CSI / RusiaInternațional

Cum a închis Occidentul ochii timp de 8 ani la agresiunea Rusiei. „Trebuie să înțelegem ce are în minte Putin”

Rezumând mulți ani de experiență în cercetare științifică, Gwendolyn Zasse a scris cartea „Războiul împotriva Ucrainei”, în care explică cititorului german contextul istoric și social care a dus la războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.

„Este important de înțeles că războiul Rusiei împotriva Ucrainei a început nu pe 24 februarie 2022, ci în 2014, când Crimeea a fost anexată. Aceste acțiuni au fost o lovitură adusă principiului suveranității statului, un act de război, care la vremea aceea în Occident nu era numit așa cum era cu adevărat”, a declarat pentru DW Gwendolyn Zasse, unul dintre cei mai buni experți germani pe Europa de Est.

Ea susține că dacă nu ar fi existat anexarea Crimeei, nu ar fi existat niciun război în Donbass, iar mai târziu nu s-ar fi produs actuala agresiune pe scară largă.

„Am vrut să reproduc cursul evenimentelor în cartea mea și să reamintesc despre relația dintre ele. Sursa războiului a fost încălcarea flagrantă a normelor dreptului internațional”, spune Zasse.

„În luna ianuarie a acestui an, în ajunul agresiunii pe scară largă a Rusiei, politicienii germani au continuat să apere Nord Stream 2. Autoritățile ruse au considerat că nu este nevoie să se teamă de o ruptură profundă a relațiilor economice, indiferent de ce s-ar întâmpla. Desigur, acest lucru a extins spațiul de manevră al Rusiei“, a subliniat Zasse.

Dar, în opinia ei, greșeala a fost nu numai incapacitatea de a înțelege relația dintre interesele politice și economice, ci și neînțelegerea schimbărilor din Europa de Est. Mulți au continuat să perceapă Rusia așa cum era odată percepută Uniunea Sovietică, neglijând Ucraina și alte țări din regiune. La fel de superficial și eronat, acest război este perceput de mulți din Occident ca „războiul lui Putin”.

Gwendolyn Zasse este expert de talie mondială în problematica Europei de Est

„Fără ordinele sale (Putin. – n.r), fără decizia sa de a anexa Crimeea, nimic din toate acestea nu s-ar fi întâmplat.

Putin va încerca să distrugă statul ucrainean și ucrainenii ca națiune, indiferent de cost

„Trebuie să fim atenți, să înțelegem ce are în minte Putin. Dar propriile sale discursuri din ultimii ani au indicat de mult atenția hipertrofiată asupra Ucrainei. În 2014, a testat cât de departe i-ar permite Occidentul să meargă și a simțit un spațiu considerabil de manevră. La un moment dat, președintele rus și-a dat seama că nimeni nu este etern și a început să acorde multă atenție la ceea ce va rămâne după el în istoria Rusiei. Atacând Ucraina, el a vrut, evident, să intre în istorie ca un politician care a întărit influența Rusiei în lume”, crede Zasse.

Zasse nu îl compară pe Putin cu Petru cel Mare.

„Putin însuși a sugerat această comparație în discursurile sale, arătând spre cucerirea teritoriilor făcute de acest țar. Putin nu menționează faptul că Petru dorea o apropiere de Europa. Președintele rus este clar pierdut în timp. El se comportă de parcă nu ar fi secolul XXI, ci în secolul XIX, cu imperialismul său. Paradoxul este că prin astfel de acțiuni poate distruge chiar și sistemul pe care el însuși l-a construit”.

În special, ea a subliniat modul în care statele foste sovietice din Asiei Centrale se îndepărtează de Putin. „Este posibil ca după războiul cu Ucraina, întreaga regiune să fie mult mai puțin dependentă de Rusia. Toate acestea se pot termina cu totul altfel decât a planificat Putin”, a subliniat ea.

Cu toate acestea, experta insistă că „acum totul indică faptul că Putin va încerca să distrugă statul ucrainean și ucrainenii ca națiune, indiferent de cost. În ceea ce privește anexarea, Moscova nu se grăbește să o finalizeze, pașii suplimentari pot depinde de evenimentele de pe câmpul de luptă”.

Dezvoltarea evenimentelor din Rusia depinde în mare măsură de cum va fi situația socială și de cât de puternice vor fi sancțiunile. Și ceea ce este foarte important, subliniază Zasse, „totul va depinde în primul rând de unitatea din cadrul NATO și UE, precum și de rezistența partenerilor occidentali ai Ucrainei. Vladimir Putin mizează pe subminarea acestei unități, în special, atunci când consecințele creșterii prețurilor la energie se vor face simțite în această iarnă. Prin urmare, guvernele țărilor occidentale trebuie să explice alegătorilor lor de ce este important să sprijine în continuare Ucraina atât financiar, cât și militar”, spune Zasse.

Potrivit acesteia, „orice moment de slăbire sau de încetare a acestui sprijin este folosit de Rusia pentru a-și regrupa forțele”.

Sursa: Ziare.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Interesant articol! Stim ca rusii au o gena rebela – vor sa puna mana pe teritoriile altora. Unde ajung dumnealor aduc frica si teroarea!

    1. Se stie că istoria Rusiei scrisă de Lomonosov a fost rescrisă de … germani. Oare și acum ei scriu istoria altor state ??? Problema Kiev-Moscova a apărut atunci cand Kievul a fostșat minoritățile din Ucraina în timp de … trei ani să invețețe mova ucraineană. Asta s-a produs în anii 2012-14. Dacă romînii din Ucraina au plecat capul, rusii din estul Ucrainei, inclusiv Crimeea, au urmat calea Traspolului. E regretabik când mass-media din RM INDEPENDENTĂ și SUVERANĂ, oferă doar un singur punct de vedere când e vorba de probleme și evenimente istorice sensibile

      1. In sfirsit un comentariu adecvat! Un articol de 2 bani si fara nici o coerenta logica… Daca nu cunoasteti, nu scriti aiureli, domnilor! Expertul vostru german, e de la fundul vacii…

      2. Atunci du-te in Germania, acolo trebuie sa inveti germana in numai un an, amice! Cum adica, “rusii au urmat calea Tiraspolului”? Ti se pare ceva eroic, sa te opui legilor, culturii si vointei tarii care te hraneste? Idi nahui, Herodot, roiu cu totii acolo unde puteti vorbi rusa liber, fara oprelisti! Si incearca sa vorbesti la Moscova engleza, sa vedem cat de departe ajungi!

  2. Toata problema e din cauza faptului, ca Ucraina a neglijat cu statutul ei de neutralitate si a declarat cursul spre NATO si Europa. In 2014, cu sustinerea SUA (vizita dnei Nuland pe Maidan) a fost data o lovitura de stat. Priviti ce haos, ce teroare a avut loc atunci pe Maidan. Dupa care, s-au inceput represiile tuturor, care cumva aveau legaturi cu Rusia, priviti video, cum functionari dati afara de peste tot, trintiti in urnele cu gunoi, legati de stilp etc. Fascistul de Bandera a primit statut de erou, iar Crimeea si Donbas au spus clar, ca ei nu vor sustine asa conducere niciodata!!! Rezultatul? S-au dat deoparte si au cerut Rusiei sa intervina! Domnul Turcinov, a dat ordin sa mearga spre Donbas tancurile si sa-i calmeze pe “separatisti”, ca asa au fost numiti oamenii de acolo!!! Crimeea a fost blocata!!! Li sa inchis apa potabila!!!! Donbas a fost blocat total, lasat fara produse alimentare, medicamente, lumina, apa, pensii!!!! Si SUA a numit toate aceste actiuni – democratie!!! Deschideti youtube si priviti ce se facea in Donbas, sute de copii morti, vieti distruse!!! Va ajunge sa scrieti doar punctul de vedere, care va convine. Mass media trebuie sa fie independenta si sa spuna adevarul, dar nu cai verzi pe pereti… SUA duce o politica agresiva peste tot si se baga pe alte continente cu armament, deschideti si cititi, cine detine cele mai multe baze militare in lume??? Toata lumea e inpinzita cu militari americani, oricarui stat, care incearca sa actioneze in interesele proprii i se pun sanctiuni si se trece la presing. Ce a pierdut America in Taivani, daca astia tot is separatisti ca Donbas??? De ce America poate sustine Taivani, dar Rusia nu poate sprijini Donbas ori Crimeea??? Duble standarde! Conducerea ucraineana clar spune, ca “America ne arata cine e stapin in lumea asta”, o spune consilierul lui Zelenski in legatura cu vizita dnei Pelosi in Taiwan. Si inca ceva, in viziunea mea, Ucraina sa purtat ca un om nerecunoscator pentru cite i sau dat in dar!!! Paminturi rupte din Moldova, Romania si nu numai, aceeasi Crimeea rupta si daruita!!! Dar ce a facut Ucraina cu tot asta?? A luat si a scuipat!!! Si cel mai dureros, e ca a scuipat in proprii cetateni!!!! Sa ne fereasca Domnul de asa “democratie”!!!! Trezit- va, oameni buni…

    1. Auzi bai Olga, ia-ti parerile rusofile, bagati-le undeva si cara-te cu ele la Moscova! Cred ca la Russia Today s-a eliberat un job, de cand l-au scos pe psihopatul care cerea sa fie arsi copiii ucraineni – ai sanse bune! Voi, rusii care v-ati raspandit peste tot precum Corona, faceti-va bagajele si carati-va in Rusia voastra mareata, e loc destul pentru toti acolo! Daca asa nu va place vestul si urati zona de influenta a americanilor, poftim: estul va sta deschis! China, Coreea, India si toate Kakatstanurile va asteapta cu bratele deschise!

  3. Agresiunea Rusiei a inceput de fapt imediat dupa Summit-ul NATO de la Bucuresti cand Georgiei si Ucrainei li s-a promis aderarea la NATO ele primind statutul de tari candidate. Imediat Rusia a ripostat militar in Georgia in toamna 2008 , ceea ce a determinat schimbarea liderului de la Tbilisi Sakasvili, desprinderea Osetiei de Sud si a Abhaziei din teritoriul georgian, etc. Ucraina in acea vreme avea un presedinte agreat de rusi dar ulterior in urma unor actiuni populare sprijinite de statele occidentale rusii au pierdut controlul asupra conducerii Ucrainei. Rusia a ripostat mitar in Crimea in 2014 si in Dombas, se stie ce a urmat, etcetera, etcetera. Numai ideea ca doua tari exsovietive vor sa adere la NATO a determinat riposta militara nesabuita a Rusiei careia Occidentul pentru prima data i-a raspuns militar in 2022 prin sustinerea cu arme si training a armatei ucrainiene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *