Culinar.md

Cum sa prepari o marinată

 Efectul marinatului este de a adauga aroma si, in unele cazuri, de a fragezi carnea de pui si de peste. Marinatele pot fi folosite si peste anumite legume cum ar fi zucchini si anghinarea. In acest ghid veti gasi cheia succesului in marinat. Unul dintre trucuri este sa calculezi dinainte cand vrei sa gatesti carnea, pentru ca aceasta sa aiba timp sa prinda aroma.
O marinata poate fi o pasta, un lichid sau o esenta uscata (ca niste ierburi simple sau un amestec de plante). Poti de asemenea sa amesteci arome diferite pentru a crea propria combinatie.

De ce ai nevoie
Pentru a experimenta o marinata, iata ce ustensile trebuie sa ai la indemana:
un storcator de citrice
un cleste pentru a amesteca ingredientele
betisoare din bambus pentru a aseza mancarea pentru frigarui (inmoaie-le in apa inainte sa le foloseste ca sa nu arda)
o pensula pentru aluat pentru a unge cu marinata carnea
vase adanci in care sa pui carnea marinata. Acestea trebuie sa iti asigure o acoperire completa a ingredientelor. Daca marinata nu acopera toata carnea, intoarce-o la fiecare 30 de minute. Foloseste vase din ceramica sau sticla daca marinata contine suc de citrice, otet sau usturoi. Acidul continut de aceste ingrediente pot reactiona la metal si sa strice carnea.
Ce sa folosesti in marinata
Marinatele difera de la reteta la reteta dar in general au trei ingrediente de baza: uleiuri, acreala si condimente.
Uleiuri
Uleiul continut de o marinata este secretul natural al aromei si previne uscarea ingredientelor. Unele uleiuri pot adauga aroma. Uleiurile bune pentru marinata pot fi: de masline, de susan, arahide si uleiurile macerate (cum ar fi cel de chilli).
Acreala
Aceste ingrediente fragezesc carnea protejand proteinele ? astfel suprafata devine moale si permite aromei sa patrunda. Ingredientele acide pot fi: otet, vin, suc de citrice, iaurt si lapta batut.
Iaurtul si laptele batut pastreaza carnea umeda, in timp ce o marinata bazata pe citrice poate "coace" pestele nefript.
Condimente
Acestea ii dau o aroma unica. Usturoiul, ghimbirul si ceapa sunt puncte bune de plecare dar poti folosi si ierburi proaspete si chilli pentru un gust mai puternic, sau miere si zahar pentru a-l indulci. Condimentele includ coaja de citrice, mustar, sare si piper, ierburi si mirodenii.

Sursa: Avantaje

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *