Cum preparăm sosurile albe pentru diferite feluri de mâncare
Sosurile albe se folosesc la fripturi, paste, peşte sau în diferite salate. Modul de preparare diferă în funcţie de preparatul peste care se toarnă.
„Sosurile, în general, se prepară foarte uşor şi necesită un timp scurt pentru a fi finalizate. Sunt zeci de variante de sosuri albe, însă toate au la bază untul şi smântâna”, spune bucătarul Adrian Pop. Acesta ne arată, pas cu pas, modul în care trebuie să preparăm sosurile, în funcţie de mâncarea la care se adaugă.
Pentru sosul alb ce se foloseşte la paste vom folosi: 50 de grame de unt, 200 de grame de smântână, o cană de apă scursă de pe pastele care au fiert, trei căţei de usturoi, 100 de grame de caşcaval ras, busuioc, sare şi piper în funcţie de gust.
„Punem untul la topit într-o crăticioară, iar peste el adăugăm smântâna şi caşcavalul ras. Amestecăm bine şi lăsăm pe foc câteva zeci de secunde. Apoi, adăugăm apa de pe paste, usturoiul tăiat mărunt şi condimentele. Se amestecă până se obţine consistenţa dorită”, descrie Adrian Pop reţeta sosului alb pentru paste.
Un alt fel de sos alb se foloseşte pentru friptura de porc, de exemplu. Aici avem nevoie de: 100 de grame de unt, 100 de mililitri de smântână, o ceapă mare, trei linguriţe de făină, 200 de grame de ciuperci,150 de mililtri de vin alb demisec, sare şi piper.
„Punem untul la topit, iar peste el adăugăm ceapa tăiată mărunt. Apoi punem cipurecile şi lăsăm la călit. Punem sare şi piper, iar apoi făina.
Se completează cu vin alb, iar apoi cu smântână. Se lasă la fiert pănă sosul se leagă, având grijă să aibă un aspect mai lichid”, ne arată Adrian Pop reţeta pentru sosul alb pentrru friptură.
Un alt fel de sos alb este cel pe care îl folosim la peştele prăjit. Pentru preparea acestuia avem nevoie de: 25 de grame de făină, 25 de grame de unt, 40 de grame de smântână, 200 de mililitri de lapte, sare şi piper.
„Untul se pune la foc într-o tigaie, iar peste adăugăm făina. Amestecăm bine pentru a nu se face cocoloaşe, iar apoi adăugăm laptele şi smântâna.
Se lasă pe foc până se obţine consistenţa dorită, iar la final adăugăm sare şi piper”, ne descrie bucătraul arădean modul de preparare al sosului pentru peştele prăjit.
Acesta afirmă că se pot face fel de fel de combinaţii, reţetele prezentat aici nu sunt stricte. De exemplu la sosul pentru paste se pot adăuga şi ciuperci sau şuncă afumată tăiată subţire.
De asemenea, pentru sosurile la care a folosit făină, spune că aceasta poate fi înlocuită cu amidon alimentar.În ceea ce priveşte smântâna, cea recomandată este cea lichidă pentru gătit, însă se poate folosi şi smântâna normală, nu foarte grasă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!