Actualitate

CULMEA! Circa 7000 de doze de vaccin au fost administrate cetățenilor cu termenul de valabilitate trecut

La fel, echipa de audit a costat circa 277 de mii de informații introduse în alte perioade decât cele reale, privind vaccinarea unor persoane. În acest context, peste 70 de mii de înregistrări au creat suspiciuni privind veridicitatea certificatelor de vaccinare, potrivit realitatea.md.

Fiindcă nu au fost utilizate, iar termenul de valabilitate a trecut, au fost nimicite circa 11 mii de doze de vaccin în valoare de 1,6 milioane de lei. Șefa Direcției din cadrul DGAII, Irina Rogaciov a menționat că mai multe loturi de vaccin ajungeau în instituțiile medicale din țară în lipsa informațiilor care ar confirma lotul, seria vaccinurilor și data expirării.

„Cu referi la evidenta distribuirii dozelor de vaccinuri anti-Covid-19, este menționat că livrările de la depozitul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică către Centrele de Sănătate Publică Regionale sunt însoțite de facturi comandă, iar cele de la Centrele de Sănătate Publică Regionale către cele Teritoriale și ulterior către IMSP sunt însoțite de facturi fiscale. În acest context, auditul a evidențiat că documentele primare aferente distribuirii dozelor către instituțiile medicale nu conțin informații complete despre lotul, seria vaccinurilor și data expirării.

Astfel aceste circumstanțe nu oferă o asigurare pentru monitorizarea termenului de valabilitate a vaccinurilor. La fel, auditul a constatat că evidența stocurilor de vaccinuri la 50 de% din entitățile auditate se deține doar valoric, iar decontarea lor se efectuează la finele lunii în baza facturilor pentru cantitatea primită pe parcursul lunii și nu pe măsura utilizării acestora. Astfel se constată o neconcordanță dintre stocurile real existente și datele de evidență a vaccinurilor”, a spus Irina Rogaciov.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *