Cum să vă alegeți periuța de dinți?
Toată lumea tinde spre un zâmbet hollywoodian, iar în atingerea acestui scop nu ultimul loc îl ocupă periuța de dinți de care vă folosiți. Așadar, să optăm pentru periuța de dinți clasică sau electrică? Dentiștii le recomandă pe ambele, cu condiția ca să spălați dantura conștient, pe toată suprafața ei. Un periaj de calitate va duce la îndepărtarea plăcii bacteriene și a reziduurilor care cauzează apariția frecventă a cariilor și a diferitelor boli ale gingiilor.
Secretul unui zâmbet frumos se ascunde în alegerea potrivită a produselor de îngrijire și menținere a igienei corespunzătoare a cavității bucale. Așa că, pe lângă tradiționala periuță de dinți, în baie trebuie să fie prezentă pasta de dinți, ața dentară sau apa de gură.
În vânzare veți găsi sute de modele de periuțe de la diverși producători, însă fiți conștienți de faptul că nu brandul e important, ci tipul de perie, forma și, mai ales, intervalul la care sunt amplasați perișorii.
Folosirea periuței de dinți
Perierea corectă a dinților se face cu oglinda în față pentru a executa mișcări precise. Sunt suficiente două spălări pe zi: dimineața după mâncare și seara înainte de culcare. Se clătește gura înainte de periaj, iar periuța nu se udă (cum se obișnuiește să se facă) nici înainte, nici după ce se pune pasta de dinți pe ea. Apa împiedică părticele abrazive din compoziția pastei de dinți să lucreze eficient.
Periuța trebuie să fie mișcată aproape perpendicular pe dinți, ușor înclinată spre gingie. Evitați mișcările orizontale, deoarece ele pot cauza iritarea gingiilor. Mișcarea recomandată de medici e simplă: de la gingie spre marginea dintelui, de la roșu spre alb. Se începe din partea dreaptă, de sus, se periază fețele externe situate spre obraz și buze, apoi cele interne, dispuse spre limbă. Este important să rețineți faptul că medicii stomatologi recomandă schimbarea periuței de dinți la cel mult trei luni de utilizare.
Tipuri de periuțe de dinți
Toate periuțele care există pot fi încadrate în trei mari categorii clasate în funcție de duritate:
• duritate medie – sunt cele mai des utilizate, pe ambalaj scrie medium, normal sau regular;
• duritate mare – pentru o curățare intensă; sunt indicate fumătorilor și persoanelor care beau cafea;
• duritate mică – pentru persoanele cu dinți sensibili.
Dintre modelele propriu-zise puteți găsi periuțe obișnuite, periuțe electrice și periuțe cu ultrasunet.
Periuța de dinți obișnuită: Cumpărând chiar și cea mai obișnuită periuță de dinți, trebuie să știți la ce să atrageți atenția. Mulți cumpărători fac alegerea greșită, pentru că se bazează pe publicitate, presupuneri, obiceiuri, și nu pe fapte concrete.
De exemplu, se crede că periuța de dinți trebuie să fie dură. Însă în realitate, o periuță de calitate nu trebuie să aibă perișori prea tari. Duritatea periuței nu influențează deloc calitatea curățării danturii. O perie exagerat de dură poate trauma chiar și dinții sănătoși. Iar dacă presați prea tare dinții în timpul periajului, ați putea deteriora chiar și smalțul dinților.
Deseori, oamenii cred că dimensiunea mare a părții superioare a periei de dinți e un indicator al calității înalte. Însă aceasta e o percepție eronată. Cel mai important element este perișorul care trebuie să fie moale și dens.
Periuța de dinți electrică: Stomatologii contemporani afirmă într-un glas că periuțele electrice curăță mult mai bine decât cele obișnuite. Ele se descurcă foarte bine cu eliminarea plăcii dentare, reduc riscul de carii, previn apariția bolilor gingivale. Cele mai multe perii electrice fac de la 5.000 până la 30.000 de mișcări pe minut, față de câteva sute de mișcări pe care le puteți executa cu ajutorul unei perii normale. Periuța de dinți electrică simplifică rutina periajului dinților, în timp ce calitatea de curățare este semnificativ mai înaltă în comparație cu periile convenționale.
Periuța de dinți cu ultrasunet reprezintă ultima tendință în domeniul curățării dinților. Numeroasele studii în domeniu arată că acest tip de periuță elimină foarte eficient și rapid placa dentară, albește dinții și îmbunătățește circulația sangvină în regiunea gingiilor. Unicitatea tehnologiei constă în faptul că ultrasunetul distruge bacteriile, iar perișorul care vibrează mătură depunerile fără a dăuna suprafeței dinților și gingiilor.
Periuța cu ultrasunet are efect terapeutic asupra gingiilor, oprind inflamația lor, îndepărtând tartrul. Peria are o frecvență de 1,6 MHz, anume de aceea neutralizează bacteriile nu numai pe suprafața dintelui, ci și până la 5 mm sub linia gingiei. Această frecvență este absolut sigură pentru om. Periuța respectivă mai are un plus – timpul de curățare se reduce până la doar 1,5-2 minute, iar puterea de curățare depinde doar de peria propriu-zisă, și nu de sârguința cu care veți peria dantura.
Tehnologia cu ultrasunet e relativ nouă, de aceea și alegerea nu e foarte mare. Veți avea de ales între cel mult două-trei mărci.
Periuțe de dinți pentru copii se găsesc în diferite forme și mărimi, fiind decorate deseori cu imagini din desene animate. Eroii filmelor de animație „îi determină” pe cei mici să se spele mai des pe dinți, fără a mai fi nevoie de argumente în plus din partea părinților.
Timpul Suplimentul Femeia
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!