Actualitate

(CULMEA) BNS se plânge că n-are bani să prelucreze datele de la Recensământ. ”Trebuie încă 15,2 milioane de lei”

Prim-ministrul Chiril Gaburici a prezidat astăzi ședința Comisiei Naționale pentru Recensămîntul Populației și al Locuințelor, în cadrul căreia s-a discutat despre etapele ce urmează după desfășurarea recensămîntului din 2014, inclusiv identificarea și alocarea resurselor necesare pentru prelucrarea chestionarelor.

Directorul adjunct al Biroului Naţional de Statistică (BNS), Vitalie Vîlcov, a făcut o trecere în revistă a acţiunilor efectuate pînă la etapa actuală şi s-a referit la sarcinile pentru perioada următoare. „Conform planului recensămîntului, urmează prelucrarea automatizată a informației, crearea bazei de date, analiza și validarea datelor și, în final, elaborarea totalurilor recensămîntului populației și al locuințelor. Mai avem la dispoziție 15 luni”, a precizat Vitalie Vîlcov.

Un alt subiect abordat a fost identificarea și alocarea resurselor necesare pentru prelucrarea chestionarelor. Asta după ce directorul adjunct al BNS a anunțat că, din cauza lipsei mijloacelor financiare, nu s-a reușit achiziționarea sistemului automatizat informațional, necesar la prelucrarea datelor colectate. În total, ar fi nevoie de încă 15,2 milioane de lei.

Premierul a solicitat ca Biroul Național de Statistică să-și mobilizeze toate eforturile pentru finalizarea procesării chestionarelor de la recensămînt și să vină cu un plan în acest context. „Vreau să fie prezentat un plan de acțiuni, cu date și perioade exacte, cu resursele financiare necesare – acțiuni clar etapizate. De asemenea, trebuie să fie create condiții adecvate de păstrare a dosarelor și, nu în ultimul rînd, asigurată securizarea procesului de prelucrare a datelor”, a subliniat Chiril Gaburici.

La final, Chiril Gaburici a precizat că este necesară o coordonare eficientă a asistenței externe în domeniul statisticii, în scopul armonizării sistemul statistic național la cel european. Totodată, Premierul a apreciat expertiza tehnică și financiară a donatorilor pentru realizarea Recensămîntului: Biroul de Cooperare al Elveţiei (SDC), Fondul ONU pentru Populație (UNFPA), Guvernul României, Agenţia Cehă pentru Dezvoltare şi Cooperare (CzDA), UNICEF și UNDP.

Colectarea datelor a avut loc în luna mai 2014, fiind implicați peste 12 mii de recenzori. Bugetul Recensămîntului 2014 a fost de 89 de milioane de lei, dintre care peste 73 de milioane de lei au fost identificate și alocate de Guvern.

Recensămîntul precedent al populației din țara noastră a fost realizat în anul 2004. Republica Moldova este prima țară din spațiul ex-sovietic care a realizat, concomitent, recensămîntul populației cu cel al locuințelor, așa cum se practică în Uniunea Europeană.

MOLDPRES

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *