Sănătate

Cum trebuie să alegem smântâna, untul și brânzeturile?

Gustul şi mirosul plăcut, dulciu sau slab acrişor, aromat. Neconformităţile smântânii se manifestă prin gust amar, acru, de furaje, metalic, de brânză, de săpun, uleios, de seu, de drojdie etc.

Atenţie! Uneori, procurând smântână neambalată de la producător, se întâlnesc cazuri când ea este falsificată cu făină, amidon sau iaurt prin omogenizare. Smântâna falsificată are aspect mat, semne de coagulare, gust acru, specific iaurtului, sau gust făinos, de amidon.

Untul trebuie să fie de culoare albă-gălbuie până la galben-pal, uniform în toată masa, cu luciu specific sau mat, fără impurităţi sau corpuri străine pe suprafață. În secțiune nu trebuie să prezinte picături vizibile de apă sau goluri de aer. Mirosul este plăcut, aromat, caracteristic untului proaspăt, fără miros și gust străin (medicamente, mucegai, rânced, acru).

Defectele untului pot fi de gust și miros – amar, metalic, acru, brânzos, mucegai; de structură, consistență și aspect – moale, sfărâmicios, lipicios, apos; culoare – marmorat, alb, colorat intens în galben sau roșu.

Verificați încadrarea produsului în termenul de valabilitate, untul fiind ușor perisabil. Untul rânced dă gust dezagreabil mâncării, chiar dacă folosiți substanțe aromatizate.

Brânza proaspătă de vaci este o pastă omogenă, fină, cremoasă, curată, fără scurgeri de zer, fără mucegaiuri şi impurităţi. Culoarea brânzei trebuie să fie albă până la alb-gălbui și cu miros şi gust caracteristic (de fermentație lactică), fără miros și gust străin.

Brânză care are o consistență prea tare, lipicioasă, structura buretoasă, zone de mucegai, defecte de culoare (pete de culoare portocalie, negru-albăstruie), de gust (acid, amar, rânced) nu trebuie consumată.

Brânzeturile tari (caşcaval, brânza de Olanda) iniţial se verifică organoleptic: exteriorul bucăţilor să aibă o formă regulată, fără deformaţii, să fie curat, de culoare gălbuie, coaja netedă, fără fisuri, pete sau urme de mucegai. În cazul brânzeturilor cu coaja parafinată se verifică uniformitatea stratului de parafină. În secţiune miezul trebuie să fie omogen, cu consistenţa pastei corespunzătoare tipului de brânză (tare, puţin elastică, sfărâmicioasă sau nisipoasă etc.). Gustul şi mirosul trebuie să fie caracteristice tipului respectiv de brânză!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *