Social

Cum se sfidează concediul și indemnizația paternală în R. Moldova

Indemnizația paternală nu are nimic cu indemnizația la naștere și cu cea pentru îngrijirea copilului

Platforma pentru Egalitate de Gen, una din inițiatoarele schimbărilor din legislație, a promovat concediul și indemnizația paternală la nivel de societate, dar și în rândul deputaților. Membraplatformei, Alina Andronache susține că va spori concediul paternal și implică tații mult mai activ în creșterea și educarea copiilor. „Există două tipuri de indemnizaţie. Prima – indemnizaţia la naştere pe care o primesc toate femeile, indiferent dacă sunt sau nu încadrate în câmpul muncii, iar a doua – indemnizaţia pentru îngrijirea copilului până la vârsta de trei ani. Aceste indemnizaţii sunt garantate de stat, iar concediul paternal, sau mai bine spus indemnizația pentru concediu paternal nu exclude celelalte două tipuri de indemnizație! Este acordat pentru a oferi tatălui posibilitatea de a participa la îngrijirea nou-născutului. Totodată, are drept scop sporirea/implicarea continuă a femeilor cu copii pe piaţa muncii şi diminuarea stereotipurilor de gen în societate”, explică membra platformei.

Potrivit Alinei Andronache, în prezent, mulți tați întâlnesc impedimente și nu pot primi acea indemnizație paternală, și anume tații copiilor născuți în perioada 27 mai, după ce a fost publicată în Monitorul Oficial Legea nr.71, și 25 noiembrie când a intrat în vigoare Regulamentul cu privire la condiţiile de stabilire, modul de calcul şi de plată a indemnizaţiei paternale.

„Legea spune foarte clar că dreptul la indemnizaţie paternală se acordă tatălui asigurat în sistemul public de asigurări sociale, angajat în baza contractului individual de muncă sau aflat în raport de serviciu în baza actului administrativ, pentru îngrijirea copilului nou-născut, cu domiciliul sau reşedinţa în Republica Moldova. Indemnizaţia paternală se acordă pentru o perioadă de 14 zile calendaristice. Important ca tatăl copilului nou-născut să solicite concediu paternal în primele 56 de zile de la data naşterii copilului și să solicite stabilirea indemnizaţiei paternale în termen de 30 de zile din data acordării concediului paternal”, a declarat specialista pentru ziarul TIMPUL.

Timp de opt luni nu poate să obțină indemnizația

Pe 4 iulie anul trecut, lui Eugen i s-a născut fiul Ivan. Pentru că a dorit să-și ajute soția și să se implice în creșterea bebelușului, tatăl a luat un concediu paternal. „Am vrut să am grijă de soție și de copilul nostru în primele săptămâni de viață a lui, am decis să beneficiez de concediu și indemnizație. Totodată, am fost curios să văd cum funcționează acest serviciu social. Am colectat toate documentele necesare pe care am încercat să le depun la Casa Națională de Asigurări Sociale. Funcționarii mi-au recomandat să aplic mai târziu, pentru că nu era încă aprobat Regulamentul cu privire la condițiile de stabilire, modul de calcul și de plată a indemnizației paternale. Totuși, am insistat și mi-au primit dosarul. Ulterior, am primit o scrisoare oficială prin care eram anunțat că dosarul meu a fost înregistrat”, a declarat tatăl.

Nici până astăzi Eugen nu poate obține indemnizația, chiar dacă au trecut deja opt luni de la nașterea fiului și depunerea dosarului la instituția de resort. „Am fost în concediu paternal, dar tot nu am primit indemnizația. Cei de la CNAS solicitau să depun încă o dată dosarul, dar i-am refuzat întrucât nu o să corespundă legii. Recent, mi-au promis că după data de 14 martie voi putea lua indemnizație de la poștă. Dacă CNAS-ul nu o să-și îndeplinească obligațiunile, o să depun o cerere de chemare în judecată”, menționează Eugen.

Prevederi care discriminează tații

Igor Muntean este din Chișinău și muncește ca jurist la Oficiul Avocatului Poporului. Fiica Sofia s-a născut pe 30 aprilie. Bărbatul a încercat să beneficieze de dreptul la un concediu și o indemnizație paternală, doar că i-a reușit pe jumătate. „Odată ce a intrat în vigoare prevederile art.124/1 din Codul Muncii care prevede acordarea concediului şi indemnizaţiei paternale, am depus cerere la angajator şi respectiv am beneficiat de concediu paternal de 14 zile. Totodată m-am adresat la Casa Teritorială de Asigurări Sociale (CTAS) pentru a beneficia de indemnizaţie, însă am primit refuz. Ulterior m-am adresat la Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, dar şi la CNAS care mi-au răspuns că sunt în proces de elaborare a unui regulament care va prevedea modul de calcul şi plată a îndemnizaţiei. După care m-am adresat la Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității. Între timp a intrat în vigoare Regulamentul, iar eu am depus cerere la CTAS pentru a beneficia de acest drept, însă cu părere de rău am primit iarăși refuz. În acest scop am informat Consiliul despre această decizie nefavorabilă. Prin urmare, Consiliul a constatat discriminare şi a emis recomandare către autorităţi să calculeze şi să achite indemnizaţia şi să înlăture prevederile din Regulament care discriminează taţii să beneficieze de dreptul la indemnizaţie”.

„Totodată, am constatat recent că Guvernul a iniţiat modificările la Regulamentul care prevede stabilirea şi plata indemnizaţiei paternale. În special ei modifică prevederile contestate de mine la Consiliu şi respectiv în instanţa de judecată. În caz că voi primi o nedreptate din partea instanțelor naționale, intenționez să atac Republica Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului sau la unul din Comitetele ONU pentru apărarea drepturilor omului”, povestește juristul.

Plățile sunt calculate de către organele teritoriale de asigurări sociale și achitate din fondul de achitări sociale

Funcționarii de la Casa Națională de Asigurări Sociale dau garanție că dacă documentele sunt în regulă, ei nu au temei ca să refuze dosarul prin care bărbații solicită concediu și indemnizație.

Despre problema taților care au depus dosarul înainte ca să fie aprobat Regulamentul cu privire la condiţiile de stabilire, modul de calcul şi de plată a indemnizaţiei paternale, șefa adjunctă în cadrul Direcției generale prestații sociale de la CNAS, Iulia Diacov spune că înainte nu era prevăzut mecanismul necesar după care să se stabilească concediul și indemnizația. „În Codul Muncii nu era stipulat asta. Acolo nu era prevăzut, în general, cine stabilește indemnizația paternală. Ulterior, într-o hotărâre de Guvern s-a specificat că indemnizațiile vor fi stabilite de către organele teritoriale de asigurări sociale. Acum toate persoanele care se adresează conform prevederilor vor primi atât concediu, cât și indemnizație paternală”, a declarat funcționara de la CNAS pentru ziarul TIMPUL.

Ca să vedem cum stau lucrurile în raioanele din țară, am telefonat la Casa Teritorială de Asigurări Sociale Briceni. La întrebarea câți tați au beneficiat de indemnizație paternală din raionul Briceni, șefa adjunctă a instituției, Galina Panțîri a fost confuză. „Păi, nu știu dacă avem noi dreptul să dăm așa informații, încă și pe telefon. Asta e informație confidențială, de atâta și vă sfătui să vă adresați la Casa Națională din Chișinău”, a declarat responsabila.

Insistând, am primit răspuns de la funcționară. „Păi, trebuie să văd. Dar puțini au beneficiat, vă spun. Poate vreo patru – cinci, nu mai mulți”, a adăugat ea.

Totuși, unii au reușit să primească concediu și indemnizație paternală. Maria, juristă de profesie, spune că s-a adresat împreună cu soțul ei până la adoptarea Regulamentului cu privire la modalitatea de plată a indemnizației la CNAS. „Am depus cerere și mi s-a spus că ei nu trebuie să achite și să ne adresăm la Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei. După ce a fost adoptat Regulamentul, cei de la CNAS ne-au sunat ca să depunem actele pentru a beneficia de indemnizație. Doamna de la ghișeu nu a fost foarte receptivă, dar până la urmă am reușit. În următoarea lună am primit indemnizația. Noi am depus cererea în primele 56 de zile în scris, ca să avem dovadă. Am fost norocoși”, povestește Maria, locuitoare a orașului Chișinău.

Potrivit Casei Naționale de Asigurări Sociale, tații copiilor nou-născuți beneficiază de un concediu paternal de 14 zile calendaristice și se va acorda în primele 56 de zile de la nașterea copilului. Indemnizația nu poate fi mai mică decât salariul curent al beneficiarului și este achitată din fondul de asigurări sociale. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *