Cum evităm înfrângerea la primăria Chișinăului pe modelul Maia Sandu?
Singurii, care au de câștigat, sunt socialiștii! Pe modelul prezidențialelor din noiembrie 2016, ei vor câștiga bătălia, dacă ceva spectaculos nu se va întâmpla. Pentru cei cu o memorie scurtă, iată rezultatele alegerilor din 30 octombrie 2016:
Igor Dodon, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova – 47,98 %
Maia Sandu, Partidul Acțiune și Solidaritate – 38,71 %
Dumitru Ciubașenco, Partidul Nostru – 6,03 %
Iurie Leancă – Partidul Popular European din Moldova – 3,11 %
Mihai Ghimpu, Partidul Liberal – 1,80 %
Iar alegerile din 13 noiembrie 2016 au avut următoarele rezultate:
Igor Dodon, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova – 52,11 %
Maia Sandu, Partidul Acțiune și Solidaritate – 47,89 %
Chiar așa o memorie scurtă avem? Chișinăul nu diferă mult de toată R. Moldova, din punct de vedere electoral. Socialiștii au luat apă în gură în ultima lună cu privire la Unire tocmai pentru ca noi să nu ne manifestăm/să nu ne radicalizăm. Ca şi în 2016, Plahotniuc a dat asigurări că va susține un eventual candidat unic, dar, venind dinspre PD, această promisiune pare mai degrabă un „sărut al morții” și o idee moartă din fașă, dacă avem în vedere inițiatorul.
Spre deosebire de 2016, acum Maia Sandu ar fi câștigat aceste alegeri. Însă ea nu și-a dorit un post care ar fi îngropat-o în hățișuri birocratice și care se află în afara strălucirii partenerilor externi. Practic, ar fi trebuit să arate ce poate, cu nicio resursă la mână. Dar a zis PAS, de dragul unei promisiuni pe care i-a făcut-o lui Năstase în 2016, așteptând după colț poate va scăpa de acest parteneriat, pe care îl vede cam bolnăvicios. De aceea susținerea ei faţă de Năstase este una foarte slabă.
Alegerile din 20 mai 2018, provocate de Chirtoacă, sunt o ultimă încercare de a învia Partidul Liberal, dar entuziasmul popular lipsește, în ciuda unui candidat muncitor. E greu de crezut că Valeriu Munteanu va depăși cu mult rezultatul dezastruos al lui Mihai Ghimpu din 2016, având în vedere că nimic nu s-a schimbat de atunci. Atacurile tardive în adresa nepopularului Plahotniuc și a candidatei sale, la fel de nepopulara Silvia Radu, nu mai sunt credibile, provenind din partea foștilor și celor mai fideli aliați.
Astfel, mergem încet-încet spre un tur doi între Ceban și Năstase. Mergem spre o copie la indigo a turului 2 al alegerilor prezidențiale, unde nici cei mai aprigi naționaliști, nici PD nu au susținut-o real pe ambigua și inflexibila Maia Sandu. Suntem atât de proști să călcăm pe aceeași greblă?
Doar noi, unioniștii, acționând unitar, mai putem schimba șansa acestor alegeri. Până atunci, doar în această săptămână, ne putem exprima în favoarea UNIRII în cadrul consultării publice, la corturile amenajate în Chişinău sau pe portalul www.decid.md.