Sănătate

Cum combatem obiceiurile nesănătoase? Experții internaționali propun taxarea în funcție de nocivitatea produselor

Fumatul, consumul excesiv de alcool, alimentația nesănătoasă și sedentarismul sunt comportamente cu risc ridicat, care împovărează în mod semnificativ sectorul sănătății. Experiența arată că informarea populației despre nocivitatea anumitor produse sau interzicerea totală a acestora nu aduce rezultate. Astfel, experții propun punerea în aplicare a unor politici mai inovatoare și mai apropiate de realitatea consumatorilor, cum ar fi, taxarea în funcție de nivelul de risc.

În cadrul primului forum Health Economics and Policy, organizat de Brunel University London, participanții au subliniat că taxarea bazată pe nivelul de nocivitate a produselor se aliniază cu tendințele din societate și poate stimula trecerea consumatorilor de la produse dăunătoare la cele care au impact redus asupra sănătății. 

Promovarea produselor mai puțin nocive, inclusiv a băuturilor cu conținut scăzut de alcool, a țigărilor electronice sau a dispozitivelor de încălzire a tutunului, ar putea fi un instrument util pentru a obține rezultate mai bune în materie de sănătate publică, cred unii experți care au participat la forum.

„Oamenii nu mai urmează niciun fel de recomandări privind riscurile. Știm cu toții despre riscuri, dar asta nu ne împiedică totuși să bem o halbă cu prietenii la bar. Suntem sociabili, iar lumea ideală nu este funcțională” a declarat Joan Madia, cercetător al Universității din Oxford.

Zafeira Kastrinaki, din cadrul Consiliul de experți economici ai Ministerului Economiei și Finanțelor din Grecia susține că alocarea mai multor bani pentru asistența medicală nu îi face întotdeauna pe oameni mai sănătoși. Mai degrabă, aceasta ajută la tratarea efectelor negative ale obiceiurilor nesănătoase. Dacă ne concentrăm pe reducerea consumului de produse dăunătoare, cum ar fi tutunul și zahărul, putem îmbunătăți sănătatea și economisi bani, sugerează experta.

Potrivit acesteia, ar trebui să taxăm mai mult produsele mai dăunătoare pentru a-i încuraja pe oameni să aleagă opțiuni mai sănătoase. Experta susține, de asemenea, că e posibilă stabilirea unor reguli, cum ar fi limitarea cantității de zahăr din anumite produse, pentru a-i împiedica pe oameni să cumpere produse nesănătoase în mod impulsiv. Totodată, campaniile publice de informare pot contribui la creșterea gradului de conștientizare cu privire la alegerile sănătoase. Acordarea de reduceri la alimentele sănătoase poate încuraja, de asemenea, îmbunătățirea obiceiurilor alimentare.

Cercetările profesorului Catia Nicodemo arată că accizele înalte împovărează în mod disproporționat persoanele sărace. Experta pledează pentru o reconsiderare a politicilor de accizare, sugerând ca produsele să fie taxate diferit sau să nu fie taxate deloc. Astfel, profesorul Nicodemo subliniază necesitatea unei impozitări proporționale cu riscul.

 „Țigările și țigările electronice nu sunt la fel, așa că ar trebui să avem o taxare proporțională cu riscul pentru a îndrepta oamenii de la produsele cu risc foarte ridicat spre cele cu risc scăzut”, a menționat aceasta. 

 În concluzie, profesorul Francesco Moscone, care a găzduit forumul, a declarat: „Produsele cu risc redus pot reduce internările în spital, cheltuielile din sectorul sănătății și, în cele din urmă, pot economisi o mulțime de resurse. Politicienilor le revine sarcina de a decide cum să investească aceste resurse. Nu este vorba doar de ofertă, ci și de cerere”.

Sursa Bani.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *