Eveniment

Cultura Cucuteni va fi reînviată la Ivancea

Pe 25 iulie, porțile taberei se vor deschide pentru toți doritorii de a face cunoștință cu lucrările artiștilor și cu ceea ce înseamnă cultura și civilizația Cucuteni. Acțiunea va avea loc în satul Ivancea, din raionul Orhei, unde vor fi expuse obiecte de ceramică, produse la fel cum făceau strămoşii noştri, în cuptoare similare cu cele de mii de ani în urmă.

Republica Moldova este reprezentată de cinci artiști locali de renume – Valentina Secrieru, Igor Moisei, Elena Samburic, Vadim Palamarciuc și Tatiana Palamarciuc.

Numele culturii provine de la denumirile localităților în care au fost descoperite primele evidențe ale existenței acesteia: Cucutani (un sat din apropierea orașului Iași, România). Această civilizație a existat în perioada mileniilor VI-III, înaintea erei noastre, și a ocupat o zonă extinsă situată între munții Carpați și cursul mijlociu al râului Nipru. Aceasta include teritoriul Republicii Moldova, Ucrainei și României, iar Republica Moldova se află chiar în centrul acestui areal. Civilizația Cucuteni este cunoscută în special pentru confecțiile din ceramică, întrucât anume în perioada dată aceasta a cunoscut cel mai înalt nivel de dezvoltare.

Vasele din ceramică de diferite forme erau decorate cu diverse desene, la efectuarea cărora se utilizau vopsele. Pentru ca vasele să fie cât mai durabile, meșterii le ardeau în cuptoare speciale. Culorile de bază ale culturii cucuteniene sunt roșu, alb și negru.

Printre cei șapte ceramiști internaționali se află renumitul Mir-Teymur Mamedov, din Azerbaidjan, care se va ocupa inclusiv de construcția cuptoarelor pentru arderea ceramicii. Acesta și-a făcut studiile la Școala de Arte din Azerbaidjan, Academia de Arte din Leningrad și la Institutul de Teatru, Muzică și Film din Leningrad. În 1998 este inclus în catalogul „World’s Ceramists”. În 2006 primește titlul de „Ambasador al Păcii”. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Azerbaidjan și de-a lungul carierei sale a publicat peste 1500 de articole științifice despre istorie, artă și etnografie.

Gabriel Grama, sculptor și pictor român din Atena, Grecia, va fi și el prezent la tabără. Acesta a început să studieze arta încă de la 13 ani, a participat la numeroase expoziții, iar de 15 ani este profesor de artă vizuală în Atena.

Din Lvov, Ucraina, vine Galina Istomina – un ceramist cu experiență vastă în domeniu, care a participat în ultimii ani la numeroase expoziții și simpozioane. Iar Belarusul este reprezentat în cadrul taberei de către artistul Evghenii Odinocenkov, membru al Uniunii Artiștilor din Belarus și a uniunii internaționale a artiștilor-ceramiști din Varșovia.

Un alt participant internațional este ceramistul, designer-ul și restauratorul Djafar Alikuliev, din Azerbaidjan. Acesta are o experiență profesională de peste 24 de ani, timp în care a reușit să se afirme drept un adevărat maestru al meseriei sale, atât pe plan local, cât și pe plan internațional. Vor participa și trei ceramiști de vază din Federația Rusă – Kostrova Natalia, Gherasina Anastasia și Sleaga Ludmila.

În programul taberei sunt înregistrate ateliere de ceramică, expoziția lucrărilor de ceramică, realizate în cadrul taberei, picnic cu cartofi copți pe rug, activități distractive și săpături arheologice pentru copii, ruguri spectaculoase și fire show cu tobe.

Evenimentul este inițiat de către atelierul de creație Art Studio Picasso cu suportul Ministerului Culturii și a ministrului Monica Babuc.

Timpul.md (A.G.)


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *