Bună Dimineața

Cum subordonații guvernului sabotează activitatea premierului Leancă

Nu am putut însă să-mi exercit meseria de ziarist din cauza Serviciului de presă al Biroului Național de Statistică (BNS), serviciu care, m-am convins, nu a fost creat pentru a oferi informațiile solicitate de jurnaliști, ci pentru a face tot ce le stă în puteri ca să pună piedici jurnaliștilor pentru a nu obține informația respectivă. Astfel, începând cu prima știre pe care am scris-o pe tema recensământului, atât ofițerul de presă, cât și conducerea BNS-ului era mai tot timpul „în ședință”.

Prima dată am reușit să obțin o declarație din partea vicedirectorului, Inna Maslo, doar după ce am transmis nemulțumirea viceprim-ministrului Tatiana Potâng cu privire la faptul că jurnaliștilor nu li se răspunde la întrebări.

A doua oară m-am lovit de „transparența” BNS-ului când încercam să obțin un interviu de la directorul general Lucia Spoială. Interviul a avut loc abia după ce a fost amânat de trei ori pe motiv că doamna era în ședință la guvern. Iar la încheierea interviului, Lucia Spoială a conchis că „voi, cei de la TIMPUL, o să-mi faceți probleme”.

A treia oară nu s-a lăsat așteptată. De la începutul săptămânii curente, abia miercuri, la ora 17.00, am reușit să discut cu Natalia Rotari, șefa serviciului de presă al BNS. Ea mi-a cerut să-i adresez întrebările, după care am fost rugată să aștept răspunsul până a doua zi dimineața, fiindcă ziua lor de muncă se încheiase deja. A doua zi, domnișoara a fost într-o continuă ședință.

Mai mult, am aflat, cu stupoare, că Natalia Bargan, șefa Direcției recensământ din cadrul BNS (de altfel, unica persoană care răspunde mereu la telefon și este mereu deschisă să discute cu jurnaliștii), NU ARE VOIE să dea declarații în presă. Să înțelegem că șefa Direcției, persoana care dispune de cele mai utile informații pentru populație în domeniul recensământului, ar putea să ofere informații greșite?
Sau poate incomode? Poate de aici vine vigilența? Teama de a nu divulga, cumva, niște informații secrete?

… Dacă denumirea „ofițer de presă” nu sugerează destul de clar cine sunt aceștia și care e misiunea lor, explic: ofițerii de presă sunt RESPONSABILI pentru COMUNICAREA cu reprezentanţii mijloacelor de informare în masă. De ce dar, ofițerul de la BNS, face tot ca respectiva comunicare să nu aibă loc?

În acest context îmi amintesc mesajul lui Iurie Leancă adresat jurnaliștilor cu ocazia Zilei Libertăţii Presei în care acesta spunea că „guvernul va ameliora accesul la informaţii şi va asigura transparenţa decizională”. Dacă-i așa, de ce BNS, autoritate administrativă centrală, care activează în conformitate cu un program aprobat anual de către guvern, acționează contrar indicațiilor și promisiunilor premierului?

„Sunt lucruri de care au nevoie nu doar jurnaliştii, ci noi toţi”, mai spunea în acel mesaj premierul Iurie Leancă.

Dar noi, jurnaliștii nu lucrăm tot pentru oameni? Parcă da. Voi, însă, ofițerii de presă, pentru cine lucrați? De ce sabotați promisiunile premierului? Chiar credeți că în felul acesta ne vom integra mai rapid în Europa?

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *