Cum se minte la televizor. Ediţia în limba rusă
La televizor bodogănea o doamnă ceva în limba rusă despre nu ştiu ce vizită de-a lui Putin în Kazakhstan. Mă uit la sigla de pe ecran, ”Rossia1”, scris frumos, cu roşu şi albastru. ”Paşa”, zic, ”dar asta e de la ruşi, dă-i încolo, hai să vedem la noi ce s-a întâmplat azi”. ”Amuş, amuş”, spune Paşa, cu ochii în ecran, ”stai să vedem şi ce mai e pe la ruşi”.
În apartamentul închiriat unde locuiesc în Chişinău operatorul de cablu a plasat pe primele nouă poziţii de pe telecomandă doar un singur post moldovenesc (pe poziţia a cincea), iar restul – posturi ruseşti. La Vadim acasă, un alt prieten foarte bun, la un alt operator de cablu, dacă nu mă înşel postul moldovenesc este pe poziţia a opta, în rest, în primele nouă poziţii, tot numai posturi ruseşti, care transmit direct de la Moscova. La Cristian acasă, aceeaşi situaţie. Calitatea slabă spre rudimentară a audiovizualului moldovenesc încurajează, practic, rămânerea la vechile obiceiuri, urmărirea posturilor ruseşti. Să nu creadă însă cineva că posturile tv ”de la Moscova” sunt populare în Basarabia doar pentru ştiri, dar şi pentru emisiunile şi serialele care pun un teribil de mare accent pe nostalgia puterii pe care au trăit-o popoarele ex sovietice. Închipuiţi-vă că la ”Rossia1” este un show tv de mare succes în care telespectatorii se delectează cu o întrecere între… tancuri şi tanchişti, ca în vremurile de glorie (”Tankovîi biatlon” se cheamă emisiunea cu pricina)! La hotelul ”Codru”, unde am stat pentru o scurtă perioadă cu Alex, prietenul meu din Iaşi, butonând telecomanda am descoperit cel mai fascinant, dar şi sinistru post TV văzut de noi vreodată: ”Nostalgia TV” (dacă sunteţi curioşi, accesaţi www.nostalgiatv.ru şi veţi vedea cu proprii ochi ce frumos este desenată sigla, cum S-ul şi T-ul se îmbrăţişează erotic până ajung la forma unei secere stilizate şi a binecunoscutului ciocan). Principiul acestor spălători de creiere, dar şi tâlhari sentimentali este foarte simplu: astăzi, 17 octombrie 2014, se retransmite exact ceea ce se transmitea pe 17 octombrie 1984, 1980 sau 1974, atunci când Uniunea Sovietică era grasă, frumoasă şi peste tot acasă. Telespectatorul se lasă benevol pradă acestei scamatorii şi brusc se simte mai tânăr şi mai puternic, ca acum 30, 34 sau 40 de ani. Îşi aprinde o ţigară, bea o vodcă mică, mănâncă un castravete murat şi îi injură cu patos pe capitaliştii ăştia nenorociţi care nu lasă Uniunea Sovietică în pace. Manipularea, de cea mai joasă şi parşivă speţă, este dusă la rang de artă, coborându-i pe Dana Grecu, Gâdea şi tot neamul lor de antenoizi la nivelul unor fotbalişti de la Spicul Heleşteni care încearcă să dribleze ca Messi. Ţin minte că eram blocaţi, şi Alex, şi eu, în faţa acestui şarpe boa cu telecomandă, nu ne venea a crede ce vedeam. Şi ţin la fel de bine minte cum ne-am bucurat apoi că în România, Slavă Domnului!, reactivarea unor seriale ca ”Pistruiatul” sau ”Lumni şi umbre” s-a dovedit a fi un rateu până şi pentru nostalgicii sinceri ai lui Nea Nicu.
Astăzi în Republica Moldova sunt o sumedenie de posturi TV ruseşti care au aceeaşi popularitate în sondaje cât şi Biserica. Populaţia, mai ales cea din mediul rural, lipsită de surse alternative de informaţie, are tendinţa să spună că dacă ceva a apărut la tv ”este drept”, mai ales dacă vorbim despre posturile ruseşti. Această stare malignă a audiovizualului din Republica Moldova este încurajată şi de slăbiciunea cadrului legislativ. Dacă în Ucraina, imediat după începerea războiului, s-a tăiat răul de la rădăcină şi s-a interzis retransmiterea oricăror canale ruseşti pe teritoriul ţării, în Republica Moldova măsurile sunt – cel puţin pentru moment – mult mai blânde: zilele trecute, în urma monitorizării de către Consiliul Coordonator al Audiovizualului, câteva posturi de televiziune au fost sancţionate cu amenda maxim admisă legal pentru faptul că au retransmis ”ştiri şi emisiuni din Federaţia Rusă care reflectă unilateral războiul din Ucraina, iar informaţia prezentată are caracter manipulator, cu scopul de a denigra Kievul”. Valoarea amenzii? 5400 lei moldoveneşti (aproape 300 de euro).
Televiziunile ruseşti nu mai sunt de multă vreme simple instituţii media, ci s-au transformat în veritabile instrumente de propagandă. Iese Preşedintele Băsescu şi afirmă că ”Marea Neagră nu este un lac rusesc”, ruşii programează un documentar la ”Rossia1” despre cum ”fasciştii români şi-au ucis conducătorii taman de Sfântul Crăciun”. Începe războiul în Ucraina? Nici o problemă, vă arătăm noi cine sunt cu adevărat ucrainenii (s-a ajuns până acolo încât la emisiunile culinare oamenii sunt avertizaţi să nu care cumva să mai mănânce borş ucrainean pentru că este prea gras şi face rău sănătăţii). Semnează Republica Moldova Preaderarea la Uniunea Europeană? Floare la ureche! Ia să facem un documentar cu camera ascunsă pe la cei mai săraci oameni de prin Vaslui şi Bârlad în care vă arătăm noi, stimaţi telespectatori, ce noroi, mizerie şi sărăcie înseamnă de fapt Uniunea Europeană. Şi vorbim, aici, despre posturi tv care se recepţionează fără nici o problemă în întreaga Republică Moldova. Candidaţii susţinuţi de Kremlin pentru Parlamentarele din Republica Moldova din acest an şi-au făcut deja un obicei din a se urca în avionul de Moscova pentru a da interviuri la televiziunile de acolo, gradul de penetrare, apoi, în audiovizualul din Republica Moldova fiind teribil de mare. În tot acest context al războiului informaţional, decisiv pentru corectitudinea alegerilor care vor decide dacă Basarabia va continua sau nu drumul înainte, spre Uniunea Europeană, guvernul Victor Viorel Ponta bâjbâie de câţiva ani în încercarea de a deschide TVR Moldova, o filială a TVR-ului bucureştean, însă fără succes până acum, lucrurile având cam aceeaşi viteză ca la construcţia autostrăzii Iaşi – Târgu Mureş. În exact aceeaşi perioadă, ”Russia Today”, postul TV de propagandă al Moscovei, este pregătit să înceapă să emită de la Bucureşti, ba chiar şi în limba română.
Experienţa arată că puterea de dezinformare a tonomatelor ruseşti este teribil de mare. În această vară, când în Republica Moldova se desfăşura recensământul naţional, televiziunile ruseşti au prezentat acest fapt ca fiind un ordin din partea României pentru a face o ”inventariere naţională” pentru a şti ce se va prelua ”odată cu Unirea impusă de la Bucureşti”. Efortul de a explica oamenilor adevăratul scop al acestui recensământ a trebuit să se dubleze, iar asupra rezultatelor finale e posibil să planeze tot timpul o neîncredere. Cu cât ne apropiem de data de 30 noiembrie, ziua alegerilor parlamentare din Republica Moldova, cu atât mai dure vor fi atacurile posturilor tv ruseşti. Obişnuiţi să distrugă şi nu să construiască ceva durabil în schimb, ruşii îşi vor investi toată energia şi resursele în a arăta chipul diabolic al continuării parcursului european al Republicii Moldova. Exact ca şi sirenele lui Ulise, propaganda rusă va momi oamenii spre Est, speriindu-i cu Vestul agresiv şi putred. În tot acest context slogane ”inspirate” precum ”Chişinău şi Bucureşti, Victor (Viorel) Ponta le uneşti” vor fi preluate cu generozitate de către presa rusă şi apoi de către comuniştii, socialiştii si ceilalţi măscărici rusofoni din Republica Moldova transformându-se, în realitate, în veritabile pietre de moară pentru o ţară care nu numai că vrea, dar chiar şi merită să devină europeană cu acte în regulă.
Radu Popescu, consultant politic în Republica Moldova
Preluare din Ziarul de Iaşi
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!