Oxel-Imobil” s-a aciuat si Papuc in 2008, cand a fost demis din functie. Acest lucru il confirma chiar si Victor Pacalo: „Ma cunosteam cu dl Papuc si el intra pe la noi, dar eu n-am fost comunist”. Peste putin timp, noul ministru Valentin Mejinschi a incurcat cartile, reziliind contractul de locatiune dintre „Constructorul” si MAI. Revenind in functie, Papuc a preluat estorcarile de bani, inclusiv pe perioada in care contractul era reziliat.
Imobile privatizate in soapta
Finantarea sediului PCRM din banii politiei a continuat pana in 2009, cand stafeta a fost preluata de o alta firma, „Basimobil”. Legatura directa dintre aceasta si „Oxel-Imobil” este evidenta. „Basimobil” a fost fondata de Inga Cazan, contabila la „Oxel-Imobil”, care e fondata de sora dnei Cazan, Elvira Pacalo. Potrivit lui Gheorghe Dodu, director general la „Constructorul”, ambele firme achitau chiria si nimeni nu banuia ce se pune la cale in culise. Lucrurile au iesit la iveala intamplator, la 10 septembrie 2009. „Am vazut ca lucreaza niste geodezisti in curtea noastra. Am trimis pe cineva sa-i intrebe ce fac. Au zis ca-s invitati de firmele „Basimobil” si „Oxel-Imobil” si ca blocurile 3 si 5 nu ne mai apartin… M-am interesat la Bursa de Valori si am ramas surprins – cele doua imobile au fost privatizate intre alegeri pe ascuns, fara sa stim noi”, sustine Dodu. El considera ca acest lucru s-a facut si prin implicarea Svetlanei Popa. Administratia sanatoriului a anuntat despre cele intamplate procuratura, iar actualmente dosarul e trimis in judecata.
Sanatoriul „Constructorul” este o intreprindere de stat, in care cota de 100% o detine Ministerul Constructiilor si Dezvoltarii Regionale. Contabila-sefa a sanatoriului, Lilia Talambuta, afirma ca nicio instrainare de teren sau imobil nu se poate face fara acordul ministerului si a sefilor sanatoriului. „De data aceasta, nici hotararea ministerului nu exista. Oricum, „Basimol” nu mai achita niciun ban pentru arenda sediului PCRM, ci numai pentru serviciile comunale. Firma ne-a prezentat si o copie a contractului de privatizate de la Cadastru, pe care noi nici nu l-am semnat”, sustine contabila. In ciuda misterioasei privatizari, pana in prezent, conform datelor IS „Cadastru”, blocul in care se afla filiala PCRM Botanica apartine Sanatoriului „Constructorul”.
Comunistii sunt ocupati, se contrazic, „nu stiu nimic”…
De alta parere este fostul viceministru al Constructiilor Vasile Ursu, care nu exclude faptul ca ex-ministrul Baldovici ar fi putut sa accepte privatizarea ilegala: „Am ramas si eu indignat cand am aflat ce se intampla. L-am sfatuit pe Dodu sa se adreseze imediat la procuratura. Dar era Baldovici ministru, fiind prima persoana a lui Voronin, care isi baga nasul in toate si nu dadea voie la altii sa hotarasca. Probabil, el le-a permis sa privatizeze cele doua imobile, ca sa nu-si piarda functia”. La apelurile noastre, Vladimir Baldovici s-a declarat foarte ocupat…
Sefii celor doua firme sustin ca au privatizat cladirile sanatoriului in mod legal. Andrei Tuhari, directorul „Basimobil”, si Victor Pacalo afirma ca si Ministerul Constructiilor, si conducerea sanatoriului si-au dat acordul in aceasta privinta. Potrivit lui Tuhari, in ianuarie 2009, i s-a propus sa ia in arenda blocul 3, cu dreptul de a-l privatiza ulterior. El spune ca nu a fost de acord, pentru ca acolo se aflau comunistii: „Am cerut sa plece comunistii, dar nu se decidea nimic. La 3 martie 2009, am semnat contractul de locatiune. Nu putem sa-i alungam, dar le-am spus sa-si ia hartiile, si sa-si gaseasca sediu”. Afland despre declaratiile lui Tuhari, secretarul filialei Botanica a PCRM, Aleksandr Banikov, a ras distrat: „Noi avem relatii foarte bune, nu avem nicio problema. Chiar ieri am vorbit cu Tuhari si totul e in regula”.
L-am mai intrebat pe Banikov cum explica faptul ca MAI a cheltuit jumatate de milion de lei pentru partid. „Nu stiu, pentru ca eu cu dl Papuc n-am vorbit despre asta”, ne-a raspuns. Apoi s-a razgandit, adaugand ca PCRM si-a platit singur chiria, dar ca MAI intr-adevar avea un contract cu sanatoriul si inchiria un spatiu pentru „actiuni operative si intalniri cu agentura”. Si mai mult s-a contrazis ex-deputatul Eriomin. La inceput, el a zis: „Pentru noi nu a platit nimeni”. Apoi: „Poate, dar eu nu-s implicat in chestiunea asta. Eu stiam ca cineva rezolva problema si atat. Nu stiam ca MAI platea”. Peste cateva fraze: „A fost rugat ministrul sa dea o mana de ajutor. La porunca ministerului, cred ca s-a gasit o intreprindere care sa plateasca. Asta nu stiu”. Uluitor, mai departe, fostul parlamentar Eriomin considera ca legea permite unei institutii de stat, finantata din bani publici, sa finanteze partide, daca „scopurile din contract sunt corecte”…
Eriomin a mai papat din bugetul MAI
Apropo, ultimul act de audit al Curtii de Conturi efectuat la MAI arata ca Papuc a cheltuit si alti bani publici pentru Eriomin. In 2005-2009, automobilul RAF-2203, cu numarul de inmatriculare CMT 006, al Centrului de Transport Tehnic al MAI, a fost folosit de parlament. Soferul Valeriu But afirma ca, in 2003, a trebuit sa lucreze la indicatiile lui Eriomin si de atunci s-a aflat zilnic la dispozitia acestuia. Fostul deputat, insa, afirma ca masina MAI apartinea comitetului raional de partid al PCRM si ca el apela la But doar uneori… Contactat de noi, si Gheorghe Papuc ne-a spus ca este foarte ocupat.
P.S. Dupa ce am inceput sa investigam acest caz, inscriptia care indica filiala PCRM (vezi foto) de pe blocul 3 de la „Constructorul” a disparut. Probabil, cineva mai incearca sa ascunda unele lucruri. Precizam ca am descris aici cum au disparut doar 500 mii de lei din bugetul politiei in timpul fostei guvernari. Conform ultimului audit al Curtii de Conturi, la MAI mai raman delapidari de peste 67 de milioane.