Social

Cum a fost adusă din Tiraspol cea mai mare navă din țară

Cei care și-au petrecut vacanța măcar o dată în viață la Vadul lui Vodă, au auzit de „Legenda” și odată îmbarcați la bordul navei legendare, turiștii, în special copiii, se declară fascinați. Însă de la început și până acum, corabia a parcurs un drum lung. Mai întâi a fost reparată timp de câteva luni, deoarece, la început se afla într-o stare deplorabilă. Ulterior, au fost amenajate cele 15 camere de care dispune și, într-un final, aceasta a fost redenumită din „Kirov” în „Legenda”.

„Mi-am dorit ca vaporul să poarte un nume frumos, ca moldovenii să se poată mândri. Astfel, am ajuns la concluzia că „Legenda” ar fi intrigant pentru turiști”, mărturisește Sergiu Bodrug, proprietarul navei. El spune că și-a cumpărat „Legenda” la recomandarea unor prieteni.
„Am lucrat mulți ani în străinătate, dar întotdeauna mi-am dorit să revin acasă și să-mi deschid propria afacere. Astfel, când m-am întors, prietenii mi-au spus că este o navă naufragiată la Tiraspol. Chiar dacă a părut o idee ciudată, am acceptat propunerea fără să stau mult pe gânduri”, a menționat proprietarul.

4000 de lei pentru o călătorie pe Nistru

O plimbare pe corabie costă patru mii de lei. „Chiar și așa nu pot spune că este o afacere profitabilă. Este mai mult un lucru plăcut pentru mine, deoarece, mai tot timpul mă aflu în sânul naturii. Plus la toate, fiul meu se odihnește aici toată vara. Deseori, invit prietenii să facă o călătorie cu nava. „Legenda” a devenit o casă pentru mine”, povestește Sergiu.

După cum menționează proprietarul, în cazul în care sunt organizate excursii pentru copii, atunci numărul acestora poate ajunge până la 250: „Dacă vin să se odihnească adulții, atunci, desigur numărul este mult mai mic. În afară de excursii, organizăm nunți și zile de naștere. În ziua de astăzi când totul este atât de monoton, o nuntă la bordul corabiei, este foarte originală”.

„Unii consideră că e o muncă grea, eu din contra”

De corabie, în afară de el, mai au grijă alți șase angajați, printre care și căpitanul navei, Valeriu Țurcanu, care are o experiență de 42 de ani și a cârmuit nave pe Delta Dunării, Marea Neagră și râul Volga.

„Nu văd nimic ieșit din comun în această profesie. Toată viața mi-am petrecut-o pe ape, la bordul navelor. Dacă unii consideră că este o muncă neobișnuită și foarte grea, eu din contra cred că este foarte ușor”, spune căpitanul.

Acestuia nu-i este frică nici de furtuni, nici de apă, iar Nistrul îl cunoaște ca pe cele cinci degete de la o mână. Cu toate că „Legenda” este destul de impunătoare, Valeriu își aduce aminte că a condus nave cu mult mai mari.

„Am cârmuit multe nave, însă cea mai mare a fost „Odesa”, care măsura aproximativ 70 metri lungime”, își amintește bărbatul.

La cârma „Legendei”

Pe corabie, i-am întâlnit și pe elevii clasei întâi de la Liceul „Mihail Berezovschi” din Chișinău, care au venit în excursie la Vadul lui Vodă. Mulți dintre ei au călătorit pentru prima oară cu vaporul. Aceștia s-au arătat încântați și pe tot parcursul călătoriei s-au strecurat în cabina căpitanului pentru că voiau să se afle și ei la cârma „Legendei”, iar în tot acest timp, Valeriu avea grijă de toți copilașii și îi supraveghea să nu facă vreo năzbâtie.

Excursia cu „Legenda” pe Nistru a trecut foarte repede. După ce călătoria a luat sfârșit, iar copiii plecau fericiți, căpitanul ne-a mărturisit că „Legenda” a devenit parte din viața lui, iar atunci când oamenii se apropie să-i mulțumească pentru călătorie, este fericit.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *