Război
Trending

Cum ar putea evolua bătălia pentru Herson? Și are Ucraina vreo șansă de a recuceri orașul pe care Rusia l-a ocupat la începutul invaziei? / Interviu cu analistul militar Rob Lee

Dacă citiți doar sursele pro-guvernamentale rusești, contraofensiva ucraineană de lângă Herson a eșuat complet înainte de a putea începe. De partea ucraineană, nu există aproape nicio informație fiabilă despre desfășurarea operațiunii: Ministerul Apărării din această țară a declarat un “regim de tăcere” și a îndemnat jurnaliștii “să nu pună la îndoială acțiunile comandamentului și să nu devină încă un instrument în mâinile propagandei rusești”. Prin urmare, situația reală de pe front nu poate fi judecată decât pe baza unor date fragmentare colectate și verificate de entuziaști și analiști. Unul dintre ei este Rob Lee, membru senior al Institutului pentru Studii de Politică Externă, care a colectat informații operaționale despre victimele părților în tweet-urile sale de la începutul războiului. “Meduza a vorbit cu el despre încercarea Ucrainei de a elibera Hersonul de sub ocupația rusă.

– Este armata ucraineană pregătită pentru o ofensivă pe scară largă?

Herson este un loc bun pentru a lansa această ofensivă. Orașul este înconjurat de apă, cu doar câteva treceri limitate ale Niprului și este destul de dificil pentru trupele rusești să se aprovizioneze aici – de exemplu, cu obuze de artilerie. Rușii au construit, bineînțeles, mai multe poduri și treceri de pontoane, dar ucrainenii bombardează totul.

Dar nu este deloc clar dacă ucrainenii au suficiente resurse pentru o ofensivă rapidă: câte tancuri, vehicule blindate, unități profesioniste au mai rămas. Mulți [militari retrași din activitate] au fost înlocuiți de rezerviști sau voluntari, care nu sunt la fel de bine pregătiți. Iar o operațiune ofensivă are nevoie de specialiști cu experiență.

Cred că ucrainenii vor obține unele succese – poate vor cuceri câteva orașe mici. Dar vor reuși ei să recucerească Herson? Pentru a suprima complet forțele rusești de acolo? Este greu de spus.

– Care ar putea fi obiectivul realist al unei ofensive ucrainene? Este posibilă eliberarea completă a malului drept al Niprului, de exemplu, dintr-o singură lovitură? Sau ar trebui să ne așteptăm la o luptă lungă și la mici ofensive din sat în sat?

Cred că ofensiva se va desfășura încet. AFU a suferit pierderi de efective și de echipamente de jumătate de an, iar o operațiune ofensivă rapidă în astfel de condiții este puțin probabilă. Cel mai probabil, Ucraina va încerca să “macine” încet pozițiile rusești, cucerind micile așezări una câte una. Acest lucru va necesita timp – și multă artilerie.

Ce anume va realiza Ucraina la Herson depinde de momentul ales. Nu cred că ucrainenii vor împinge forțele rusești în spatele Niprului prea curând. Dar să luăm următoarele câteva luni: cât de pregătită este Rusia pentru un război pe termen lung? Evident, armata rusă a suferit pierderi grele. Va avea suficienți voluntari recrutați acum pentru a menține pregătirea de luptă în zona de ofensivă ucraineană?

– Cum putem evalua ipoteza că comandamentul ucrainean împinge armata rusă la un alt “pas de bunăvoință” – forțarea retragerii trupelor de pe malul drept al Niprului prin atacarea canalelor de aprovizionare a acestor trupe? Și poate fi considerată atunci actuala ofensivă o încercare de a forța armata rusă să cheltuiască proviziile acumulate pe malul drept?

Ucrainenii fac presiuni pentru ca rușii să nu-și mai poată susține pozițiile de la vest de Nipru. AFU atacă acum posturile de comandă, depozitele armatei, podurile de pontoane și punctele de trecere înființate de Rusia [peste Nipru] – tot ceea ce HIMARS poate atinge. [Acest lucru se face] pentru a face din ce în ce mai dificilă pentru ruși organizarea aprovizionării unităților lor și pentru a face ca menținerea Hersonului să fie din ce în ce mai costisitoare.

În ofensiva aflată acum în desfășurare, Ucraina are un avantaj de artilerie: cred că AFU primește zilnic mai multe lovituri de artilerie decât își poate permite Rusia. În plus, rușilor care dețin Herson, spre deosebire de ucraineni, le este greu să își mute pozițiile de artilerie. Ucrainenii ar putea foarte bine să obțină o superioritate de foc acolo. Astfel, situația va fi opusă față de ceea ce s-a întâmplat [în vară] în Donbass.

Nu îmi este foarte clar care este strategia Ucrainei la Herson, dar este foarte posibil ca acolo să ducă un război de uzură: să facă fiecare zi de confruntare inaccesibilă pentru Rusia. Atacurile asupra Crimeei și eforturile de gherilă ale ucrainenilor în teritoriile ocupate ar putea face parte din aceeași strategie – Rusia trebuie să se apere literalmente peste tot.

-Dacă trupele ucrainene ajung pe malul râului Nipru, situația de pe acest front va ajunge în mod inevitabil la un punct critic (este greu de presupus că armata ucraineană va putea forța rapid râul). Care sunt mizele unei astfel de operațiuni pentru Ucraina?

Dacă ucrainenii se apropie de Nipru, vor trebui să treacă de la ofensivă la defensivă: le va fi greu să avanseze, învingând rezistența rusă.

Dar chiar dacă AFU pur și simplu recucerește Dnieprul, aceasta va fi deja o realizare. Și suficient succes pentru a convinge, de exemplu, Occidentul să continue sprijinul militar pentru Ucraina. Ca să nu mai vorbim de cât de mult ar afecta moralul armatei ruse.

– Dar atunci de ce a fost aleasă regiunea Herson pentru ofensivă și nu Donbass sau Zaporizhzhia, unde – în caz de succes – este posibil să se ajungă la granița cu Crimeea?

De fapt, încă nu este clar dacă ucrainenii vizează în mod special Herson – sau dacă intenționează să desfășoare operațiuni paralele și în alte părți ale frontului.

Cred că le va fi mai ușor să captureze Herson decât alte teritorii. Este locul cel mai promițător pentru a face progrese. Iar dacă va avea loc un adevărat război de uzură și situația se apropie de un impas, este logic să recuperăm acele teritorii acum pentru a obține ceva în schimb.

– Unii comentatori ruși spun că, prin lansarea unei ofensive, armata ucraineană pierde protecția apărării sale aeriene (“iese de sub umbrelă”) și acest lucru permite aviației rusești să atace trupele care avansează în forță. Cum pot fi evaluate astfel de afirmații?

Nu sunt sigur că acesta este cazul. Ucrainenii își vor lua pur și simplu cu ei apărarea aeriană cu rază scurtă de acțiune atunci când avansează.

– De ce ambele părți au dat dovadă de incapacitate de a conduce operațiuni ofensive în ultimele luni (în afară de succese tactice izolate)? S-ar părea că densitatea redusă a trupelor și o topografie relativ simplă fac posibilă desfășurarea unui război de manevră, dar nu am văzut acest lucru. Poate fi întocmită o listă de motive?

Ambele tabere au pierdut mulți soldați profesioniști, care au fost înlocuiți de rezerviști și voluntari în rândurile ambelor armate. Învățarea acestor recruți cum să țină apărarea se poate face destul de repede, dar este nevoie de mult mai mult timp pentru a antrena o unitate în tactici ofensive.

– Ce se știe despre rezervele create de comandamentul ucrainean? Este corect să presupunem că majoritatea formațiunilor formate după începerea războiului nu au luat încă parte la lupte?

Nu știu acest lucru. Au existat informații în presă potrivit cărora rezerviștii ucraineni au fost transferați în Donbass și în alte locuri, dar nu cunosc detaliile sau amploarea a ceea ce se întâmplă.

– Este posibil să se estimeze de câte formațiuni noi are nevoie Ucraina pentru a lansa o ofensivă decisivă?

Depinde și de starea armatei ruse! Și deocamdată nu este foarte clar câte persoane luptă de ambele părți. În mod ideal, atunci când treci la ofensivă, vrei să ai superioritate numerică – avantaj în artilerie și alte lucruri.

– Ce se poate spune despre rezervele create de comandamentul rus? Există vreo confirmare a existenței Corpului 3 Armată, creat la Mulino din voluntari? Care ar putea fi numărul său?

Corpul 3 Armată există, sunt convins de asta. În urmă cu o săptămână a fost trimisă în Ucraina, iar în aceeași direcție – spre Rostov pe Don – se deplasează și armamentul său. Iar unitatea lor a primit [arme] relativ noi: de exemplu, puști de asalt AK-12, tancuri BMP-3, T-80BVM (unele dintre cele mai recente din serviciul rusesc).

Nu știu câți oameni au fost recrutați pentru acest corp, dar batalioanele de voluntari pe care Rusia le-a format în alte regiuni [în afară de Mulino] nu au reușit întotdeauna să atingă efectivele planificate. Așadar, este posibil să vedem pe front batalioane mai mici decât a dorit comandamentul militar rus.

Iar marea întrebare este cum se vor descurca voluntarii recrutați în acest corp de armată cu cele mai noi arme care le sunt puse la dispoziție. Unii dintre bărbații contractați au 50 de ani sau chiar mai mult, după ce au urmat doar trei sau patru săptămâni de antrenament. Este imposibil să devii un luptător profesionist într-un astfel de interval de timp. Un motiv în plus pentru a vă face timp să învățați cum să mânuiți echipamente militare necunoscute.

Și cine supraveghează acești voluntari? Probabil că nu sunt cei mai super-profesioniști comandanți. Pentru că toți ofițerii ruși cu experiență fie luptă deja în Ucraina, fie au refuzat să participe la acest război.

– Cum putem evalua potențialul unei astfel de recrutări de “voluntari” cu contracte pe termen scurt? Vor fi acești recruți suficienți pentru a lupta într-un război prelungit?

Recrutarea de voluntari este posibil să ajungă la dimensiunea unei divizii. Dar mulți dintre acești oameni au semnat contracte pe trei sau șase luni. Ce se întâmplă până la iarnă, când expiră? Când își va da seama noul venit că războiul nu s-a dovedit a fi ceea ce și-a imaginat?

Până în noiembrie, decembrie și ianuarie, când contractele tuturor acestor băieți vor expira, se vor decide să rămână în față? Sau vor decide să se întoarcă acasă? Cu povești despre cum aprovizionarea era șchioapă și comanda făcea greșeli?

Până în iarna anului 2023, forța de muncă va fi o mare problemă pentru Rusia. Există un risc ridicat ca modul în care Rusia formează acum unități de “voluntari” să se dovedească nesustenabil.

– De ce a decis comandamentul rus să creeze noi formațiuni în loc să restabilească eficiența de luptă a formațiunilor de dinainte de război?

Acesta este un mister pentru mine. Crearea unui corp de armată de la zero este foarte ciudată. De ce să nu trimitem recruții în formațiunile existente – unde există ofițeri cu experiență, unde există un comandament care să-i supravegheze pe noii veniți? Acest lucru ar putea fi un semn că liderii militari ruși sunt nemulțumiți de comandanții multor unități.

Este adevărat că au existat și cazuri în care batalioane de “voluntari” au fost recrutate ca brigăzi sau regimente aflate deja în război. De exemplu, batalionul “Tiger” din Vladivostok a fost trimis în Ucraina și atașat la Brigada 155 Gardă Marină. “Voluntarii” s-au alăturat unei unități cu o structură și un comandament stabilit – asta mi se pare mai logic.

-De ce conducerea Rusiei nu a introdus niciodată mobilizarea sub o formă sau alta?

Kremlinul crede că, cu cât mai mult timp vor putea lupta doar cu “voluntari”, cu atât mai stabilă va rămâne situația din Rusia. Și au dreptate: până acum nu a existat nicio reacție – cu excepția protestelor din primele luni ale războiului.

Pe de altă parte, chiar și numai pentru a apăra teritoriile ocupate de la 24 februarie, Rusia are acum nevoie de o mulțime de oameni. Iar acest lucru va sfârși prin a fi o problemă.

-Care dintre părți, în circumstanțele actuale, poate acumula forțe mai repede? Având în vedere limitările privind aprovizionarea cu arme noi, recrutarea, victimele?

Cred că ucrainenii: au mobilizat o mulțime de oameni – mai mulți decât au reușit rușii să atragă [prin metode de “mobilizare mascată”]. Întrebarea este cât de bine sunt instruiți acești recruți și cât de bine echipați. Și asta nu știu. Rusia, pe de altă parte, a recrutat mulți soldați în primăvară pentru a-și consolida ofensiva – și nu sunt sigur că această țară poate menține același ritm de recrutare.

Există încă suficiente arme în arsenalele rusești, dar vechile T-62 au început să iasă din depozite. Câte astfel de tancuri – și în stare bună – mai are Rusia? Aceasta este o întrebare importantă.

Cred că rușii au destule rezerve pentru a înarma și ultima serie de “voluntari”, dar cu siguranță vor începe să apară lipsuri de un fel sau altul. De exemplu, nu au prea multă muniție ghidată de înaltă precizie – și trag foarte mult. Nu sunt sigur că industria militară rusă poate compensa un consum atât de mare.

Se pare că marele avantaj cu care Rusia a intrat în război – capacitatea de a lovi cu rachete ținte aflate în adâncimea teritoriului ucrainean (ceea ce Ucraina nu era capabilă să facă la momentul respectiv) – se epuizează.

-Este posibilă o schimbare radicală a raportului de forțe?

Nu în viitorul apropiat. Cred că Ucraina va obține rezultate în apropiere de Herson – iar Rusia va avansa probabil în Donbass. Dar nu cred că vom asista la mari schimbări pe front. Acest lucru va lua timp. Între timp, părțile vor continua să se uzeze reciproc.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *