Actualitate

Cum CARMEZ a nimicit coruptia

In numai cincisprezece ani, fostul sef al companiei “Carmez” a implicat intreprinderea in mai multe scandaluri de coruptie de nivel international, astfel compromitind imaginea Moldovei si fiind la un pas sa comita un atac de tip "corporate raider” la fabrica “Carmez”. Actionarii si-au unit puterile pentru a opune rezistenta. Astazi va relatam despre succesul obtinut in lupta impotriva coruptiei la o fabrica din Chisinau.

Veni, vidi, vici
Ar trebui sa stiti ca orice tranzactie presupune cateva secunde. Noi suntem doar martorii momentului cand partile semneza documentul, indiferent daca contractul este de stat sau de afaceri. Dar acesta este doar varful aisbergului. Cei familiarizati cu finantele stiu: unele tranzactii au o istorie indelungata. Ele implica aceleasi procedee ca si operatiile militare. Gandite secret. Gandite cu atentie. Pregatite timp de decenii. Si, in rezultat, efectuate rapid. Acest lucru este valabil, in special, pentru tranzactiile imobiliare. Dar, sa va povestim pentru inceput in ce a constat planul ex-directorului Caslaru de atribuire a intreprinderii “Carmez”.

Initial, nimeni nu stia ce ascundeau planurile domnului Caslaru, ex-auditor al Biroului de Audit, atunci cand a fost invitat la intreprindere de catre Domnul Bivol. Nici nu putem presupune ca acesti oameni “vrednici” au fost implicati in ceea ce acum numim cumatrism. A fost o coincidenta ca venirea lor impreuna la “Carmez”, precum si cumpararea a 2 apartamente si a 2 vile, fapt bine cunoscut de toata lumea? La ce se gandea atunci dl Caslaru? Gandurile sale la acel moment nu sunt cunoscute. In schimb, faptele vorbesc de la sine. Judecand dupa actiuni, intelegem ca obiectivul unic al domnului Caslaru consta in monopolizarea intreprinderii.

In 1991 Dl Caslaru devine director adjunct al companiei. Caslaru trebuia sa se ocupe cu achizitiile de materie prima. Noi spunem "trebuia", deoarece, in conformitate cu ceea ce isi aminteste personalul, domnul Caslaru nu indeplinea aceasta obligatie. Veteranii intrepriderii spun ca domnul era mult mai ingrijorat de relatiile cu contabilul-sef si de situatia financiara a intreprinderii. O atentie deosebita se acorda barfelor si intrigilor, de care se ocupa managerul, pe atunci sovietic, Caslaru. Vorbim despre acest lucru fara ironie deoarece in timpurile sovietice organizarea administrativa nu era posibila fara intrigi. Directorul Bivol, care l-a adus pe Caslaru la "Carmez", a plecat de la conducere. Astfel “Carmez” a fost condus de un om practic necunoscut colectivului de munca. Tot dl Bivol este persoana in numele careia Caslaru va vorbi si va decide mai tarziu. Dar cel mai rau e faptul ca el, Caslaru, incerca sa profite de ceea ce nu ii apartinea. Si nu printr-o tranzactie echitabila, ci prin manipulari de stocuri, despre care statul va afla si datorita carora Caslaru va sta la racoare.

Un paradox. Asa cum am spus, directorul adjunct, responsabil pentru pregatirea materiilor prime, Dl Caslaru, nu isi indeplinea obligatiile. Devenind conducator, insa, s-a implicat in achizitionarea de materii prime! De import, export … Anume in momentul cand a preluat conducerea toate aceste lucruri au devenit interesante. Dupa ce a obtinut scrisorile de acreditare, el a lansat imediat o activitate frenetica privind vanzarea de materie prima de piele a "Carmez”-ului in strainatate. Cea mai mare parte a tranzactiilor a fost facuta fara nici o licitatie. Aproape fiecare tranzactie era incheiata de Dl Caslaru personal. La intreprindere, pana in present, circula egende despre aceste afaceri. Astfel noului director i-a venit pe plac gustul puterii si gustul banilor. Dar toate aceste tranzactii pot fi considerate nesemnificative. Aceste mici faptulete erau o etapa pregatitoare pentru grandioasa idee a Dl Caslaru. Daca credeti ca era o incercare de a-si trece in improprietate "Carmez”-ul, atunci gresiti. Pana la acel moment inca mai era timp. Cumpararea in masa a actiunilor a inceput in 1998. Prudentul rechin de afaceri a calculat minutios fiecare pas. Activitatea domnului Caslaru a provocat un mare scandal in Rusia. Iar, drept consecinta, a fost stirbirea imaginii R. Moldova. Dar sa vedem, succinct, cum a fost…

Episodul cu tocanita
Anii ’90 se soldeaza cu gasirea unui nou partener de “afaceri” – firma germana «Efema», condusa de un originar din Ucraina. Combinatul de carne de la Chisinau incepe sa lucreze aproape in intregime pentru aceasta companie germana, care, la randul sau, aprovizioneaza cu bunuri Ministerul Apararii din Rusia. S-ar parea ca nu este nimic criminal. O afacere de rand. Dar, asa cum se intimpla de obicei la dl Caslaru, o tranzactie nu este doar o simpla tranzactie…

In esenta, productia furnizata era de proasta calitate sau, mai bine zis – nici vorba de calitate. Produsele nu corespundeau standartelor. “Tocanita nu putea fi numita tocanita”, spuneau producatorii. Era necomestibila. Gustul acestui produs a fost probat nu numai de soldati, dar si de Instanta de garnizoana militara din Moscova. Instanta a condamnat persoana care a cumparat de la domnul Caslaru aceasta productie “de calitate”. Fostul director financiar al Ministerului Apararii, generalul-colonel Gheorghi Oleynik, a primit in anul 2003 cinci ani de inchisoare si privare de rang. Asadar, tocana, care a fost produsa de "Carmez", la drept vorbind, din deseuri importate din Romania a trebuit sa fie scoasa din productie… Daca credeti ca lucratorii intrepriderii sunt recunoscatori fostului director, gresiti. Combinatul de carne tot timpul … a lucrat in pierdere. De ce ? Tocana se vindea la preturi ridicate, era facuta din deseuri si dadea un profit fantastic!

Cu toate acestea, "Carmez” nu a vazut acest profit. In scimb, a vazut si a simtit o lovitura la adresa reputatiei intreprinderii, si, in general, a intregii republici. Specialistii de la "Carmez", chiar si cei care respectau directorul, aproape cu lacrimi in ochi i-au cerut lui Caslaru sa opreasca productia. Ar fi fost mai simplu sa plateasca salariile oamenilor din veniturile companiei, precum si sa caute comenzi decente, decat sa intervina in aceasta afacere murdara. Desigur, Caslaru nu a acordat nici o atentie acestor argumente. De ce? Poate ca el deja se gandea la afacerea urmatoare? Ceea ce, apropo, de asemenea, a avut o relevanta directa pentru imaginea internationala a R. Moldova. Este un scandal notoriu in legatura cu interzicerea importurilor de carne din Moldova in Rusia.

Episodul cu carnea
Sa ne amintim pe scurt. Interdictia asupra importurilor de carne din Moldova in Rusia a fost introdusa la 18 aprilie 2005 pentru a "preveni importul posibil pe teritoriul Rusiei a marfurilor periculoase din punct de vedere sanitar-veterinar". Desigur, aceasta decizie a fost intr-un fel in legatura cu relatiile politice dintre tarile noastre. Dar Moldova s-ar fi simtit mult mai increzator in negocierile cu Moscova si ar fi avut dreptul moral de a cere returnarea pietei daca nu ar vi avut vreo vina. Cu regret, vina exista. Responsabilul pentru ea este dl Caslaru. Iata un truc: din Romania in R. Moldova se aducea carnea care avea sigiliu tarii noastre. Productia de carne din Romania traversa Moldova si ajungea in Rusia ca produs moldovenesc. Chiar daca motivele pentru interzicerea importului de carne au fost politice, se dovedeste, ca oamenii care au efectuat aceste trucuri, in fond au tradat R. Moldova. Au dat un motiv si o justificare pentru interzicerea carnii. Acesta fiind punctul de plecare a crizei economice din Moldova. Cine stie unde erau gandurile lui Caslaru. Insa noi cunoastem ca el a initiat-o. Cu o pofta nestavilita pentru putere si functii inalte, in 1998 a avut loc o tentativa de a cumpara actiunile societatii de la lucratorii “Carmez”-ului si, eventual, insusirea lor in anul 2000.

Episodul cu actiunile: prima etapa
Acel plan al Domnului Caslaru nu mai era un mister in 2004, din momentul achizitionarii actiunilor in suma de 2 milioane de unitati, cu anularea lor ulterioara. La initiativa oamenilor, Dl Caslaru, la data de 06.02.2004, a organizat adunarea generala extraordinara a actionarilor. S-a decis de a organiza o oferta tender pentru achizitionarea 2 milioane de actiuni la pret de 9,25 lei pentru o actiune, cu toate ca pretul real la acel moment, potrivit expertilor, era mai mult de 20 de lei. Decizia a fost votata de catre Constantin Ciobanu (care detinea 25.91% din numarul total de actiuni), de 12 delegati din grupul de lucru si cativa "mici" actionari. Pentru a asigura oferta tender, banca a acordat societatii un imprumut de 1 milion 50 mii de euro si 1 milion 400 mii de lei cu dobanda aferenta a imprumutului pentru intreaga perioada de achitare – 3,5 ani. In scopul asigurarii imprumutului, au pus in gaj toate proprietatiile: utilaje tehnologice, un complex de cladiri si structuri, terenuri de 16.497 de hectare, chiar si marca comerciala "Carmez". Apropo, acordul a fost semnat cu incalcari legislative. Valoarea de piata a imobilului ipotecat a fost mai mare cu 25 la suta din valoarea activelor societatii. Prin urmare, decizia a fost luata de catre Consiliul societatii si nu de catre autoritatea executiva.

Dl Caslaru a considerat acest lucru nesemnificativ… El a fost ales in 2000 pentru o perioada de 5 ani, nu mai dorea sa astepte pina in 2005, pentru ca se grabea. Era evident ca actionarii si angajatii companiei sunt pe cale de a-i ghici planul. Prin urmare, dupa adunarea generala anuala a actionarilor din 28.05.2004, Caslaru propune sa convoace pe data de 16.07.2004 o alta reuniune extraordinara. Pe rdinea de zi, in afara de problema acoperirii pierderilor din anul 1998-2002, in valoare de 3 136. 986 lei, din profitul anului 2003 de 1 159.628 lei, iar suma ramasa de pierdere de 1 977. 358 lei – din rezervele societatii, a mai inclus 2 chestiuni importante mai mult pentru el: "Incetarea activitatii Organelor Executive" si "Alegerea Organelor Executive ale societatii.” Si astfel Anatolie Caslaru a fost ales director general pentru inca 5 ani! Si din nou au votat pentru el Constantin Ciobanu, pachetul de actiuni a caruia (de data aceasta a fost 51,72% din numarul total de actiuni cu drept de vot).

Mai simplu spus, Anatoli Caslaru pentru mai mult de 20 milioane de lei ai firmei si-a cumparat postul de director general al "Carmez" pentru inca 5 ani. Banii care ar fi trebuit sa fie folositi pentru majorarea salariilor si imbunatatirea conditiilor de munca ale angajatilor, pentru reconstructia companiei, au mers … la achizitia puterii pentru Caslaru. Cum altfel se pot explica toate aceste actiuni? Ce proprietar rezonabil sau manager va cumpara un lucru costisitor ca apoi sa-l … distruga? Anume,astfel au fost anulate 2 milioane actiuni ale S.A. "Carmez" in valoare de peste 20 de milioane de lei.

Aceasta a fost prima faza a planului de monopolizare a "Carmezului”. Dl Caslaru din banii companiei si-a achizitionat postul de director pentru urmatorii cinci ani. Etapa pregatitoare luase sfarsit. Venise timpul pentru actiune. Trei adunari ale actionarilor in mai putin de sase luni, la care nu s-a luat nici o decizie in favoarea lor… Nici un banut la plata dividendelor … Fostul director se grabea. Simtindu-se stapan, a inceput distributia pachetului majoritar, luindu-si sie 775 786 actiuni, care, dupa reducerea capitalului social cu 20 milioane lei, prin anularea de 2 milioane de actiuni, deja a reprezentat 35.90% din totalul actiunilor cu drept de vot. Tranzactia a fost executata la un pret ridicol si e logic ca atentia mass-media a fost atrasa de absurditatea ei: 10 bani pentru o actiune de 10 lei. Statul nu a ramas indiferent.

Despre incalcarile Legii cu privire la piata hirtiilor de valoare, Comisia Nationala a Pietei Financiare a emis decizia dupa 3 saptamani, numarul / 1 din 21/01/2005, publicata in Monitorul Oficial din 18.02.2005.

Episodul nr.2 Actiunile
Dl Caslaru a fost descoperit si planul cu privire la confiscare a trebuit sa fie amanat. Fostul director a decis sa mearga pe cealalta cale. El a "revandut" actiunile, chipurile, fostilor proprietari. Caslaru a facut totul pentru a oferi un numar cat mai mare de actiuni. Colectivului ii spunea povesti despre managementul protectionist conform caruia “nu dorea ca intreprinderea sa numereasca in miini straine." Insasi Domnul Caslaru nu era strain si a cerut de la lucratorii simpli sa vanda actiunile la preturi extrem de mici… tot "Carmez”-ului, dar, de fapt,unei singure personae. Directorul a recurs la presiuni si santaj. Nimeni nu mai avea la acel moment nici o indoiala ca toate actiunile erau cumparate de o singura persoana. Aceasta persoana era Anatol Caslaru – ce coincidenta! In limba finansistilor el este un “insider” cel care nu are dreptul legal de a participa la astfel de tranzactii, insa Caslaru nu a fost descurajat.

In acel moment administratia cerea lucratoriilor obisnuiti care aveau actiuni sa le vanda imediat "Carmez”-ului. Mai simplu spus, domnului Caslaru. Dar, oamenii nu erau orbi, au vazut totul, fiind martorii acelui abis in care era impinsa SA”Carmez”. Intreprinderea avea 15 angajati respectati, ce detineau o miza importanta. Acesti actionari nu au vandut actiunile pentru un pret neinsemnat stabilit de director. Anume acesti actionari, ulterior, s-au impotrivit lui Caslaru. Cu toate ca Anatolie Caslaru s-a straduit, prin metode sofisticate de presiune, sa acapareze actiunile acestor oameni care lucrau in cadrul companiei din anii 70. Despre metodele utilizate de catre directorul Caslaru pentru insusirea actiunilor muncitorilor conducerea “Carmez” a informat la 28 iunie 2001.

S-a convenit la compensarea suplimentara pentru angajatii actionari care vindeau actiunile. Cei care nu au vandut actiunile "Carmez”-ului, evident, nu beneficiau de remuneratii suplimentare. Ne referim la productia pe care lucratorii o primeau de patru ori in an, la sarbatori – un set de produse alimentare in suma de 200-250 de lei. Apropo, lucratorii care nu detineau actiuni nu au primit astfel de seturi, deea ce a constituit o violare a legii privind societatea pe actiuni care spune ca "actionarii – angajati nu ar trebui sa se bucure de privilegii in comparatie cu non-actionarii." Este o prevedere, fiti de acord, este echitabila, ori remuneratia actionarilor este profitul.

Caslaru, de asemenea, a incercat sa-i priveze pe muncitori de castiguri, fortandui sa vanda actiunile. Presiunea era peste tot. De exemplu, daca un angajat al "Carmez " nu reactiona la presiune si nu vindea actiunile pentru o suma mizera, copiii lui nu primeau bilet la centrul de recreere al "Carmez" sau la baza de odihna care, pur si simplu, a fost furata deoarece bani pentru ea nu au mai ajuns la "Carmez".

Comisia de Audit, care lucreaza la intreprindere la cererea actionarilor a stabilit modul in care a fost instrainata aceasta baza de odihna. Astfel a fost atestata crearea filialei "Carmez", care se numea “Resort Chernomor”. Aceasta societate a apartinut lui Valeriu si Marina Shinkaryuk, lui Anatolie Caslaru si 48 la suta – "Carmezului. Un an mai tarziu s-au produs permutari care au condus la schimbarea proportiilor de actiuni ale statiunii “Chernomor”. Au aparut actionari noi – Constantin Ciobanu si Galina Florea. Astfel “Carmez”-ului ii reveneau actiuni mai putine. Dupa ce statiunea “Chernomor” a fost capturata, ea putea fi divizata deja foarte usor. Ceea ce a si fost facut. Simplu si elegant. Baza de odihna a intreprinderii “Carmez “ a fost … pierduta in instanta de judecata in folosul unei firme necunoscute din orasul Nikolaev (Ucraina).
Iata o alta afacere a Dl Caslaru.

Prabusirea speculantilor
Incercarea de acaparare a companiei “Carmez” s-ar fi soldat cu success daca Domnul Caslaru ar fi fost mai mult atent si mai putin avar. Se cunoaste ca lacomia distruge o anumita categorie de oameni. Echipa angajatilor disperati din cauza intarzierii platilor salariale si de tirania administratiei a cerut ajutor. In momentul cand angajatii au descoperit faptul ca o parte a actiunilor au fost achizitionate la o licitatie publica de actionari noi, ei au recurs la intocmirea unei scrisori deschise catre Comisi Nationala a Hirtiilor de Valoare. Imaginati-va, pana la ce stare au fost adusi muncitorii ca sa intreprinda asemenea act. Colectivul, fiind terorizat de “?ar” era gata sa ceara ajutor de la oricine. Astfel, au solicitat noilor actionari schimbarea cat mai grabnica a vechii administratii.

La momentul adunarii actionarilor din 22 mai a anului curent a devenit clar faptul ca SA “Carmez ” este deficitara. Numai pentru productia eschivata pentru scopuri neclare “Carmez”, neavand nici un document in regula, a pierdut in 5 ani 6,5 milioane lei. Aceasta si multe alte fapte au fost stabilite de catre Comisia de Audit, care a analizat activitatea de administrare anterioara a SA “Carmez”. Comisia a stabilit ca prejudiciul in urma conducerii anterioare este mai mult de 12 milioane de lei. In plus, Caslaru nu scapa nici o incercare disperata de a confisca intreprinderea . Situatia a devenit critica. La 22 mai a acestui an actionarii “Carmez” au decis sa-l destutuie din postul de director al companiei,pe domnul Caslaru.Drept raspuns, fostul director hotarat sa desfasoare un razboi impotriva intrprinderii in mass-media.

"Regele fals"
In general, cel mai uimitor dintre toate este faptul ca domnul Caslaru nu este intotdeauna cel ce pretinde a fi. Intr-un interviu de presa el se prezinta "directorul companiei", ceea ce este o minciuna. Dupa adunarea actionarilor din 22 mai 2008, el a fost demis din acest post. El vorbea in numele actionarilor pe cand era proprietar a doar 0,18 la suta din actiunile S.A. “Carmez”. Se prezinta academician dar nu este. Este admis la Academia Economica din Moscova doar ca persoana fizica. A calatorit in strainatate cu statut de “academician”, folosind mijloacele banesti ale SA ”Carmez ” si nu ale Academiei Economice. El sustinea ca scopul calatoriei sale in Brazilia era descoperirea posibililor furnizori de carne, pe cind programul turistic da peste cap asemenea afirmatii. In Brazilia, dl Caslaru s-a distrat la carnaval, vaslind in barci pe rau, admirand cascade. Ce a facut in Thailanda, calatorind din contul "Carmez”? Ingeniosul Caslaru nu gaseste explicatii. In Brazilia Caslaru a avut viza de turist si nici macar nu a fost invitat la consulat. Simplu spus, a fost intr-o excursie turistica.

Pasiunea Dl Caslaru pentru impostura se transforma, uneori, intr-o farsa. De exemplu, ii place sa se mandreasca cu premiile primite a Paris, Londra si Viena, Evident pentru bunul sau management. Dar niciodata, nici o comisie, nici o organizatie europeana de control a productiei de carne nu a vizitat Chisinaul. La drept vorbind, in realitate productia nici macar nu a fost propusa oricarei din acele tari, poate numai in fanteziile domnului Cislaru. Sunt niste premii banale care nu reprezinta nimic. Desigur, Dl Caslaru intelegea acest lucru. Dar, era foarte tentanta oportunitatea de a face excursii din contul intreprinderii.

Totul e bine cand se termina cu bine
Din fericire, pentru actionarii si angajatii "Carmezului”, azi este binevenita aceasta expresie. Domnul Caslaru a suportat consecinte pe care le merita. Controlul asupra "Carmez”-ului nu a reusit sa-l obtina. Detinatorii de actiuni, alaturandu-se colectivului de muncitori, au scapat de cea mai importanta problema a intreprinderii. Actuala conducere depune eforturi colosale pentru ca intrepriderea si colectivul ce include mai mult de 700 de persoane sa depaseasca criza produsa de fosta administrare a domnului Caslaru. Salariile sunt majorate. Se urmareste atragerea investitiilor. Au revenit la fabrica specialistii concediati. In fine, s-a revenit la un orar de munca normal. Materialele cu privire la cauza penala de furt de proprietate sunt transmise in instanta de judecata. Si actionarii, si colectivul spera ca organele de drept vor judeca tot ceea ce au facut Caslaru si “C.” la S.A."Carmez”.

P

Adevarul va triumfa!
Serviciul de presa al S.A. "Carmez"

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *