Istorie

Cum își cheltuia banii nepotul lui Vlad Țepeș. Urme din documente și cronici

Un prinț român mai puțin cunoscut, Mircea Miloș a lăsat mai multe urme în documente și cronici. Fiu al lui Mihnea cel Rău, a domnit câteva luni în Țara Românească înainte de venirea oștirii boierilor Craiovești condusă de viitorul voievod Neagoe Basarab. Taică-său, Mihnea cel Rău fugise deja la Sibiu încă din vara anului 1509 împreună cu doamna Voica, (nu era mama lui Mircea Miloș). În februarie 1510 Neagoe Basarab dă un atac de noapte asupra mănăstirii Cotmeana de lângă București unde era cantonată oastea lui Mircea Miloș, care scapă cu fuga împreună cu un fiu al boierului Stoican ”pre o fereastră, dăsculți, dăscinși și fără ișlice” după cum zice cronica.

Mircea Miloș i s-a alăturat tatălui în pribegie la Sibiu și a fost martorul asasinării lui lângă biserica cea mare din cetrul orașului. N-a putut împiedica uciderea lui Mihnea cel Rău, însă i-a omorât cu mâna lui pe câțiva dintre asasini. Apoi a încercat din răsputeri să reia tronul: s-au păstrat câteva scrisori în care încerca să o convingă pe mama sa vitregă – care păstrase averea lui Mihnea cel Rău – să-i împrumute banii necesari pentru ridicarea unei oștiri. A existat și un conflict cu doamna Voica în legătură cu 24 de cupe de argint aurit comandate meșterilor aurari de la Brașov de Mihnea cel Rău – Mircea Miloș le dorea pentru el, brașovenii i-au dat doar 2 cupe, restul le-au trimis la Sibiu doamnei Voica. În vara anului 1512 prințul pretendent a încercat fără succes să-și reia tronul pe care se suise între timp Neagoe Basarab. Apoi dispare din documentele păstrate.

Dincolo de această istorie politică repetitivă, Mircea Miloș ne-a lăsat o listă de cheltuieli care acoperă perioada august 1508 – mai 1509 când a locuit la Brașov. Cheltuielile unui prinț român spun o poveste mult mai interesantă decât luptele permanente pentru tron – prin această listă de cheltuieli intrăm în intimitatea vieții unei case nobile. Fiind vorba de o perioadă lungă de timp putem vedea ritmul cheltuielilor și să ne dăm seama de organizarea gospodăriei unui tânăr prinț care în nouă luni de zile a cheltuit impresionanta sumă de 18.252 de aspri, contravaloarea a 268 de porci la prețul zilei sau circa 18 kg de argint.

Sursa: historice.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *