Cum a fost construit imperiul agricol din Domulgeni
Una dintre minunile agricole de la noi o găsim în apropiere de localitatea Domulgeni, Florești. Aceasta poate fi observată de la o distanță de câțiva kilometri și este formată dintr-o livada de meri, asigurată în proporție de 50 la sută cu plasă antigrindină și o hala unde sunt sortate și păstrate fructele. Acest colț de rai aparține familiei Mandatii. Investiția i-a costat câteva sute de mii de euro și este un exemplu perfect pentru cei care planifică să inițieze o afacere în domeniu.
„Părinții au vrut să-mi asigure un viitor acasă”
Totul a început de la un plan de afaceri. În acesta era prevăzută suma totală a investiției și suma cheltuielilor. Până în 2007 proprietarii au mai făcut agricultură, dar la un moment dat au înțeles că fără investiții mai mari nu vor obține multe beneficii. Prin urmare Aliona Mandatii, managerul afacerii, a vizitat o livadă din Italia și a văzut cum sunt produse merele după sistemul superintensiv. „Imediat am început să ducem tratative cu banca și am solicitat circa 12 milioane de lei. Probabil mama a vrut să-mi asigure un viitor acasă și să excludă necesitate plecării mele peste hotare”, recunoaște Cătălin, feciorul Alionei Mandatii, care este și administratorul afacerii în lipsa mamei.
Din creditul de la bancă, în toamna anului 2007, ei au sădit 35 de hectare de livadă de mere. Proprietarii recunosc că puieții nu au fost aleși la întâmplare, ci a fost făcut un studiu de piață, în urma căruia s-au identificat trei soiuri de mere care se vând cel mai bine: gala, golden și ionogold. „Copacii au fost procurați din R. Moldova, la prețul de 3 euro pentru un puiet. Numărul de copaci plantați pe un hectar este de 2481 de unități. În total copacii au costat 260 de mii de euro. În afară de puieți am investit și în sistemul de irigare, care constituie circa 1500 de euro la hectar”, subliniază Cătălin Mandatii. Pe lângă acestea, au fost și alte cheltuieli mai mici, precum prelucrarea solului, construcția bazinului de acumulare a apei, plățile pentru salariu etc.
Pe parcurs, fermierii au întâmpinat diferite probleme și au încercat să le rezolve pe măsură ce apăreau.
„Grindina ne atacă în fiecare an”
Riscul cel mai mare pentru livada de meri este grindina, spun proprietarii. Potrivit lor, dacă dorești să vinzi o producție de calitate trebuie neapărat să instalezi un sistem care să protejeze fructele. Astfel, în anul 2010 familia Mandatii a montat o plasă antigrindină pe o suprafață de 17,5 hectare din cele 35. „Aceasta ne-a costat circa 130 de mii de euro. Utilajul a fost importat din Austria și Italia. În acest an dorim să instalăm plasă și pe celelalte 17,5 ha, dar deja ne va costa în jur de 150 de mii de euro”, susține Cătălin și zice că de instalarea sistemului s-a ocupat o companie din Moldova.
O altă problemă, care le-a dat agricultorilor mai multe bătăi de cap, s-a ivit în anul 2009, când pe piață au fost foarte multe mere și realizarea producției a devenit dificilă. Proprietarii livezii din Domulgeni povestesc că nu aveau frigidere și au fost nevoiți să-și vândă marfa la un preț foarte mic. „Atunci am înțeles că frigiderele sunt o necesitate și nu un capriciu. În 2010 am reușit să construim unul în care puteau fi depozitate 900 de tone de mere. Banii pentru acesta i-am obținut de la bănci și prin intermediul unui proiect. Utilajul a fost procurat din Polonia și din Germania”, povestește tânărul antreprenor. Ulterior, deja în anul 2013, familia a procurat din Olanda și o linie de sortare a fructelor, iar aceasta are o capacitate de sortare de circa șase tone pe oră.
Dacă până în 2013 și alți producători puteau să-și păstreze producția în frigiderele familiei Mandatii, atunci din 2014 aici erau depozitate doar fructele din livada lor. Acest lucru s-a întâmplat pentru că toți copacii au început să rodească. Mai mult chiar, în prezent ei spun că singuri au nevoie de camere frigorifice și prin urmare intenționează în timpul apropiat să mai construiască încăperi de acest fel. Totodată în 2015 agricultorii și-au propus să ridice o hală de sortare, care va avea o suprafață de 1000 metri pătrați.
Embargoul rusesc i-a afectat direct
Merele pe care le produc antreprenorii din Domulgeni sunt comercializate preponderent în unele rețele de magazine din țară, dar ajung atât în România, cât și în Belarus. Totuși Cătălin recunoaște că embargoul impus de Rusia i-a afectat afacerea direct, iar acum vânzările merg mai lent și prețurile sunt mult mai mici.
Cu toate acestea, la întreprinderea agricolă muncesc 60 de persoane care trebuie plătite la timp, indiferent dacă producția este comercializată sau nu. Majoritatea lucrătorilor sunt din satul Domulgeni. Angajatorii susțin că li se asigură zilnic transportul și că sunt hrăniți la prânz.
Noi i-am găsit în timp ce mâncau în cantina de pe teritoriu. Aceștia s-au arătat mulțumiți de faptul că au posibilitate să muncească acasă și să-și hrănească familiile. Pe lângă aceste beneficii muncitorii primesc anual și câte patru lăzi de mere fără a plăti vreun ban. Proprietarii spun că astfel încearcă să-i motiveze, chiar dacă uneori lucrurile merg mai prost. Lucrătorii au și haine speciale care le sunt puse la dispoziție de șefi.
Pentru inițierea acestei întreprinderi agricole, familia Mandatii a beneficiat de subvenții de la stat în proporție de 50 la sută. Investiția personală a constituit cam aceeași valoare. Până în prezent ei au reușit să-și recupereze circa 70 la sută din banii investiți, iar suma totală ar trebuie să fie recuperată în următorii doi ani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!