Actualitate

Cum recunoașteți alunițele periculoase. Medicii recomandă să mergeți imediat la control

O aluniță care ascunde un cancer pare inofensivă, dar privită cu atenție, este diferită de toate celelalte.

Dr. Claudia Ciobanu, medic primar dermato-venerologie: Atenție la zonele pe care le scăpăm din vedere, pentru că melanomul nu apare doar pe trunchi sau pe membre, atenție la pielea capului, tălpi, la nivelul unghiilor, în zona genitală sau chiar în cavitatea bucală. Melanomul poate să apară oriunde pe pielea noastră.

Dr. Nectara Mitroi, medic primar dermato-venerologie: 70% din melanoame apar ca leziuni noi și nu pe leziuni preexistente, adică alunițe, și asta ne spune un lucru: că trebuie să ne uităm atât la alunițele pe care le știm, dar mai cu seamă la alunițele noi, pentru că orice melanom poate să semene la început cu o aluniță.

Cele 5 caracteristici ale alunițelor periculoase
Medicii recomandă să verificați lunar alunițele și să fiți atenți la cinci caracteristici:

Dr. Nectara Mitroi, medic primar dermato-venerologie: Este o regulă foarte simplă care se numește ABCDE, unde A înseamnă asimetrie, B înseamnă border sau contur neregulat, C înseamnă mai multe culori, D dimensiune peste 5 mm, E evoluție în timp.

Dacă observați o aluniță diferită de toate celelalte, un fel de „rățușca cea urâtă”, mergeți imediat la medic. Acesta le va examina pe toate cu ajutorul dermatoscopului, care este un fel de lupă. Când însă pe corp sunt zeci ori sute de alunițe, se folosește dermatoscopia digitală.

Melanomul, cel mai agresiv cancer de piele
Dr. Claudia Ciobanu, medic primar dermato-venerologie: Cu ajutorul unui soft, facem o analiză din punct de vedere al formei, al culorii, al dispunerii granulelor de pigment, al dimensiunii, putând identifica în structura aluniței modificări subtile cu mult înainte că acestea să apară cu ochiul liber, astfel că putem interveni la timp.

Melanomul reprezintă doar 1% din totalitatea cancerelor de piele, dar este unul dintre cele mai agresive. Depistat din timp, poate fi 100% tratat.

https://www.digi24.ro/
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *